logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna pod AMD Ryzen 9 9950X3D i biała obudowa

mac_ler 10 Gru 2025 14:18 336 2
REKLAMA
  • #1 21776914
    mac_ler
    Poziom 3  
    Witam serdecznie wszystkich.
    Rok temu wyposażyłem się w zestaw

Procesor
    Intel Core i7-14700F (20 rdzeni, 28 wątków, 2,10–5,40 GHz, 33 MB cache)
    Chipset
    Intel B760
    Pamięć RAM
    64 GB (DIMM DDR5, 6000 MHz)
    Architektura pamięci
    Dual-channel
    Napięcie pamięci RAM
    1,35 V
    Karta graficzna
    NVIDIA GeForce RTX 4070 Super
    Dysk SSD PCIe 4.0
    1000 GB SSD M.2 PCIe 4.0
    Zasilacz 850 W

Obecnie zaczynam zbierać podzespoły do nowego setupu, ze względu na to, że do grania w VR (głównie symulatory i Cyberpunk mod Luke Ross) nie wystarcza.

Dokupiłem dysk 4 TB SSD
    Procesor AMD Ryzen 9 9950X3D
    Czekam na RTX 5080 Super

I teraz pytanie:
    Jaką płytę główną możecie polecić do takiej rozbudowy?
    I co najważniejsze na ten rok (chcę jeszcze kupić przed świętami):
    Jaką obudowę byście polecili? Chciałbym, żeby była to biała obudowa, gdyż w zasadzie wszystkie inne peryferia mam właśnie w tym kolorze (interface zewnętrzny audio, monitory studyjne (komputer służy też do produkcji muzycznej), myszka, klawiatura czy chociażby sam Oculus Quest 3).
    Jeśli chodzi o ceny, jest to drugorzędna kwestia (oczywiście bez przesady, bo gdyby w ogóle nie miało to znaczenia, atakowałbym 5090).

Serdecznie dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 21777047
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    mac_ler napisał:
    Czekam na RTX 5080 Super

Nawet nie wiadomo czy wyjdzie przy tych problemach z pamięciami, a jak już to dopiero za rok będzie w sklepach o ile plotki o premierze w 3Q 2026 się potwierdzą!
  • #3 21777504
    mac_ler
    Poziom 3  
    To prawda, dlatego do tego czasu będę korzystał z 4070 Super, którą mam. A jeśli możliwości pozwolą, rozważę poważnie 4090 jako alternatywę. Jakby nie było, to wciąż 2. najmocniejsza karta konsumencka dostępna obecnie na rynku. Ale to już raczej kwestia trafienia dobrze na portalach aukcyjnych, a jak wiadomo, trzeba na to czasu.
    Ogólnie tworzę grunt pod nowy setup, mając już procesor, płytę główną i obudowę. Mogę użyć podzespołów, które posiadam, i skrupulatnie wymieniać poszczególne części. Tak więc komputer i tak nie będzie się kurzył.
REKLAMA