logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Termet Silver Pro 20 1F – sterowanie C.O. po podłączeniu czujnika temperatury zewnętrznej

fordflip 01 Gru 2025 12:01 396 10
  • #1 21767863
    fordflip
    Poziom 2  
    Witam,
    Czy ktoś ma zainstalowany w piecu Termet Silver Pro 20 1F czujnik temperatury zewnętrznej? Czy po podłączeniu przewodów i podświetleniu na ekranie pogodynki można dalej sterować regulacją C.O.? Tzn. u mnie można określić jakąś wartość ręcznie, ale czy to się z czymś wiąże, czy teraz piec nie powinien sam regulować temperatury, a taka możliwość powinna zostać zablokowana?
  • #3 21767874
    fordflip
    Poziom 2  
    Mieszane 2 pdłogowki + 3 grzejniki (50m2)
  • #5 21767905
    fordflip
    Poziom 2  
    To pierwszy sezon, piec nowy. Do wczoraj był bez termostatu i czujnika. Serwisant, co mi uruchamiał piec, żadnych parametrów nie zmieniał, bo stwierdził, że fabryczne są OK (to już wiem, że mam do zmiany we własnym zakresie)
  • #6 21768271
    Gargamelektro
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Podłączenie do kotła czujnika temperatury zewnętrznej zmienia sposób sterowania kotłem na tryb pogodowy. W tym trybie nie ustawia się w kotle temperatury zasilania a ustawia się tzw. "krzywą grzania" - KG. KG jest to zależność temperatury wody grzewczej od temperatury zewnętrznej. Domyślnym ustawieniem KG dla ogrzewania grzejnikowego jest k-1,5 a dla ogrzewania podłogowego k-0,75. Oczywiście należy dokonać odpowiednich zmian KG w zależności od rzeczywistych warunków pracy (ocieplenia domu). KG można zmieniać (zmniejszać/zwiększać) lub przesuwać "równolegle" (góra/dół). Ponieważ w opisanym przypadku jest ogrzewanie grzejnikowe i podłogowe - to zapewne w układzie jest zawór trójdrogowy - sterujący temperaturą wody grzewczej zasilającej ogrzewanie podłogowe. Dlatego też KG powinna być ustawiona jak dla ogrzewania grzejnikowego.
  • #7 21768360
    fordflip
    Poziom 2  
    Nie o to mi chodziło
  • #8 21768537
    Gargamelektro
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Tak, a o co? - "Czy ktoś ma zainstalowany w piecu Termet Silver Pro 20 1F czujnik temperatury zewnętrznej? Czy po podłączeniu przewodów i podświetleniu na ekranie pogodynki można dalej sterować regulacją C.O.?"
  • #9 21768704
    fordflip
    Poziom 2  
    Po podłączeniu pogodynki na "głównym" ekranie dalej mogę manipulować temperaturą CO — zmienia mi nastawy — i czy to ma jakiś wpływ na pracę pogodynki/pieca?
  • #10 21768786
    jesiolowskitom
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    >>21768704 za instrukcją "...Gdy aktywna jest funkcja pogodowa (podłączony czujnik temp. zewnętrznej), to za pomocą przycisków K5 i K6 nastawia się maksymalną temperaturę wody grzewczej, której kocioł nie może przekroczyć podczas pracy funkcji pogodowej. ..."
  • #11 21771765
    fordflip
    Poziom 2  
    Problem rozwiązany

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sterowania centralnym ogrzewaniem w kotle Termet Silver Pro 20 1F po podłączeniu czujnika temperatury zewnętrznej (pogodynki). Po podłączeniu czujnika kocioł przechodzi w tryb sterowania pogodowego, gdzie zamiast ręcznego ustawiania temperatury zasilania, reguluje się tzw. "krzywą grzania" (KG), zależną od temperatury zewnętrznej. Domyślne wartości KG to k-1,5 dla ogrzewania grzejnikowego i k-0,75 dla podłogowego. W przypadku mieszanych instalacji (grzejniki i podłogówka) zaleca się ustawienie KG jak dla ogrzewania grzejnikowego, zwłaszcza gdy stosowany jest zawór trójdrogowy. Po podłączeniu pogodynki na ekranie kotła nadal można ręcznie zmieniać temperaturę CO, jednak według instrukcji te ustawienia dotyczą maksymalnej temperatury wody grzewczej, której kocioł nie przekroczy podczas pracy w trybie pogodowym. Ostatecznie problem sterowania został rozwiązany przez użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA