logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei E5377T – uruchomienie routera bez baterii, obejście błędu battery error

golec2604 13 Gru 2025 22:14 297 8
  • #1 21780020
    golec2604
    Poziom 16  
    Ocena: 86
    Nie jestem pewny czy w dobrym dziale pisze.
    Jestem użytkownikiem mobilnego routera Huawei E5377T. Używam go jako stacjonarny cały czas podłączony do zasilania. Kilkakrotnie wymieniałem mu już baterie (zawsze baterie puchły) jedne działały dłużej inne krócej, znowu mi bateria spuchła. Nie chce już kupować kolejnej baterii bo kase wyłożę i pochodzi kilka miesięcy i spuchnie. Problem w tym ze jak modem jest podłączony do zasilania ale bez baterii to nie chce sie uruchomić wyskakuje błąd baterry error.
    Czy da sie jakoś ten router oszukać? (typu jakis montaż czegoś na stykach od baterii)
  • #2 21780122
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 443
    Akumulator jest 3,7V więc elektronika z nim jest połączona tylko + i -. Spróbował bym delikatnie odłączyć płytkę z elektroniką od starego akumulatora i do miejsc gdzie były podłączone jego bieguny podłączyć zasilacz 4V zachowując biegunowość i jakoś to podłączyć do styków rutera. Oczywiście nie należy używać już zasilacza. Ruter nie wykryje braku styku T. Może zadziała też po podaniu 4V tylko + i - ???
  • #3 21780532
    golec2604
    Poziom 16  
    Zaklenilem wczoraj na baterii środkowy styk (ten pomiędzy + i -) taśma i włożyłem do routera i lipa też pokazuje battery error. Więc ten styk jakoś musi być dla routera dostępny.
  • #4 21780536
    modziul
    Poziom 33  
    >>21780532 Czyli musisz to zrobić z zachowaniem elektroniki akumulatora tak jak napisałem wcześniej.
  • #5 21780540
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    golec2604 napisał:
    Zaklenilem wczoraj na baterii środkowy styk (ten pomiędzy + i -) taśma i włożyłem do routera i lipa też pokazuje battery error. Więc ten styk jakoś musi być dla routera dostępny.
    Okazuje się teraz, że bateria ma 3 styki? A więc spróbuj ustalić jaki jest potencjał pomiędzy PLUSEM a tym stykiem oraz pomiędzy MINUSEM a tym stykiem gdy bateria włożona i nie ma ERROR i taki potem potencjał spróbuj zapewnić gdy korzystasz z obcego zasilania dobierając ten potencjał potencjometrem dla trzeciego styku? Z drugiej strony jestem wzrokowcem i jak nie zobaczę to nie wiem czy dobrze radzę... Ponadto nie wiem o czym rozmawiamy: o baterii czy o akumulatorze, o zasilaczu czy o ładowarce? Byłem w piątek w sklepie elektronicznym i facet przede mną chciał kupić zasilacz do ładowania zwykłej baterii w postaci paluszka 1,5V, stąd wniosek, że ludzie nawet baterie ładują zasilaczem i dlatego puchną, dobrze, że jeszcze nie wybuchają a wiec może pokaż zdjęciami co ty Tam masz, jaką baterię oraz jakie zasilanie? A może zamiast zasilacza trzeba ładowarkę stosować aby to co masz nie puchło? Czyli chodzi o to, aby ładowarka po naładowaniu wyłączała się z automatu i nie gnębiła dalszym prądem/ napięciem baterii (akumulatora jak mniemam),,,
  • #6 21780567
    golec2604
    Poziom 16  
    ŁadowarkęBateria Huawei trzymana w dłoni, z widocznymi stykami zasilania i logotypem firmy to mam oryginalna od tego routera. Ładowarka jak ładowarka pod kabelek USB. Bateria Huawei HB5F3H-12 3.7V 3560mAh trzymana w dłoni
    Czarny przenośny router T-Mobile z przyciskiem zasilania na tle dzianiny
    Sprawa prosta chce wywalić baterie i już nie kupować nowej a ma to działać tylko na zasilaczu zewnetrznym
  • #7 21780573
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1337
    Szkoda, że baterii i routera nie zrobiłeś zdjęciem także razem, bo wygląda jakby bateria była większa od routera.. :)
    golec2604 napisał:
    Ładowarka jak ładowarka pod kabelek USB
    Ładowarka jak ładowarka ale nie widzę jej metki... A ponadto jeżeli to ładowarka to gdy stosujesz ją jak pisałeś bez baterii w routerze to czy zapewnia odpowiednią ilość energii (prądu) no i na pewno nie zapewnia tego potencjału na trzecim styku w routerze bo ma dwa przewody.. A więc trzeba zmienić koncepcję na taką jak przedstawiłem w poprzednim poście... Sześć lat mam AIRBOXA z ORANGE podobnego kształtem do Twojego i działa nadal bez żadnej wymiany baterii, więc coś musi być nie tego u Ciebie, no chyba, że moje urządzenie jest całkiem inne, to przepraszam... Szkoda, że nie zachowałeś sobie a może masz stare baterie to kiedyś rozbierałem i trzeba rozpoznać co tam jest podawane na ten trzeci styk tak jak w bateriach akumulatorów do laptopów są jakieś układy "Teksas" do identyfikacji danego modelu urządzenia, trzeba to wszystko rozpoznać dogłębnie bo są różne rozwiązania stosowane przez producentów aby nie kupować zamienników z innych firm... Kto wie, czy nie trzeba tego układu jakoś wkomponować do współpracy z zasilaniem jakie planujesz zastosować zamiast baterii aby zadowolić ten trzeci styk, czyli tak jak Ci @modziul w #4 poście napisał...
  • #8 21780608
    modziul
    Poziom 33  
    >>21780567 Sprawa może być dużo prostsza. Jeżeli te akumulatory tak puchną to mogą to być akumulatory litowo-polimerowe a sama bateria składa się z plastikowej ramki w której jest akumulator z elektroniką i stykami oklejone nalepką. Możesz użyć oryginalnego zasilacza po obniżeniu jego napięcia do 3,5-4V przy pomocy np. takiej przetwornicy https://abc-rc.pl/pl/products/przetwornica-mp...MIiPrNq8u9kQMVUSGiAx0KjwegEAQYBCABEgJMIfD_BwE
    podłączonej prawidłowo do elektroniki akumulatora (może się zmieści w komorze baterii) . To będzie nadal zasilanie zewnętrzne.
  • #9 21784023
    golec2604
    Poziom 16  
    ŁadowarkęBateria Huawei trzymana w dłoni, z widocznymi stykami zasilania i logotypem firmy to mam oryginalna od tego routera. Ładowarka jak ładowarka pod kabelek USB. Bateria Huawei HB5F3H-12 3.7V 3560mAh trzymana w dłoni
    Czarny przenośny router T-Mobile z przyciskiem zasilania na tle dzianiny
    Sprawa prosta chce wywalić baterie i już nie kupować nowej a ma to działać tylko na zasilaczu zewnetrznym

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada mobilny router Huawei E5377T, który używa stacjonarnie podłączony do zasilania. Problemem jest puchnąca bateria, którą wymieniał wielokrotnie, jednak urządzenie nie uruchamia się bez baterii, wyświetlając błąd "battery error". Router wymaga obecności trzeciego styku baterii, który jest niezbędny do prawidłowego działania. Propozycje obejścia problemu obejmują podłączenie zasilania 3,7-4V bezpośrednio do styków baterii z zachowaniem biegunowości oraz zachowanie elektroniki baterii, która może zawierać układ identyfikujący obecność i stan baterii. Sugerowano użycie przetwornicy step-down do obniżenia napięcia z oryginalnej ładowarki USB do poziomu zbliżonego do napięcia baterii i podłączenie jej do elektroniki baterii w komorze baterii. Wskazano, że bateria to prawdopodobnie akumulator litowo-polimerowy z elektroniką i trzema stykami, gdzie trzeci styk pełni funkcję sygnalizacyjną lub kontrolną. Bez zachowania tego styku i elektroniki baterii router nie uruchomi się poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA