logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie i bez uszkodzeń usunąć płytkę drukowaną z pompy Wilo Yonos Para SD15/6B PWM1 W MC?

chevaliera38 08 Gru 2025 18:11 618 1
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21775063
    chevaliera38
    Poziom 1  
    Cześć

Potrzebuję pomocy w usunięciu płytki drukowanej z pompy Wilo Yonos Para SD15/6B PWM1 W MC. Jeśli ktoś ma doświadczenie z tą pompą, wszelkie porady będą bardzo mile widziane.
    Rozebrany silnik elektryczny z widocznymi uzwojeniami na stole warsztatowym Pompa obiegowa Wilo Yonos PARA z widoczną etykietą techniczną Widok od góry na silnik elektryczny z widocznymi miedzianymi uzwojeniami i złączem elektrycznym Ręka trzyma elektroniczny moduł przyłączony do metalowego zaworu Płytka drukowana z układami elektronicznymi na zielonej macie roboczej
    AI: Czy mógłbyś opisać, co uniemożliwia Ci usunięcie PCB - czy utknąłeś na konkretnym kroku, czy jest jakaś konkretna część, którą trudno odłączyć?
    Czuję, że muszę pociągnąć za płytkę PCB, aby ją usunąć, ale boję się, że ją złamię. Czy muszę odlutować i odpiąć kilka komponentów, aby usunąć PCB?
    AI: Czy wypróbowałeś już jakieś kroki lub masz dostęp do instrukcji serwisowej lub dokumentacji technicznej tej pompy?
    Właśnie zdjąłem tylną pokrywę. Nie mam dostępu do dokumentacji.
  • REKLAMA
  • #2 21775725
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1134
    Nie mam doświadczenia w tych konkretnych, ale zacząłbym od odessania tych czerwonych, wygląda na uzwojenia. Sprawdź, czy kołki (zielone) nie trzymają, zbadaj jakoś to fioletowe, mogą być konektory.
    PS.
    Czy w niebieskim scalaku masz piękną dziurę?
    Płytka PCB z zaznaczonymi kolorami punktami lutowniczymi i komponentami
REKLAMA