Witam. Mam problem z Windows Update a mianowicie bodajże 3 dni temu chciałem cofnąć ostatnią aktualizację (z 9.12.2025 bodajże) - (KB5072033) (26100.7462), gdyż po instalacji znów zaczął wariować mój sprzęt jak po instalacji Armoury Crate tj regularnie skoki obrotów wentylatora GPU, skoki taktowania itp (sprawdzone na MSI Afterburner). Po cofnięciu i rr dostrzegłem brak zmian w 'kulturze pracy PC' a więc zdecydowałem się mimo wszystko zainstalować cofniętą aktualizację raz jeszcze wierząc, że może z czasem się to uspokoi lub po prostu wprowadzą jakiś fix czy coś. Niestety przy aktualizacji z poziomu Windows Update wyskakuje błąd a dokładnie dwa.
Nie wiem jakim cudem ale wygląda to tak jakbym unistallował update 25H2 (System>info nie widzi aktualizacji 25H2 a 24H2) a z tego co pamiętam ktoś gdzieś tłumaczył, że po jakimś czasie ów cofnięcie będzie niemożliwe a sam wybierając z Historia aktualizacji konkretną łatkę miałem przeświadczenie, że cofam wyłącznie tę ostatnią.
Dotychczas próbowałem wiele opcji tj:
1. sfc/scannow (brak błędów)
2. DISM przy 3 komendach ostatnia tj DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth poinformowała mnie o błędzie.
3. Ręczne wyczyszczenie cache Windows Update
4. Instalacji z pliku pobranego z Windows Catalog (nie przeszła żadna z dwóch - błąd przy próbie instalacji).
5. Narzędzie do rozwiązywania problemów z Windows Update 'support' (?) coś wykrył, niby naprawił i ponowił próbę instalacji z poziomu WU ale nadal błąd.
Przy pierwszych trzech punktach - wykonywałem je z poziomu CMD jako admin. System mam stosunkowo świeżo postawiony (jakiś czas temu miałem tutaj rozwiązany wątek tj z miesiąc temu). A sam sprzęt to:
Ryzen 7 7700
Pamięć ADATA XPG Lancer Blade, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30
Karta graficzna PNY GeForce RTX 4080 SUPER XLR8 Gaming Verto Epic-X RGB OC 16GB GDDR6X
Płyta główna Asus TUF GAMING B650-E WIFI
Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W
Dysk x2 SSD Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe
Co mógłbym jeszcze zrobić, aby uniknąć stawiania Win11 od nowa? Prosiłbym o rady i z góry wielkie dzięki.
Nie wiem jakim cudem ale wygląda to tak jakbym unistallował update 25H2 (System>info nie widzi aktualizacji 25H2 a 24H2) a z tego co pamiętam ktoś gdzieś tłumaczył, że po jakimś czasie ów cofnięcie będzie niemożliwe a sam wybierając z Historia aktualizacji konkretną łatkę miałem przeświadczenie, że cofam wyłącznie tę ostatnią.
Dotychczas próbowałem wiele opcji tj:
1. sfc/scannow (brak błędów)
2. DISM przy 3 komendach ostatnia tj DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth poinformowała mnie o błędzie.
3. Ręczne wyczyszczenie cache Windows Update
4. Instalacji z pliku pobranego z Windows Catalog (nie przeszła żadna z dwóch - błąd przy próbie instalacji).
5. Narzędzie do rozwiązywania problemów z Windows Update 'support' (?) coś wykrył, niby naprawił i ponowił próbę instalacji z poziomu WU ale nadal błąd.
Przy pierwszych trzech punktach - wykonywałem je z poziomu CMD jako admin. System mam stosunkowo świeżo postawiony (jakiś czas temu miałem tutaj rozwiązany wątek tj z miesiąc temu). A sam sprzęt to:
Ryzen 7 7700
Pamięć ADATA XPG Lancer Blade, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30
Karta graficzna PNY GeForce RTX 4080 SUPER XLR8 Gaming Verto Epic-X RGB OC 16GB GDDR6X
Płyta główna Asus TUF GAMING B650-E WIFI
Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W
Dysk x2 SSD Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe
Co mógłbym jeszcze zrobić, aby uniknąć stawiania Win11 od nowa? Prosiłbym o rady i z góry wielkie dzięki.