logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WD80K52E0AW Przy nalewaniu wody do pralki po chwili zaczyna wyciekać woda z dozownika.

MateuszR3 08 Gru 2025 07:46 465 14
REKLAMA
  • #1 21774159
    MateuszR3
    Poziom 6  
    Hej,

Mam bardzo podobny problem z pralką Ecobubble.

Przy nalewaniu wody do pralki po chwili zaczyna wyciekać woda z dozownika.
    Rozkręciłem wszystko z góry, odkręciłem dozownik, wąż łączący dozownik z bębnem. Wszystko jest okej. Zacząłem nalewać wodę przez sam wąż do bębna. Leci, leci i po chwili wąż się napełnia i przelewa się. O dziwo, jak otworzę drzwi pralki, woda opada i mogę lać wodę dalej. Czyli czy w bębnie pralki jest powietrze? Jest jakiś odpowietrznik?

Dziękuję za wszystkie porady.
  • REKLAMA
  • #2 21774188
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3702
    Model pralki niezbędny.
  • REKLAMA
  • #3 21774342
    MateuszR3
    Poziom 6  
    Już podaje: WD80K52E0AW
  • #4 21774414
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1716
    Witam,
    MateuszR3 napisał:
    Jest jakiś odpowietrznik?

tak, jest, jak w prawie każdej pralce ładowanej od przodu - w szufladzie dozującej detergenty.
    Sprawdź wąż od szuflady do zbiornika, czy nie jest zawalony (on jest specjalnie takiej średnicy, żeby działał równocześnie jako odpowietrznik) oraz czy wszystkie komory w szufladzie są czyste (głównie ta środkowa na płyn do płukania).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 21774545
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    Wąż zasobnik proszku kocioł pralki do udrożnienia. Jest to kara za dodawanie zbyt dużej ilości proszku.
  • #6 21774577
    MateuszR3
    Poziom 6  
    Zasobnik na detergenty jest czysty, wąż ściągnąłem i nie był zawalony, delikatny osad na ściankach.
    Nalewając wodę ominąłem zasobnik i szufladę na detergenty i jakiś czas woda przepływa swobodnie, aż do momentu aż przestaje przepływać.

Nie używam proszków, tylko same płyny.
  • #7 21774585
    kecajk49
    Poziom 38  
    Jakieś fotki mile widziane , kiedyś spotkałem skarpetę czy majtki w otworze od strony zbiornika!
  • REKLAMA
  • #8 21774607
    MateuszR3
    Poziom 6  

Jak drzwiczki pralki są otwarte, to można lać i lać wodę do bębna przez wąż od dozownika.

Zbliżenie na gumowy wąż ze sprężynową obejmą wewnątrz pralki
  • Pomocny post
    #9 21774616
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1716
    MateuszR3 napisał:
    lać wodę do bębna przez wąż od dozownika.

Dziwne, bo to jedyne miejsce, które działa jak odpowietrznik i nie powinno się zatykać...
  • #10 21774628
    kecajk49
    Poziom 38  
    Zajrzyj do bębna bo jakaś szmata tam musi być!
  • #12 21776540
    MateuszR3
    Poziom 6  
    Dzisiaj dopiero miałem czas, żeby zajrzeć pod spód pralki. Tam też niczego nie znalazłem. Pompka działa, bo jak wleję wodę, to wszystko wypompowuje. To jest ten wąż odpowietrzający zaraz przed pompką? Czy może odpowietrznik jest gdzieś na górze przy wlocie ciepłej wody? Jakby to była jakaś szmata w bębnie, to myślę, że woda by schodziła, ale bardzo powoli, a nie dopiero przy otwarciu drzwi.
  • Pomocny post
    #13 21776578
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3702
    Ten wąż powinien być gdzieś na górze zbiornika. Zdejmij górną pokrywę i najwyżej dodaj zdjęcia.
  • Pomocny post
    #14 21777014
    kecajk49
    Poziom 38  
    Zajrzeć to miałeś, ale przez otwór w kociołku, do którego dochodzi wąż od zasobnika proszku, a nie do bębna! Dostęp uzyskasz po zdjęciu pokrywy.
  • #15 21777407
    MateuszR3
    Poziom 6  
    Tam też zajrzałem i nic nie było. Dalej obstawiam, że gdzieś na górze musi być odpowietrznik. Do bębna, z prawej strony od góry, jest kanał, chyba od gorącego powietrza z suszarki, więc postanowiłem rozkręcić ten kanał, pod którym jest grzałka. I co ujrzałem? Patrz zdjęcie.

Teraz pytanie: czy przez ten kanał leci samo powietrze, czy woda? Cały kanał był zawalony proszkiem (proszek używaliśmy tylko raz, pudełko 5 kg). Wszystko wybrałem, czekam, aż obeschnie i jutro rano składam.

Zobaczymy.

Zanieczyszczony mechanizm nawiewu w pralko-suszarce, pokryty resztkami detergentu

Dodano po 11 [godziny] 3 [minuty]:

No i stało się , pralka działa, nie przelewa się.

Czytając jeszcze więcej znalazłem informację cyt.

Serwis samsunga również odpisał iż w pralkosuszarkach nie należy używać proszku do prania ponieważ jest on zbyt agresywny w stosunku do wykonanego kanału powietrznego i niszczy ten element. Zaleca używanie żelu lub kapsułek. Brak słów.

Więc odpowietrznik bebna jest przez kanał ciepłego powietrza. Jak widać był ona zawalony syfem i proszkiem. A ja się dziwiłem że pralka nie reagowała na program air wash... Teraz pralka pierze itp ale nie suszy dalej. Pewnie spaliła się grzałka lub wentylator ? Nie wiem.

Wiem jedno nigdy więcej pralko suszarki🫣

Za wszystkie porady dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Problem z pralką Samsung WD80K52E0AW polega na wycieku wody z dozownika podczas nalewania wody do bębna. Przyczyną jest zatkany kanał odpowietrzający bębna, który znajduje się w górnej części pralki i jest połączony z dozownikiem detergentów. Kanał ten, pełniący funkcję odpowietrznika, został zablokowany przez osad proszku, mimo że użytkownik stosował głównie płyny. Po oczyszczeniu kanału z proszku pralka przestała przelewać wodę. W pralkosuszarkach Samsung zaleca się stosowanie żelu lub kapsułek zamiast proszku, ponieważ proszek może uszkadzać elementy odpowietrzające. Dodatkowo wskazano na konieczność sprawdzenia węża łączącego szufladę dozownika z bębnem oraz utrzymania czystości komór dozownika, zwłaszcza tej na płyn do płukania. Wąż odpowietrzający znajduje się zwykle na górze zbiornika, a dostęp do kanału wymaga zdjęcia górnej pokrywy pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA