logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SRV45T63EU01 – zmywarka nie grzeje wody, grzałka sprawna, co sprawdzić?

kaem74 09 Gru 2025 20:45 450 9
REKLAMA
  • #1 21776245
    kaem74
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Zmywarka Bosch SRV45T63EU/01 działa, ale nie grzeje wody. Przejrzałem zamknięty wątek z podobną usterką, ale niestety czyszczenie nie przyniosło oczekiwanego efektu. Sama grzałka wydaje się być sprawna; miernikiem zmierzyłem 24 Ω. Zmywarka pobiera wodę, teoretycznie działa, wypompowuje wodę, ale nie grzeje. Czy jestem w stanie jeszcze coś sam sprawdzić?
    Widok wewnętrznych komponentów zmywarki Bosch z widocznym przepływomierzem i zaworami. Widok modułu przepływu wody i przepływomierza zmywarki Bosch Widok z bliska na moduł wodny zmywarki Bosch SRV45T63EU/01 z widocznymi przewodami i złączami Zbliżenie na przewody i element grzałki w zmywarce Bosch, widoczne ślady korozji i zabrudzeń
  • REKLAMA
  • #2 21776278
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 125
    Przekaźnik na płycie,
  • REKLAMA
  • #4 21777259
    kaem74
    Poziom 10  
    >>21776641
    Prawdopodobnie przekracza to moje możliwości, chyba że ktoś podpowie jakim pomiarem, czy w jaki inny sposób mogę sprawdzić, czy te elementy działają prawidłowo. Duże nadzieje wiązałem z czyszczeniem komory z pływakiem i przewodu, ale niestety nadal brak grzania. Sam układ pilnujący poziomu wody działa prawidłowo, bo jeśli otworzę drzwiczki i doleję wody butelką, to zaraz włącza się odpompowywanie. To, na co zwróciłem uwagę, to: podczas ostatniego cyklu zmywania, który włączyliśmy, był słyszalny przez chwilę jakiś dziwny hałas i finalnie zmywarka nie sygnalizowała zakończenia pracy jak zwykle — maksymalnie po 1,5 godziny — tylko sporo dłużej. Na grzałce i pod nią widoczny jest też niewielki, lepki wyciek widoczny na zdjęciu. Pewnie się skończy zakupem nowej...
  • REKLAMA
  • #6 21777325
    kaem74
    Poziom 10  
    Kenworth 18 napisał:
    Może hałas powoduje rozlatująca się turbinka pompy myjącej a skutkiem tego jest zbyt słabe ciśnienie generowane przez pompę myjącą co powoduje że zawór ciśnieniowy grzałki nie poda napięcia na grzałkę: https://north.pl/karta/10013913-turbina-pompy-do-zmywarki,717-LV-2002.html

Tego nie mogę wykluczyć, chociaż teraz tego hałasu po włączeniu zmywarki nie ma. To był chwilowy, piszczący hałas, może się coś wtedy rozleciało.
  • REKLAMA
  • #7 21777506
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Jakim pomiarem? Mierzysz np. napięcie za termostatem i za przekaźnikiem sterującym grzałką. Układy są połączone szeregowo, więc przerwa w jednym z nich spowoduje brak grzania. Mogą być uszkodzone połączenia pomiędzy tymi elementami. Połączenia lepiej sprawdzać omomierzem i potwierdzać pomiar woltomierzem. Omomierz pokaże jakiś opór, ale przy podłączonej grzałce spadek napięcia będzie tak duży, że grzałka nie działa.
    Sprawdzenie woltomierzem - mierzysz napięcie przed i za badanym elementem. W ten sposób znajdziesz ten, który ma przerwę. Przerwę może mieć też przewód zamykający obwód. W elektronice był by to przewód masowy, tutaj ciężko go nazwać. Zakładając, że termostat i przekaźnik odcinają jeden koniec grzałki, drugi koniec jest połączony kablem z siecią, coś jak masa, tam już nie powinno być żadnych elementów odcinających, powinno być połączone z kablem sieciowym. Który to kabel, to sprawdzić odłączając jeden z kabli połączeniowych grzałki i mierząc omomierzem przejście do wtyczki sieciowej.
  • #8 21777511
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3706
    Kolego @LEDówki ta zmywarka ma wyłącznik ciśnieniowy grzałki. Jeśli ciśnienie wytwarzane przez pompę myjącą jest zbyt niskie to grzałka nie włączy się. W przypadku Bosch ten element występuje wraz z zespołem grzałki a u innego producenta wygląda to tak: https://north.pl/karta/wylacznik-cisnieniowy-...ywarki-do-amica-zim-628e,CR7-Q5-CMMF-I30.html
  • #9 21777571
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    O, czyli dodatkowy element, który trzeba sprawdzić. Robi się z tym kłopot. Można równolegle do styków podłączyć neonówkę - włącznik działa, zmywarka działa, neonówka nie świeci. Jeżeli świeci, to włącznik ma rozwarte styki. Można to ogarnąć woltomierzem, ale trzeba kombinować z podłączeniem kabli pomiarowych.
  • #10 21777651
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 125
    Kupić nową, zaraz trzeba będzie pół wymienić klamotów w niej, czas dobieg końca: pompa, czujniki, zawory. Każdy z elementów można ominąć: termostat, ciśnieniowy, grzałkę sprawdzić na krótko, ciekawe czy napięcie dochodzi do nich.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Bosch SRV45T63EU/01 działa poprawnie pod względem pobierania i wypompowywania wody, jednak nie grzeje wody pomimo sprawnej grzałki o rezystancji około 24 ohm. Problem może leżeć poza samą grzałką, np. w uszkodzonym termistorze, module sterującym, przekaźniku grzałki lub czujniku temperatury. Zaleca się sprawdzenie ciągłości i poprawności działania termistora oraz elementów elektronicznych odpowiedzialnych za załączanie grzałki. Warto również zweryfikować połączenia elektryczne i ewentualne uszkodzenia przewodów. Czyszczenie i podstawowa diagnostyka grzałki nie rozwiązały problemu, co wskazuje na konieczność głębszej analizy układu sterowania i czujników temperatury.
REKLAMA