logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thelia Condens AS 18-A, MiPro Sense SRC 720 – niższa temp. na jednym rozdzielaczu podłogówki

maniok 06 Gru 2025 09:18 174 2
  • #1 21772728
    maniok
    Poziom 10  
    Witam.

Mam ogrzewanie gazowe podłogowe z piecem Thelia Condens AS 18-A wraz sterownikiem pogodowym i czujnikiem MiPro Sense SRC 720 w całym domu parterowym 170m2 plus dwie drabinki idące prosto z pieca do łazienek. Dom jest świeżo wybudowany i teraz mam drugi sezon grzewczy. Podłogówka jest podzielona na dwa rozdzielacze z mieszaczem i dwoma pompami. Do tego jest jeszcze sterownik Tech I-2. Problem polega na tym, że niezależnie od ustalonej temperatury zasilania czy to 30 stopni czy 40 czy jakaś inna wartość na rozdzielaczu tym co jest 10 obwodów temperatura zawsze jest niższa o 4-5 stopni w porównaniu z drugim mniejszym rozdzielaczem. Przekłada się to na to, że podłoga w pomieszczeniach z większego rozdzielacza zimniejsza o około 2-3 stopnie i temperatura w tych pomieszczeniach też. Problem mógłbym rozwiązać podwyższeniem temperatury zasilania i ograniczeniem jej na sterowniku Tech dla mniejszego rozdzielacza (robiłem tak w zeszłym sezonie) ale ze sterowaniem pogodowym niestety to się nie sprawdzi. A głupio mieć sterownik pogodowy i nie wykorzystywać go. Chciałbym prosić o pomoc jak by można było uniknąć tej różnicy temperatur wraz z używaniem sterowania pogodowego.

Kotłownia z piecem gazowym, zasobnikiem Saunier Duval i osprzętem hydraulicznym Rozdzielacz podłogówki z 10 obwodami, rurami czerwoną i niebieską, opisanymi naklejkami. Układ grzewczy z izolowanymi rozdzielaczami KELLER i zbiornikami wyrównawczymi Pompa obiegowa Keller z termometrami i mieszaczem w systemie ogrzewania podłogowego Rozdzielacz podłogówki z siedmioma rotametrami i rurami izolowanymi na czerwono Zbliżenie na grupę pompowo-mieszającą z pompą ELLER, zaworem mieszającym i dwoma termometrami Ekran sterownika TECH i-2 pokazujący różnice temperatur między dwoma obiegami. Rozdzielacz podłogowego ogrzewania wodnego z 10 obwodami i przepływomierzami Rozdzielacz ogrzewania podłogowego z etykietami „Pokój”, „Łazienka”, „WC”
  • #2 21772768
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 432
    maniok napisał:
    Podłogówka jest podzielona na dwa rozdzielacze

Prawdopodobnie, przepływ trafiający do jednego i drugiego rozdzielacza jest podobny.
    Natomiast powierzchnie oddawania ciepła są inne. Tak można wnioskować z opisu w poście.
    Aby to poprawić, jedną z możliwości jest policzyć wydatek ciepła trafiający do jednej i drugiej instalacji i wyregulować do tak, aby był podobny w proporcji do grzanej powierzchni.
  • #3 21773108
    maniok
    Poziom 10  
    Adam Walko napisał:
    Prawdopodobnie, przepływ trafiający do jednego i drugiego rozdzielacza jest podobny.
    Natomiast powierzchnie oddawania ciepła są inne. Tak można wnioskować z opisu w poście.

Bardzo możliwe, bo podejrzewam, że te pętle na dużym rozdzielaczu są dłuższe niż na małym.

Czyli zmniejszyć przepływy na mniejszym rozdzielaczu lub ustawić pompkę na mniejszym rozdzielaczu na mniejszy bieg? Tak, nie próbowałem. Próbowałem poprzykręcać trochę przepływy na większym rozdzielaczu w obiegach w "garażu", "wejściu" i "kotłowni", ale nic to nie dało.
REKLAMA