logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Easun SMH 4,2kW 24V – do czego służy program 45 w menu falownika?

marianjarzecki 13 Gru 2025 11:56 468 6
REKLAMA
  • #1 21779472
    marianjarzecki
    Poziom 6  
    Easun SMH 4,2 kW / 24 V - instrukcja programowania kończy się na prog. 44. Natomiast w moim egzemplarzu falownika, w menu mam program 45 i fabrycznie jest tam 33%.
    Czy ktoś z Was miał z tym faktem do czynienia? Czego dotyczy ten punkt programowania?
  • REKLAMA
  • #2 21779664
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Jak sobie przeczytasz manual z pełnym opisem to się dowiesz.

Manuale są uniwersalne głownie dla serii producenta czy klonów z pominięciem opcji nie obsługiwanych przez daną serię czy klona, opcje dostępne w inwerterze są rozszerzeniami do możliwych opcji inwertera tylko w firmware co nie znaczy że w ogóle działa taka opcja. Ona tylko tam jest.

Zwykle opcja 45 w EaSun ISolar to wyłączenie inwertera przy ustawionym poziomie pojemości SOC magazynu. Mam taką w ISolar SMG-II 4kW 24V , to cbyba to samo co Easun Power.

Tabela ustawień parametrów SOC i ochrony prądu rozładowania w inwerterze
  • REKLAMA
  • #3 21779852
    marianjarzecki
    Poziom 6  
    Dzięki za szybką, satysfakcjonującą odpowiedź. Tyle tylko, że byłoby dla mnie dziwne, gdyby miała ona nie działać. To tak, jakbym miał przed sobą ciastko
    i tylko mógłbym na nie patrzeć! Gdyby jednak miała działać, sugerowanie odcięcia magazynu przy 33% jest chyba dość zaskakującą propozycją.
    Jak możesz, proszę o rozszerzenie określenia "wyłączenie inwertera" (33% minus czy plus pojemność SOC)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21779960
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Działa zgodnie z opisem funkcji i załączanych innych opcji.
    Skoro jej nie masz a może masz w tym modelu uaktywnionej to pewnie nie będzie działać albo pewnie będzie działać. Zwykle jest wymagana działająca komunikacja z magazynem, czy działa ze wszystkimi protokołami nie mam pojęcia i nie chce mi sie sprawdzać.
    Ustawienia są "domyślne" czyli 20% co wcale nie znaczy że nie możesz ich zmieniać potem w zakresie od 3%~30% .
  • #5 21780354
    marianjarzecki
    Poziom 6  
    tomaszlonski napisał:
    to pewnie nie będzie działać albo pewnie będzie działać

i
    tomaszlonski napisał:
    nie mam pojęcia i nie chce mi sie sprawdzać.

oraz
    tomaszlonski napisał:
    Ustawienia są "domyślne" czyli 20% co wcale nie znaczy że nie możesz ich zmieniać potem w zakresie od 3%~30% .

Mimo że powyższe cytaty nie napawają optymizmem — dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21780509
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    To że widzisz jakaś funkcje i nie ma opisu w manualu nie znaczy że masz w ogóle taka funkcję aktywną i możesz ją ustawiać.
    Jest po prostu uniwersalną opcją dostępną albo nie dostępną dla dziesiątków modeli inwerterów w menu ze względu na firmware które pasuje czasami do dziesiątek modeli.

Zwykle jak widać opcje nie używane w inwerterze to są błędy oprogramowania które normalnie powinno wyłączyć pokazywanie w menu opcji których nie posiada inwerter.

Jak chcesz sprawdzić to po prostu ustaw opcję i testuj sam czy działa opcja czy nie działa.

p.s.
    Też mam inwerter zwykle z ok 60 opcjami z czego w manualu jest opisanych 40 tylko, te 20 nie jest używanych w mojej wersji . Na koniec mam jeszcze dodatkowych prawie 30 opcji które widzę dopiero po ustawieniu odpowiedniego typu magazynu np. akumulator kwasowy, Li-Ion czy LiFePO4.

P. S.2.
    Normanie praktycznie do ustawiania i zarządzanie nigdy nie korzystam z ustawień poprzez MENU inwertera czy podłączenie logera, prosciej połączyć sterowanie i zarządzanie przez rs232 albo rs485 stosując Home Assistant. Po załadowaniu encj do programu od razu mam widoczne nieaktywne encje czyli nie używane opcje w danej wersji inwertera które zwykle są w menu inwerterze ale bez możliwości wpływu na pracę.
  • #7 21782015
    marianjarzecki
    Poziom 6  
    Tak jak radził kolega. Będę testował.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię funkcji programowej nr 45 w menu falownika Easun SMH 4,2 kW 24 V, która nie jest opisana w oficjalnej instrukcji kończącej się na programie 44. Funkcja ta, według doświadczeń z podobnymi modelami Easun ISolar SMG-II 4kW 24V, odpowiada za wyłączenie falownika przy określonym poziomie stanu naładowania (SOC) magazynu energii. Wartość fabryczna wynosi 33%, co może oznaczać próg SOC, przy którym falownik się wyłącza. Jednakże obecność tej opcji w menu nie gwarantuje jej aktywności ani poprawnego działania, gdyż menu i firmware są często uniwersalne dla wielu modeli i mogą zawierać nieaktywne lub nieobsługiwane funkcje. Ustawienia domyślne dla tej funkcji mogą wynosić około 20% SOC, z możliwością regulacji w zakresie 3%–30%. Działanie funkcji wymaga prawidłowej komunikacji falownika z magazynem energii, a kompatybilność z różnymi protokołami nie jest potwierdzona. Zaleca się samodzielne testowanie funkcji w celu weryfikacji jej działania. W praktyce wiele opcji menu jest dostępnych tylko po skonfigurowaniu odpowiedniego typu akumulatora (np. kwasowy, Li-Ion, LiFePO4).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA