logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akcja serwisowa 1.5 BlueHDi – czy serwis zawsze wymienia łańcuch rozrządu?

syselpl 12 Gru 2025 08:42 981 4
REKLAMA
  • #1 21778544
    syselpl
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Mam samochód z silnikiem 1,5 BlueHDi. Jest na niego akcja serwisowa dotycząca wymiany łańcuszka rozrządu.
    Umówiłem się z serwisem, ale konsultant mi powiedział, że mechanicy najpierw sprawdzą, czy ten łańcuch nadaje się do wymiany. Czy to normalny zabieg? Jest akcja serwisowa na wymianę i nie wiem, czy ktoś nie próbuje mnie w kulki zrobić, że powiedzą, że ten łańcuch jest OK.
  • REKLAMA
  • #2 21778583
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 432
    syselpl napisał:
    ktoś nie próbuje mnie w kulki zrobić,

Możesz przed wjechaniem na akcję serwisową, sam , albo z pomocą zaprzyjaźnionego mechanika , dokonać pomiaru i oceny na ile łańcuch jest zużyty!
  • REKLAMA
  • #3 21778801
    syselpl
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Adam Walko napisał:
    Możesz przed wjechaniem na akcję serwisową, sam , albo z pomocą zaprzyjaźnionego mechanika , dokonać pomiaru i oceny na ile łańcuch jest zużyty!

Człowieku, czy to jest odpowiedź na moje pytanie?
    Pytam jeszcze raz: czy jeżeli jest akcja serwisowa, serwis ma za zadanie bezwzględnie wymienić element, czy nie?
    Niepotrzebne mi takie dyrdymały, które mają się nijak do tematu.
  • REKLAMA
  • #4 21778807
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 432
    Ty nie masz nic do gadania! Od tego jest serwis i to jest wszystko!
  • Pomocny post
    #5 21778839
    jesiolowskitom
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Nie wiem, czy to Cię ucieszy, czy zmartwi, ale branżowe media donoszą o "specjalnej" procedurze: "... W przypadku pojazdów z przebiegiem poniżej 120 tys. km mechanicy rejestrują ewentualny hałas łańcucha rozrządu za pomocą specjalnej aplikacji na smartfonie. Jeśli zostanie wykryty jakikolwiek niepokojący dźwięk, przystępuje się do odpowiedniej naprawy. Dla samochodów przekraczających 120 tys. km przebiegu przewidziano wymianę całego zestawu łańcucha rozrządu. Usunięte elementy są następnie wysyłane do analizy technicznej..."
REKLAMA