logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik elektryczny. Jaki powinien być kondensator rozruchowy?

jacekw12 19 Lut 2005 20:07 12584 9
REKLAMA
  • #1 1245903
    jacekw12
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Posiadam silnik 1,1 kw uzwojenie połączone w trójkąt. Może ktoś wie jaki powinien być kondensator rozruchowy aby można było ten silnik podłączyć na 220v
  • REKLAMA
  • #2 1246011
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 1246081
    ekaand
    Poziom 22  
    Ocena: 165
    Ja stosuję maksymalnie 70µ na 1 kW.
  • #4 1247747
    newDJ
    Poziom 18  
    Ocena: 153
    Przerabiałem w dawnych ciężkich czasach silniki trójfazowe małej mocy do pracy jednofazowej.Przy połaczeniu uzwojeń w trójkąt kondensator do uzyskania początkowego momentu rozruchowego w takim układzie musi być włączony równolegle.Wirowanie- jego kierunek odbywa się poprzez przełączenie kondensatora.Stosowałem również w obwodzie kondensatora wyłącznik czasowy który po dokonaniu rozruchu silnika wyłączał kondensator rozruchowy.Minusem takich przeróbek jest znaczna utrata mocy silnika(sądzę z obserwacji że około ½)Podaję wzór na wyznaczenie poj. kondensatora.

C= 60√P

C-poj.w µF P-moc znamionowa silnika w kW

Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 1247826
    jacekw12
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Dziękuję za odpowiedzi, ale popełniłem mały błąd silnik otrzymałem od kolegi po dokładnej rozmowie dowiedziałem się że silnik jest połączony w gwiazdę nie wiem czy ma to wpływ na podłączenie kondensatora?
  • REKLAMA
  • #6 1247862
    axxx
    Specjalista AGD
    Ocena: 1714
    Nie ma to zadnego znaczenia po prostu w jedna faze przylaczasz rownolegle kondensator .
  • #7 1247986
    dambonet
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Owszem połączenie uzwojeń silnika ma znaczenie jeżeli silnik do pracy przy prądzie trójfazowym jest połączony w gwiazdę(czyli trzy górne lub trzy dolne zaciski połączone razem) to do pracy w sieci jednofazowej dołączając kondensator przełączamy go w trójkąt (czyli koniec 1 fazy-z początkiem drugiej....koniec drugiej-z początkiem trzeciej....koniec trzeciej-z początkiem pierwszej) winika to z napięcia wymaganego na poczczególnych fazach silnika. tu widzę że silnik na sieci 3-fazowej(napięcie międzyfazowe 400v.) jest na "gwiezdzie'' czyli na jego fazach wymagane jest 230v. My zaś chcemy podłączyć go na 230V sieci, i nie zmieniając układu połączeń ten silnik będzie miał na poszczególnych swoich fazach napiecie 0 pierwiastek z 3 mniejsze niż 230V!!! czyli będzie jeszcze trzy razy słabszy!!!! łącząc go w trójkąt tego unikniesz! :-)
  • #8 1248310
    newDJ
    Poziom 18  
    Ocena: 153
    Jeżeli silnik ten ma 3 wyprowadzenia UVW to znaczy że uzwojenia czołowe już zostały połączone w trójkąt i nie ma co kombinować.Na ogół stosowano to do silników do 3kW.Przy wyprowadzeniu na tabliczce znamionowej 6 wyprowadzeń UVW i ZXY (stare oznaczenia) lub U1 V1 W1 i U2 V2 W2(nowe oznaczenia) występuje tylko kwestia mostkowania na w/w tabliczce.Zakładam że są 3 wyprowadzeniaUVW. Do zacisku U podłącz zasil.N ,do Zacisku V zasil.L i zacisk 1 kondensatora,do zacisku W drugi zacisk 2 kondensatora.Aby zmienić obroty wystarczy zacisk 1 kond.przełożyć do zacisku U.Powodzenia
  • #9 1248847
    ekaand
    Poziom 22  
    Ocena: 165
    Najlepiej to zawsze wygląda na rysunku.Oto on:
    Załączniki:
    • Silnik elektryczny. Jaki powinien być kondensator rozruchowy? SILNIK 400 NA 230.jpg (10.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru kondensatora rozruchowego do silnika elektrycznego o mocy 1,1 kW z uzwojeniem połączonym w trójkąt, który ma być zasilany z sieci jednofazowej 220 V. Zalecane wartości kondensatora mieszczą się w zakresie około 70-100 µF na 1 kW mocy silnika. Podano wzór orientacyjny na pojemność kondensatora: C = 60√P (µF), gdzie P to moc silnika w kW. W przypadku silnika z uzwojeniem połączonym w gwiazdę, aby prawidłowo pracował na 220 V jednofazowych, należy przełączyć uzwojenia w trójkąt, co pozwala uniknąć spadku mocy wynikającego z niższego napięcia fazowego. Kondensator rozruchowy powinien być włączony równolegle do jednej fazy, a jego wyłączanie po rozruchu można realizować za pomocą wyłącznika czasowego. Przy trójfazowych silnikach z trzema wyprowadzeniami UVW, podłączenie kondensatora polega na dołączeniu go między odpowiednie zaciski, co umożliwia pracę silnika na zasilaniu jednofazowym. Wskazano również, że zmiana połączenia kondensatora może wpływać na kierunek obrotów silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA