logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić krzywą grzewczą w Termet Silver Pro z Netatmo NTH-PRO i czujnikiem zewnętrznym?

Zaba78600 07 Gru 2025 14:26 282 6
  • #1 21773820
    Zaba78600
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich.
    Mam kilka pytań odnośnie podłączenia kotła Silver Pro 25/30 kw z sterownikiem Netatmo PRO Termostat Smart home NTH-PRO.
    Dom ok. 130 m², grzejniki aluminiowe, dodałem 2–3 żeberka więcej, aby próbować pracować na niższej temperaturze pieca.
    Konstrukcja domu: pusta przestrzeń między murami (ściany szczelinowe), styropian 5 cm. Strych izolowany pianką PUR. Okna 3-szybowe.
    Sterownik kotła Netatmo NTH-PRO uczył się i pracuje w trybie zaawansowanym PID — nie histerezowy. Czas pracy ustawiony na 5 min.
    Obecnie temperatura ustawiona na Termecie na 45°C. Gdy są temperatury na minusie, to podwyższam na 50°C.
    Moje pytania:
    Chciałbym dokupić czujnik temperatury zewnętrznej do Termeta.
    Czy to ma sens?
    Jak się podłączy ten czujnik, to wyczytałem z instrukcji, że ustawia się temperaturę maksymalną, której ma nie przekroczyć kocioł.
    Ok. Ale jest zakres do ustawienia pod parametrem P20. Jak się ustawia krzywą grzewczą? Brak wartości min i max.
    Chodzi mi o to, aby temperatura maksymalna na kotle była 50°C przy -5°C na zewnątrz.
    Jak to ustawić? Czy mam dobre ustawienia? Co sprawdzić?
    Dziękuję za wskazówki i pomoc.
  • #2 21774012
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 362
    Zaba78600 napisał:
    Chciałbym dokupić czujnik temperatury zewnętrznej do Termeta. Czy to ma sens?

Ma sens gdy dobrze dobierzesz krzywą grzewczą niepotrzebne będą w takie manipulacje
    Zaba78600 napisał:
    Obecnie temperatura ustawiona na Termecie na 45°C. Gdy są temperatury na minusie, to podwyższam na 50°C.

Podłączasz czujnik temperatury pod OTS – czujnik temperatury zewnętrznej;
    I od tej pory nie ustawiasz już temperatury CO , naciskając + - ,ustawiasz krzywą grzewczą z jaką ma pracować piec ,i jest to stromość charakterystyki która będzie pracował piec.

W trakcie pracy piec wyświetla temperaturę zasilania, więc na początku ustawić kt=1 i w zależności od potrzeby zwiększyć lub zmniejszyć ten współczynnik. Dopasować do aktualnych warunków atmosferycznych.
  • #3 21774087
    Zaba78600
    Poziom 8  
    Dziękuję ślicznie za odpowiedź.
    Czyli Tmin to 25 °C / Tmax to 55 °C.
    P02 = ustawić na 1
    P20 = 15 to krzywa 1.5 z wykresu, myślę, patrząc na wykres, to bardziej zbliżone do tego, czego potrzebuję.
    Czy biorąc pod uwagę czujnik pogodowy zewnętrzny, kocioł będzie bardziej pracował w trybie kondensacyjnym?
    Inna kwestia. Termostat Netatmo PRO Smart Home NTH-PRO uczył się przez miesiąc i budował logarytm ogrzewania pod względem temperatury domu.
    Dziś ten termostat pracuje w trybie zaawansowanym na algorytmie PID. Zakładając czujnik pogodowy, czy system pracy się nie zmieni?
    Dziękuję z góry za wskazówki.
  • #4 21774177
    kmarkot
    Poziom 31  
    Zaba78600 napisał:
    P02 = ustawić na 1P20 = 15 to krzywa 1.5 z wykresu, myślę, patrząc na wykres, to bardziej zbliżone do tego, czego potrzebuję.

Ustawień serwisowych nie zmieniasz !!!
    >>21774012

Zaba78600 napisał:
    Czy biorąc pod uwagę czujnik pogodowy zewnętrzny, kocioł będzie bardziej pracował w trybie kondensacyjnym?

W zależności od temperatury zewnętrznej dobierana jest temperatura zasilania.

P20 służy do przesunięcia równoległego charakterystyki.
  • #5 21774516
    Zaba78600
    Poziom 8  
    Dziękuję bardzo.
    Teraz pytanie:
    Sterownik Netatmo pracuje w trybie Auto Adapt PID. Ma opracowany algorytm pracy na temperaturze 45 °C.
    Co jest lepiej? Czy dodanie sterownika pogodowego Termet do kotła, przejście na histerezę 0,4 °C?
    Czy dodać moduł pogodowy wewnętrzny i zewnętrzny od Netatmo, który działa z Netatmo?
    Które z urządzeń ma mieć priorytet w sterowaniu?
    Dziękuję za wskazówki
  • #6 21774765
    kmarkot
    Poziom 31  
    Niestety nie pomogę. Nie bardzo też wiem, o jakim regulatorze piszesz.
    Bo ten https://www.legrand.pl/pl/e-katalog/produkty/...otermostat-smart-nth-pro-0?category_id=111386 to zwykły włącz/wyłącz.
  • #7 21774775
    Zaba78600
    Poziom 8  
    To jest dokładnie: Termostat Smart Netatmo PRO NTH-PRO:

Urządzenie uczy się twoich nawyków i odpowiednio dostosowuje temperaturę w pomieszczeniu.
    Dzięki termostatowi Netatmo możesz zaoszczędzić do 25% na rachunkach za ogrzewanie.

Auto-Adapt integruje warunki pogodowe i termiczne domu, aby zapewnić żądaną temperaturę.
    Planowanie: oszczędność pieniędzy poprzez ogrzewanie w razie potrzeby. Programowanie trybów ochrony przed nieobecnością i zamarzaniem na wypadek dłuższego wyjazdu.
    Przeglądanie historii i wyświetlanie spersonalizowanego raportu o oszczędzaniu energii w celu monitorowania i optymalizacji zużycia energii.

=> Niby ma funkcję Auto Adapt i uczy się, jak grzeje się dom.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy ustawienia krzywej grzewczej w kotle Termet Silver Pro współpracującym ze sterownikiem Netatmo NTH-PRO oraz możliwością podłączenia zewnętrznego czujnika temperatury. Użytkownik posiada dom o powierzchni około 130 m² z aluminiowymi grzejnikami, ociepleniem ścian i dachem oraz trzyszybowymi oknami. Sterownik Netatmo pracuje w trybie PID z czasem pracy 5 minut, a temperatura kotła jest regulowana w zakresie 45-50°C w zależności od warunków zewnętrznych. Pojawia się pytanie o sens i sposób podłączenia zewnętrznego czujnika temperatury do Termeta, który według instrukcji pozwala ustawić maksymalną temperaturę kotła (parametr P20), jednak brak jest jasnych wskazówek dotyczących ustawienia krzywej grzewczej, zwłaszcza wartości minimalnych i maksymalnych. Celem jest optymalizacja pracy kotła, aby temperatura zasilania nie przekraczała zadanej wartości, a system efektywnie reagował na zmiany temperatury zewnętrznej. Wątpliwości dotyczą integracji czujnika z systemem oraz konfiguracji parametrów sterownika w kontekście krzywej grzewczej i ograniczeń temperaturowych kotła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA