logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor sam się ściemnia i rozjaśnia po puknięciu - co robić?

rkris 23 Gru 2005 09:24 4998 4
  • #1 2108602
    rkris
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Witam
    prosze o jakies rady tak jak w temcie monitor sam sie sciemnia i sam sie rozjasnia,ale czasami jak go delikatnie pukne to odrazu wraca tak jak powinien byc.Nie wiem czy jest to kosztowna naprawa,a tak czy wogole jest sens naprawiac ile moga zawolac za naprawe,albo jesli nie jest to skomplikowane to moze sam dam rade to zrobic? Ostatnio tracil ostrosc wszystko bylo za mgla,rozebralem i przelutowalem styki ktore dosc niepewnie wygladaly i problem zniknol,ale za to teraz sam sie sciemnia .
    Prosze o rady

pozdrawiam
  • #2 2108624
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Witam, jeżeli to 15 to lepiej kupić używaną na allegro za 15 zł, jeżeli 17 dobrej marki to może i będzie się opłacać ale tylko i wyłącznie na własną rękę, bo w serwisie to 50 PLN za samo otwarcie wezmą...
  • #3 2108646
    rkris
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Monitor to 17-stka,prawde mowiac to nie wiem jak to jest firma szukalem ale nie jest napisane,ale tez znowu nie jest on taki stary z tylu ma rok produkcji 2002 rok.
    pozdrawiam
  • #4 2108679
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Bardzo prawdopodobne, że masz zimne luty w pobliżu trafopowielacza (układ odchylania poziomego).
    Jednak jeśli nie masz zielonego pojęcia jak trzymać lutownicę to się za robotę nie bierz.
  • #5 2108691
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Rozkręć go, zlokalizuj płytkę osadzoną na końcu kineskopu, zdemontuj ekran osłaniający ją i tam popraw wszystkie zimne luty, dodatkowo możesz sprawdzić i poprawić luty na trafie WN i w okolicach poziomego, nie zaszkodzi sprawdzić lutowań w przetwornicy. Myślę, że takie zabiegi powinny doprowadzić go do ładu - jedyne co Ci potrzeba to wkrętak, lutownica, cyna i kalafonia - jak dobrze to zrobisz to na święta nie będziesz lżejszy o kilka dyszek:)
    Pozdro.
REKLAMA