logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ILife A30 Pro – skuteczne parowanie z ILife Clean, instrukcja krok po kroku, sieć Wi-Fi

chudi69 05 Gru 2025 13:36 2409 2
REKLAMA
  • #1 21772087
    chudi69
    Poziom 1  
    Instrukcja: Dodawanie (parowanie) odkurzacza "ILife A30 Pro" do jego aplikacji mobilnej.

Postępując według: dołączonej instrukcji / instrukcji z Internetu / rozmawiając z ChatGPT / oglądając instrukcję z YouTube, nie możemy sparować urządzenia. Poniżej podaję moją sprawdzoną instrukcję:

Sprawdzone na telefonie z Androidem 10.

Wideo instrukcja od mojego sprzedawcy: https://www.youtube.com/watch?v=4eDsSd_f8vE.
    Info: Pisząc (WI 0:18) wskazuję 18. sekundę w tej wideo instrukcji.
    Ale instrukcja to za mało — potrzeba dodatkowych informacji.

1. Potrzebujemy nieukrytej sieci Wi‑Fi 2,4 GHz (i/lub hasła do sieci bez znaków specjalnych --> (1))

Jeżeli nasza sieć domowa Wi‑Fi spełnia te warunki, to możemy jej użyć, ale --> (2)

albo:
    Można utworzyć taką sieć w notebooku podłączonym do Internetu --> (3)
    w Windows 11 PL
    Ustawienia --> "Sieć i internet" --> włączamy "Hotspot mobilny"
    lub
    włączając na drugim(!) smartfonie hotspot Wi‑Fi (aby mieć możliwość wymiany danych z Internetem/robotem)

np. SSID: "hotspot1", hasło: "testuj123".

Dalej operujemy tylko na pierwszym smartfonie --> (4).

2. Na smartfonie instalujemy oprogramowanie "ILife Clean" standardowo z Google Play --> (5). Dodajemy uprawnienie "Lokalizacja" do tego oprogramowania. (WI 0:13). Pozostałych "wymaganych" uprawnień nie zlokalizowałem w swoim Androidzie.

3. Na smartfonie łączymy się z siecią Wi‑Fi utworzoną w punkcie 1. Włączamy Bluetooth na smartfonie (tak jest w instrukcji - choć nie mam bladego pojęcia, po co to jest) (WI 0:6)

3. Tworzymy (lub logujemy się do już istniejącego) konto w sieci ILife. (WI 0:18)

4. Włączamy robota (WI 0:20), rozpoczynamy "parowanie" (WI 0:31), klikamy "Dodaj urządzenie" (WI 0:42)

U góry ekranu będzie: "Searching for nearby devices" i obracający się "pasek" postępu. Czekamy kilkanaście sekund. Gdy pojawi się przycisk "Add/Dodaj urządzenie", klikamy na niego.

I tu jest zmiana względem WI. Pojawi się formularz do podania danych Wi‑Fi. Z reguły jest nazwa sieci Wi‑Fi, z którą jesteśmy aktualnie połączeni (więc powinna być sieć Wi‑Fi z punktu 1). Wpisujemy hasło do tej sieci (to informacja dla robota, jak ma się łączyć z naszą siecią, czyli z nami).

Kilkanaście sekund czekamy i... mamy sparowane urządzenie.

Ważne: sieć z punktu 1 jest potrzebna TYLKO, gdy będziemy chcieli wydawać polecenia robotowi lub przy zmianie ustawień w programie "ILife Clean".

Uwagi:
    (1) "hasło do sieci Wi‑Fi bez znaków specjalnych" - tego nie sprawdziłem, ale była taka sugestia ze strony ChatGPT, więc może warto o tym wspomnieć.
    (2) Mam bardzo ograniczone zaufanie do inteligentnych urządzeń w pobliżu mnie z ciągłym dostępem do Internetu.
    (3) Notebook powinien być podłączony do Internetu NIE przez Wi‑Fi (a więc przez USB, kabel sieciowy Ethernet, sieć komórkową itd.). Przyczyna: nie każdy notebook może być jednocześnie odbiornikiem i nadajnikiem sygnału Wi‑Fi.
    (4) Notebook/drugi smartfon jest tylko "źródłem" wymiany danych Wi‑Fi. Włączamy na nim hotspot tylko, gdy chcemy komunikować się z robotem. Zaraz potem możemy wyłączyć hotspot. Ważne, że robot nie komunikuje się cały czas z Internetem.
    (5) Instrukcje do robota wskazują inne źródło oprogramowania, ale mam większe zaufanie do Google Play

AI: Czy Twój post ma na celu podzielenie się sprawdzoną instrukcją, czy napotkałeś jednak na konkretny problem podczas parowania ILife A30 Pro z aplikacją ILife Clean?
    cel: Podzielenie się instrukcją
    AI: Jeśli pojawiły się jakieś błędy lub problemy podczas parowania (np. komunikaty o błędach, zatrzymanie procesu), możesz opisać dokładnie, na którym etapie i co się dzieje?
    cel: Podzielenie się instrukcją
  • REKLAMA
  • #2 21775866
    zibdor1
    Poziom 1  
    Czy nie będzie lepsza Smartlife? Ma chyba te same funkcje...?
  • #3 21790746
    Cloud_
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    No właśnie, jestem ciekaw, czy w ogóle da się podłączyć do SmartLife...
    Próbował ktoś?
REKLAMA