logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik Tatarek Wojtuś – alarm czujnika temperatury po montażu w tulei kominka

edyta1953 14 Gru 2025 12:09 195 1
REKLAMA
  • #1 21780297
    edyta1953
    Poziom 2  
    Kominek z płaszczem wodnym — problem z czujnikiem temperatury.
    Czy ktoś może mi pomóc? Mam sterownik firmy Tatarek "Wojtuś". Zaczęło się od tego, że włączył się alarm. Z tego, co odczytałam z instrukcji, wynika, że czujnik temperatury jest uszkodzony. Zakupiłam nowy czujnik oraz oddałam sterownik do firmy celem sprawdzenia. Wymienili kondensator i powiedzieli, że jest OK. Gdy podłączam czujnik temperatury do sterownika, nie wsadzając go do kominka, działa, ale gdy tylko wsadzę go do kominka, do tulei, gdzie był zamieszczony, włącza się cały czas alarm i pokazuje błąd czujnika. Pojawiają się na sterowniku dwie kreski i wyje alarm. Jak wyciągam czujnik i jest poza kominkiem, działa. Nie wiem, o co chodzi. Czy ktoś może mi pomóc?

AI: Czy możesz opisać dokładnie, w jaki sposób montujesz czujnik temperatury w tulei kominka? Czy czujnik ma kontakt z metalem, czy jest jakoś izolowany, czy używasz pasty termoprzewodzącej?
    Po prostu wsadzam czujnik do tulei. Tak jak był wsadzony stary czujnik.
    AI: Jaka jest orientacyjna temperatura w miejscu, gdzie montujesz czujnik w kominku? Czy mieści się ona w zakresie pracy czujnika podanym przez producenta?
    Temperatura: 21°C
  • REKLAMA
  • #2 21780329
    jokercbi
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Więc co, masz inteligentny czujnik i sam rozpoznaje kiedy jest wsadzony do tulei??
    Czy sterownik poza kominkiem wskazuje 21 stopni Celsjusza a po wsadzeniu czujnika do tulei gdzie jest także 21 stopni Celsjusza sterownik nagle wskazuje błąd czujnika??
    Jaki masz czujnik, czy jest to dedykowany do tego sterownika model Dallas?
    Przecież to niemożliwe co opisujesz. Jeżeli czujnik jest prawidłowo podłączony zgodnie z instrukcją

https://tatarek.com.pl/wp-content/uploads/2024/05/RT-03B_pl_instrukcja-1.pdf

Jeżeli jest to dedykowany czujnik i sterownik prawidłowo mierzy nim temperaturę w pomieszczeniu to niemożliwe jest, aby po wsadzeniu czujnika do rurki także wypełnionej powietrzem o tej samej temperaturze co pomieszczenie nagle sterownik pokazał coś innego. Sam czujnik to też żadna magia, zwyczajny termistor zalany żywicą, którego rezystancja zmienia się pod wpływem temperatury. Układ prosty do bólu.
    Nie ma takich czujników co rozpoznają, że nagle zostały "zamknięte w tueli" i dostają awarii.
REKLAMA