logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geberit zawór napełniający dolny – która część odpowiada za odcięcie wody?

prezesx 14 Gru 2025 10:13 261 8
REKLAMA
  • #1 21780210
    prezesx
    Poziom 9  
    Ocena: 29
    Geberit zawór napełniający dolny, pytanie, która jego część jest odpowiedzialna za zamykanie dopływu wody??
    Mam zawór, który nie zawsze się zamyka i leci woda.
    Rozebrałem i wyczyściłem na ile się dało.
    Uszczelka znajdująca się w niebieskim elemencie nie wygląda na starą i zużytą.
    Ruszanie niebieskim elementem podczas napełniania zbiornika nie powoduje zatrzymania napływu wody.
    Co tam może być popsute??
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #3 21780564
    prezesx
    Poziom 9  
    78db78 napisał:
    Na tej dźwigience jest mała uszczelka która zamyka mała dziurkę. A ta membrana patrzyłeś pod światło nie dziurawa?

Nie pod swiatlo nie patrzylem, zreszta nie zawsze nie odcina wody.
    Rozumiem ze przyczyny nalezy szukac wylacznie w tym niebieskim elemencie ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21781473
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1426
    Chciałem być "eko" i kupić samą uszczelkę do zaworu spustowego i jakiś oring do zaworu napełniającego oraz pianogumę pod zbiornik a misę. Wszystko wyczyściłem octem z kamienia, by nie przepuszczało. Straciłem czas na poszukiwania uszczelek po parę groszy. Pianogumy we właściwym rozmiarze nie mogłem znaleźć w 3 sklepach. Najlepsze, że licząc ocet uszczelki i te pianogumę wyszło mi prawie 50zł. Naprawa spłuczki rozciągnięta na trzy dni. Ostatecznie zamówiłem nowy zestaw: zawór napełniający i spłukujący, pianoguma i kołki do połączenia zbiornika z misą za 50zł...
    Nigdy więcej zabawy z gumeczki i uszczeleczki...
  • #6 21781526
    prezesx
    Poziom 9  
    staś pytalski napisał:
    Ostatecznie zamówiłem nowy zestaw: zawór napełniający i spłukujący, pianoguma i kołki do połączenia zbiornika z misą za 50zł...

Niestety tego Geberita za 50 zł nie kupię, nowy zestaw to bliżej 300 zł
  • #7 21781539
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2029
    prezesx napisał:
    nowy zestaw to bliżej 300 zł

Niekoniecznie. Znalezione w internecie.

Zawór zasilający Geberit Seria 360 w kolorze białym z niebieskimi elementami
  • REKLAMA
  • #8 21781560
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 472
    >>21781526 a ile będzie kosztować twoja kombinatorka rozciągnięta na kilka dni? kupić, założyć, zapomnieć, ostatecznie weź nadgodziny w swojej "robocie" niż trać czas przy kiblu
  • #9 21781576
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1426
    Ok, nie doczytałem, że chodzi o geberit. Ja kupiłem do kibelka wolnostojącego Link. Głowy nie dam, ale może coś podejdzie z oferty.

Pamiętam, kiedyś szukałem zestawu Lokus Werit ani tanio, ani szybko nie było - część geberitów ma zestawy naprawcze, ale nigdy więcej. Wyczyścić to raz, a dwa złożyć po omacku w gebericie - nie zazdroszczę, ale radziłem sobie nagrywając filmik z włączoną lampą :)

Podsumowanie tematu

✨ W zaworze napełniającym dolnym Geberit za odcięcie dopływu wody odpowiada uszczelka umieszczona w niebieskim elemencie zaworu. Jeśli zawór nie zamyka się prawidłowo i woda ciągle leci, mimo że uszczelka nie jest zużyta, problem może leżeć w uszkodzeniu mechanizmu zamykającego lub niewłaściwym działaniu elementu sterującego. Czyszczenie i kontrola uszczelki to pierwszy krok, ale jeśli ruch niebieskiego elementu nie powoduje zatrzymania przepływu, możliwe jest, że wewnętrzne części zaworu są uszkodzone lub zanieczyszczone, co uniemożliwia prawidłowe zamknięcie. Zaleca się dokładną inspekcję mechanizmu oraz ewentualną wymianę uszkodzonych komponentów, aby przywrócić prawidłową funkcję zaworu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA