logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik hybrydowy Anenji 6,2 kW – jak ustawić, by nie ładował magazynu 2 kWh z sieci?

kortyleski 19 Maj 2025 21:40 7557 21
REKLAMA
  • #1 21554184
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Falownik hybrydowy Anenji 6,2 kW. Ktoś to zna i umie obsługiwać? Niestety instrukcja tłumaczona z krzaczków czy to na angielski, czy na polski jest do niczego. Mam ten falownik i na razie niewielki magazyn (jakieś 2 kWh, 48 V) oraz sześć paneli 480 Wp połączonych szeregowo. Działa to wszystko tylko...
    Chciałbym od tego falownika żeby działał jak działa - czyli solary ładują magazyn, jak słonko zniknie czy to na chwilę czy na wieczór, to żeby brał z magazynu. A dopiero jak nie będzie słonka i magazynu, to żeby dobrał prąd z sieci. Natomiast absolutnie nie chcę żeby doładowywał mi z sieci magazyn, bo to tylko straty. A tak właśnie robi.
  • REKLAMA
  • #2 21554203
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 885
    To nie ustawiaj mu ładowania z sieci, w instrukcji wyraźnie

16 ustawić OSO -->> Solar energy will be the only charger source no matter utility is available or not.
  • #3 21554206
    krzyś11
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    >>21554184 W programie 16 ustaw 050, Only Solar.
  • #4 21554263
    retsew
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Dodatkowo w parametrze 11 można ustawić prąd ładowania z AC, minimalny jest 2 A.
    Aby inwerter spełnił Twoje oczekiwania, powinien pracować w trybie SBU, ładowanie OSO i mieć ustawione prawidłowo parametry pracy magazynu do przełączenia na sieć przy braku słońca i rozładowaniu magazynu.
  • #5 21555316
    kortyleski
    Poziom 43  
    tomaszlonski napisał:
    16 ustawić OSO -->> Solar energy will be the only charger source no matter utility is available or not.

Oki, tego rzeczywiście nie doczytałem. Ustawione.

krzyś11 napisał:
    W programie 16 ustaw 050 ,Only Solar.

Jak wyżej.

retsew napisał:
    Dodatkowo w parametrze 11 można ustawić prąd ładowania z AC, minimalny jest 2 A.

U mnie akurat 5 A minimum. I tak jest ustawione.
    retsew napisał:
    Aby inwerter spełnił Twoje oczekiwania, powinien pracować w trybie SBU

Tak ustawiłem.

retsew napisał:
    ładowanie OSO

Również.
    retsew napisał:
    mieć ustawione prawidłowo parametry pracy magazynu do przełączenia na sieć przy braku słońca i rozładowaniu magazynu.

Tu niby domyślne dla kwasowych podchodzą czy może o czymś nie wiem?

Dodano po 8 [minuty]:

Na chwilę obecną obciążenie jest jakieś 3,4 kW, tyle samo pobiera z sieci. Z magazynu nic, mimo, że według wskazań wyświetlacza magazynu jest połowa.
  • REKLAMA
  • #6 21555434
    retsew
    Poziom 14  
    W trybie SBU trzeba prawidłowo ustawić napięcie powrotu na pracę z AC przy spadku napięcia baterii.
    W moim Anernie EVO-6200 jest to parametr 12 i mam to napięcie ustawione na 48 V, ale mam magazyn LiFepo4.
    Jeśli Ty masz magazyn na kwasowych to napięcie minimalne dla nich jest 42 V, ale lepiej ustawić wyżej.
    Zobacz jak masz ustawione u Siebie, może masz ustawione wyżej i falownik przełącza się na pracę z sieci po rozładowaniu magazynu do tego napięcia pomimo, że nie jest rozładowany.
    Po takim przełączeniu na sieć magazyn musi być naładowany do napięcia powrotu do pracy, które ustawiamy w parametrze 13.
    Dopiero po naładowaniu do tego napięcia falownik przełączy się na prace z magazynu.
    U Ciebie mogą być inne numery parametrów do ustawienia, sprawdź w manualu, ale chyba będą jak w moim.
  • #7 21555498
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21557391
    kortyleski
    Poziom 43  
    retsew napisał:
    W trybie SBU trzeba prawidłowo ustawić napięcie powrotu na pracę z AC przy spadku napięcia baterii.W moim Anernie EVO-6200 jest to parametr 12 i mam to napięcie ustawione na 48 V, ale mam magazyn LiFepo4.Jeśli Ty masz magazyn na kwasowych to napięcie minimalne dla nich jest 42 V, ale lepiej ustawić wyżej.

Mam ustawione 44V
    retsew napisał:
    Po takim przełączeniu na sieć magazyn musi być naładowany do napięcia powrotu do pracy, które ustawiamy w parametrze 13.

Tu mam 55,9V czyli praktycznie napięcie wysycenia kwasiaków.I tu może być błąd.
    Moje w pełni naładowane mają teraz 49,4V, Więc parametr 13 zmieniam na 48V.

Magazyn wstał na chwilę ale okazało się że na jednym z aku szybko zniknęło napięcie. Do 8,5V po wyłaczeniu magazynu. Tak że aku do wymiany...Na razie czekamy

Dodano po 10 [minuty]:

Ale mam też inne pytanie co do tego falownika. Czy jest taka możliwość żeby pracował w systemie sieć / panele. Niby mi się udało to zrobić ale nie do końca. Uzyskałem tyle że gdy moc z produkcji paneli pokrywa zapotrzebowanie to prąd mam z paneli. Gdy pojawia się chmurka to przechodzi na zasilanie z sieci. Natomiast dla mnie ideałem by było żeby w sytuacji gdy panele produkują 1kW a zapotrzebowanie mam 2kW to żeby z sieci dobrał tyle ile mu brakuje.
  • #9 21557420
    retsew
    Poziom 14  
    W trybie SUB tak powinien pracować, pobierać z PV, a gdy będzie mało, resztę dobierać z sieci.
    Gdy zabraknie sieci, przełączy się na baterię i dobierze brakującą energię.
  • #10 21557436
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Nie masz w pełni naładowanych przy 49,4V! Na jakiej podstawie to stwierdzasz ? Jakaś byle jaka skala czy miernik w procentach czy Voltach ?

Zwykle ładowanie akumulatorów przebiega szybko do ok 50-51V i ładuje często tylko do 1/3 albo najgorzej do 1/4 całkowitej pojemności akumulatora! By naładować go do pełna należy przeznaczyć przynajmniej jeszcze dodatkowo 3-4x dłuższy czas na ładowanie do wyższego napięcia by nastąpiło nasycenie akumulatora do jego maksymalnej pojemności przy napięciu np. 55V.

Łączenie sieci i zasilana z paneli jest chyba w trybie SUB.
  • #11 21558048
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21559402
    kortyleski
    Poziom 43  
    retsew napisał:
    W trybie SUB tak powinien pracować, pobierać z PV, a gdy będzie mało, resztę dobierać z sieci.

i nie do końca tak jest.
    Maverick73 napisał:
    A co to masz za akumulatory?

Kwasiaki z odzysku, jak wspominałem jeden mi padł to podłączyłem nówkę agm .

Falownik robi dziwne rzeczy. Na przykład teraz, gdy słońca mało. Według ikonek na wyświetlaczu ładuje magazyn a dom jest w trybie bypass czyli z sieci.
    Parametry
    Prąd z paneli 1,1A
    Prąd ładowania aku 6A
    To strona dc.

Na Ac są jaja bo do falownika wchodzi 6A z sieci a na wyjściu falownika jest 5A. Gdzieś mi 1A ginie czyli 200W ponad.

tomaszlonski napisał:
    Nie masz w pełni naładowanych przy 49,4V! Na jakiej podstawie to stwierdzasz ? Jakaś byle jaka skala czy miernik w procentach czy Voltach ?

Pisałem że cela mi padła. Teraz mam 51 w trakcie ładowania. Mierzę napięcia sonelem po kalibracji, prądy cęgami AC/DC po sprawdzeniu że pokazują prawdę.
  • REKLAMA
  • #13 21559413
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21559470
    kortyleski
    Poziom 43  
    Który to parametr w anj? Mam trzy kwasiaki z aut i awaryjne jeden agm . Wszystko w szeregu
  • #15 21559492
    retsew
    Poziom 14  
    W battery type 5 parametr ustawiasz USE i potem parametr 26 CV napięcie bulk na 58,4 V lub mniej oraz 27 napięcie pływające i 29 napięcie minimalne baterii przy braku sieci. Masz to napięcie ustawione na 44 V.
  • #16 21560114
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Podłączyłeś sobie kwasowe i nowy AGM razem do tego szeregowo !?
    Aż się nasuwają brzydkie słowa by to skomentować.
  • REKLAMA
  • #17 21560125
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21562146
    kortyleski
    Poziom 43  
    tomaszlonski napisał:
    dłączyłeś sobie kwasowe i nowy AGM razem do tego szeregowo !?
    Aż się nasuwają brzydkie słowa by to skomentować.

Moje zabawki, moje decyzje. Zresztą na chwilę, na próbę. Jutro przyjeżdża magazyn li ion 4,4 kWh.

Natomiast mam inne pytanie.

Na razie konfiguracja jest jak napisałem wyżej. Panele 6x480 W elewacja południowa, kąt 30 stopni. Według liczników wychodzi mi produkcja dzienna ponad 20kWh. To w ogóle możliwe czy coś mnie sprzęt okłamuje?
  • #19 21562339
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Po co liczysz zamiast poczekać i zobaczyć. :)
    Może być więcej przy tych prawie 3 kWp paneli.

Magazyn malutki, ledwo starczy na 3-4 h a przy dobrej pogodzie ponad 50% energii będzie w druty na straty.
  • #20 21562820
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21564247
    kortyleski
    Poziom 43  
    Maverick73 napisał:
    Wiesz, pytasz a ktoś Ci odpowiada, ze coś nie tak ... to Ty:

kortyleski napisał:
    Moje zabawki, moje decyzje.

Takim ruchem bynajmniej u mnie tracisz...

Pytałem o coś innego. A Ty się tak nie złość, połączenie zrobiłem świadomie, wiedząc że mogę tego agma nieco zmęczyć ale jak się okazuje nic mu nie jest i nie będzie. Zresztą to było raptem kilka cykli.

Dodano po 10 [minuty]:

tomaszlonski napisał:
    Po co liczysz zamiast poczekać i zobaczyć.
    Może być więcej przy tych prawie 3 kWp paneli.

Nie liczę tylko mierzę. Ta instalacja już jest i niby działa.

Dlaczego niby? Ano dlatego że teraz minęła początkowa euforia po montażu i uruchomieniu. Dzisiejsze pomiary pokazały że mój kwasowy magazyn z odzysku magazynuje raptem 400Wh. Szczęściem nic mnie nie kosztował więc kwasiaki pojadą w swą ostatnią drogę - do huty. Dziś dojechało 4kWh li ion. Nawet nie za drogo. W weekend montaż i zobaczymy co to się urodzi
  • #22 21572008
    kortyleski
    Poziom 43  
    Przyznam szczerze że nie do końca ogarniam to urządzenie...
    Ale od początku.

został postawiony magazyn Li-Ion 2.2kWh. 14S

Zatem chciałem mu ustawić parametry.
    Napięcie końcowe ładowania 58,5V - 4,18 na ogniwo.
    Napiecie końcowe rozładowania 44,8V - 3,2V na ogniwo.

Zacząłem od ustawienia typu akumulatora.
    w grupie 05 ustawiłem "USE" po czym za radą instrukcji przeszedłem do grup 26, 27, 29.
    Ustawiłem takie napięca, czy dobrze?
    grupa 27 to 56,4V a domyślnie było 54V

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji falownika hybrydowego Anenji 6,2 kW z magazynem energii około 2 kWh (48 V) i sześcioma panelami 480 Wp połączonymi szeregowo. Głównym problemem jest niechciane doładowywanie magazynu z sieci, co powoduje straty energii. Zalecane jest ustawienie parametru 16 (OSO) na wartość 050, co wymusza ładowanie wyłącznie z energii słonecznej, bez doładowywania z sieci. Tryb pracy SBU (Solar-Battery-Utility) powinien być aktywowany, z prawidłowo skonfigurowanymi napięciami przełączenia między baterią a siecią (parametry 11, 12, 13, 26, 27, 29). Dla akumulatorów kwasowych minimalne napięcie powrotu do pracy z baterii powinno być ustawione około 42-44 V, a napięcie ładowania do pełna około 58,4 V (bulk) i napięcie pływające około 57,6 V dla AGM. W przypadku mieszania akumulatorów kwasowych i AGM w szeregu pojawiają się problemy, co jest odradzane. Użytkownik planuje wymianę magazynu na Li-Ion 4,4 kWh, co wymaga ustawienia napięć końcowych ładowania i rozładowania odpowiednich dla ogniw Li-Ion (np. 58,5 V końcowe ładowanie, 44,8 V rozładowanie). W trybie SUB falownik powinien pobierać energię z paneli, a w razie niedoboru uzupełniać ją z sieci, a gdy sieć zaniknie, korzystać z magazynu. Dyskusja porusza także kwestie strat energii i dokładności pomiarów napięć i prądów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA