logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Voith R115H Digiprop w MAN F2000 – lokalizacja czujników temperatury oleju i wody

qruq03 11 Gru 2025 20:26 249 3
REKLAMA
  • #1 21778232
    qruq03
    Poziom 16  
    Ocena: 59
    Potrzebuję pomocy kogoś, kto dość dobrze zna retarder Voith R115H Digiprop.
    Otóż jak się domyślacie, retarder nie działa. Jest zainstalowany w Manie F2000. Od razu po teście kontrolek zaczyna mrugać. Za pomocą forum skasowałem błędy i odczytałem te stałe. Mam dwa: nr 11 i nr 8. Według tablic są to błędy czujnika temperatury oleju oraz czujnika temperatury wody. No i tutaj mam problem, za cholerę nie umiem znaleźć obu. O ile czujnik temperatury oleju chyba znalazłem, to tego od wody nie widzę nigdzie w okolicy retardera.

Według VINu czujniki mają numery 81274210179 (nr 13 na obrazku) i 81274210171 (nr 46). No i tutaj jest dodatkowy problem. Numer 46 nie jest wcale czujnikiem, a w manualu od Voitha to zwykła śruba mocująca chłodnicę. Zwyczajnie potrzebuję pomocy, gdzie konkretnie zajrzeć, bo chłopski rozum wysiada.
    Obraz:
    Schemat eksplodujący komponentów retardera Voith R115H z zaznaczonymi częściami 13 i 46

Manual, str 74 (niestety nie mam konta i nie jestem w stanie pobrać):
    https://www.scribd.com/document/536524203/Manual-de-Servicio-Retardador

Czy jest ktoś, kto miał styczność z tymi retarderami i uchyli rąbka tajemnicy? Czy podpowie jakiś numer tego czujnika i czy można go w ogóle dostać lub zastąpić czymś młodszym?
  • REKLAMA
  • #2 21780519
    stanisławpiotr
    Poziom 33  
    Ocena: 819
    Poniżej pozycje czujników.
    Załączniki:
    • Voith R115H Digiprop w MAN F2000 – lokalizacja czujników temperatury oleju i wody bł 11 8.jpg (152.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Voith R115H Digiprop w MAN F2000 – lokalizacja czujników temperatury oleju i wody czujniki temperatury.jpg (226.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21780535
    qruq03
    Poziom 16  
    No właśnie w tym pojeździe czujnik tam nie występuje. Nie wiem czy to z uwagi na skrzynie typu Eaton czy z jakiego powodu.

Mimo wszystko wkurzyłem się, żeby mnie jakiś stary gruchot pokonał i rozprułem wiązkę. Czujnik znajduje się na silniku, zamontowany od przodu, kwadratowa wtyczka. Wystaje na wiskozę. Wiązka jest tutaj rozdzielana i jej reszta biegnie przez skrzynię aż do retardera do czujnika oleju (jak na rysunkach) i zaworu elektromagnetycznego.

Jedyny problem jaki mi został, to ten że czujnik oryginalny ma gwint m18, a te nowszego typu m14, z tym się jednak poradzi.
    Mimo wszystko dziękuję za chęci. Zdjęcia dla potomnych wstawię po weekendzie.
  • #4 21781505
    qruq03
    Poziom 16  
    W ferworze walki zapomniałem porobić zdjęcia.
    Niemniej jednak przewody wychodzą z prawej strony kabiny spod osłony plastikowej. Po za tą osłoną nie są zabezpieczone przed wilgocią. U mnie były pierwsza wtyczka od góry, 6 pinowa.
    Przewody do temperatury wody to 43104 z brązowym i do temp. oleju 43105 z brązowym. Pozostałe dwa białe to elektrozawór na końcu retardera.

Jeżeli chodzi o umiejscowienie.
    Czujnik temp. wody jest na początku silnika, na górze silnika "patrzy na wiskozę". Można zastosować nowszego typu czujnik na okrągłą wtyczkę, tylko trzeba przeredukować gwinty.
    Czujnik temp. oleju jest na retarderze, umiejscowiony od przodu, również patrzy w kierunku przodu pojazdu. Ten ma kawałek kabla o dopiero kwadratowa wtyczka.

Kody błędów odczytujemy z manetki. Do kasowania najlepiej dorobić przycisk wykorzystując konkretne złącze 4 pinowe pod złączem diagnostycznym.
REKLAMA