logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 11 25H2 KB5072033 – błąd aktualizacji po cofnięciu, DISM nie działa, co dalej?

sarzz 12 Gru 2025 08:34 3087 5
REKLAMA
  • #1 21778540
    sarzz
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam. Mam problem z Windows Update a mianowicie bodajże 3 dni temu chciałem cofnąć ostatnią aktualizację (z 9.12.2025 bodajże) - (KB5072033) (26100.7462), gdyż po instalacji znów zaczął wariować mój sprzęt jak po instalacji Armoury Crate tj regularnie skoki obrotów wentylatora GPU, skoki taktowania itp (sprawdzone na MSI Afterburner). Po cofnięciu i rr dostrzegłem brak zmian w 'kulturze pracy PC' a więc zdecydowałem się mimo wszystko zainstalować cofniętą aktualizację raz jeszcze wierząc, że może z czasem się to uspokoi lub po prostu wprowadzą jakiś fix czy coś. Niestety przy aktualizacji z poziomu Windows Update wyskakuje błąd a dokładnie dwa. Błąd aktualizacji Windows 11 KB5072033 z kodem 0x800f0993 i komunikat o wersji 25H2

Nie wiem jakim cudem ale wygląda to tak jakbym unistallował update 25H2 (System>info nie widzi aktualizacji 25H2 a 24H2) a z tego co pamiętam ktoś gdzieś tłumaczył, że po jakimś czasie ów cofnięcie będzie niemożliwe a sam wybierając z Historia aktualizacji konkretną łatkę miałem przeświadczenie, że cofam wyłącznie tę ostatnią.
    Dotychczas próbowałem wiele opcji tj:
    1. sfc/scannow (brak błędów)
    2. DISM przy 3 komendach ostatnia tj DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth poinformowała mnie o błędzie. Komunikat błędu DISM z kodem 0x800f0915 po uruchomieniu polecenia RestoreHealth
    3. Ręczne wyczyszczenie cache Windows Update
    4. Instalacji z pliku pobranego z Windows Catalog (nie przeszła żadna z dwóch - błąd przy próbie instalacji).
    5. Narzędzie do rozwiązywania problemów z Windows Update 'support' (?) coś wykrył, niby naprawił i ponowił próbę instalacji z poziomu WU ale nadal błąd.
    Przy pierwszych trzech punktach - wykonywałem je z poziomu CMD jako admin. System mam stosunkowo świeżo postawiony (jakiś czas temu miałem tutaj rozwiązany wątek tj z miesiąc temu). A sam sprzęt to:
    Ryzen 7 7700
    Pamięć ADATA XPG Lancer Blade, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30
    Karta graficzna PNY GeForce RTX 4080 SUPER XLR8 Gaming Verto Epic-X RGB OC 16GB GDDR6X
    Płyta główna Asus TUF GAMING B650-E WIFI
    Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W
    Dysk x2 SSD Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe

Co mógłbym jeszcze zrobić, aby uniknąć stawiania Win11 od nowa? Prosiłbym o rady i z góry wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21778576
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    Czasami podobne problemy sprawiają programy antywirusowe typu Avast. Najlepiej odinstalować antywirusa jeśli jest.
    Spróbowałbym jeszcze pobrać wersję instalacyjną Windowsa 11 25H2 i uruchomić plik Setup z poziomu Windows zaznaczając w instalatorze "Zachowaj pliki osobiste i aplikacje".
    Powinien się zrobić upgrade systemu z zachowaniem danych. Po tym zabiegu postanie folder Windows.old (kopia starego systemu) który trzeba będzie usunąć z dysku (zajmuje kilkanaście - kilkadziesiąt GB)
  • REKLAMA
  • #3 21778697
    sarzz
    Poziom 12  
    >>21778576 niecały miesiąc temu to robiłem. Nie mam avasta, mam BitDefender, który przepuszcza wszystko od Windows Update. Ba, nawet sam sugeruje instalacje łatki, próbuje pobrać i zainstalować aczkolwiek również jak WU nieudanie. Poza tym nie mam wyłącznie antywirusa a przede wszystkim firewalla + dodatki antypushingowe etc... a zatem mam odinstalować całość?
    Innej rady nie ma? Nie chce mi się co miesiąc wszystkiego od nowa instalować, ustawiać.... Nie wiem może lepiej byłoby przejść na linuxa? Z żadnym winem nie miałem tylu problemów co z 11...
  • REKLAMA
  • #4 21779333
    sarzz
    Poziom 12  
    Pobrałem najnowszą wersje win11, postawiłem i WU działa. Niestety nie mogę usunąć Windows.old bo przy próbie oczekuje uprawnień administratora mimo, że ów uprawnienia mam.
    Dodatkowo sprawdziłem mam nieaktualną wersje BIOS tj z 04.2024.. Czy należałoby zatem zaktualizować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21781117
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    >>21779333 Nie usuniesz Windows.old spod Windowsa uruchomionego z tej samej partycji. Najprościej to zrobić przez system typu Windows PE uruchomiony z pendriva (np Sergei Strelec) lub podłączając ten dysk do innego komputera. BIOS można zaktualizować ale nie ma on na pewno wpływu na działanie Windows Update itp. rzeczy.
  • #6 21781135
    sarzz
    Poziom 12  
    Pomogły rady @Jacck dziękuje pięknie, kłaniam się nisko i pozdrawiam!
REKLAMA