logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kondensator rozruchowy do silnika 1.0–1.1 kW 220V bez tabliczki i jak go podłączyć?

mateuszadrian2 07 Gru 2025 12:32 444 2
REKLAMA
  • #1 21773690
    mateuszadrian2
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witajcie,
    Potrzebuję po raz kolejny pomocy z podłączeniem i doborem kondensatora rozruchowego. Żeby było prościej, to silnik nie ma tabliczki znamionowej. Z przekazu słownego wiem, że ma 1,0 kW (może 1,1 kW), jest na 220 V i powinien mieć kondensator rozruchowy. Dodatkowo ma przekaźnik rozruchowy (taki jak na zdjęciu). Po założeniu kondensatora 25 µF słabo startuje pod obciążeniem. Trzeba pomóc ręką. Zmieniłem kondensator na 130 µF i zaczął pięknie startować, ale za trzecim razem kondensator wybuchł. Ponadto silnik połączony jest z pominięciem tego przekaźnika. Jak prawidłowo dobrać kondensator i jak to wszystko podłączyć, żeby silnik pracował? (Teraz delikatnie się grzeje, ale delikatnie tylko). Dziękuję za każdą chęć pomocy.Widok wnętrza puszki elektrycznej silnika z przekaźnikiem 2CR4-240 i złączkami kablowymi.Silnik elektryczny z białym kondensatorem CBB60 25μF zamontowanym z boku obudowySilnik elektryczny z podłączonym kondensatorem rozruchowym w warsztaciePrzekaźnik rozruchowy 2CR4-240 marki Klixon na tle drewnianym
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21773700
    ADB-6
    Poziom 34  
    Ocena: 700
    https://dpf-serwis.pl/jak-dobrac-kondensator-do-silnika-prosty-wzor-i-praktyczne-wskazowki

Cytat:
    Jeśli zastanawiasz się, jak obliczyć kondensator do silnika, istnieje prosty wzór, który pomoże ci to zrobić. Wzór na pojemność kondensatora to: C = (P * 1000) / (2 * π * f * U²), gdzie C to pojemność w mikrofaradach (µF), P to moc silnika w kilowatach (kW), f to częstotliwość (Hz), a U to napięcie (V).
  • #3 21775791
    mateuszadrian2
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    >>21773700
    Dziękuję. Obliczyłem pojemność ze wzoru, i silnik pięknie śmiga.
REKLAMA