logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] MS Teams – jak odłączyć udostępniony kalendarz przez znajomego i przywrócić swój?

Piter3040 15 Gru 2025 17:44 243 4
REKLAMA
  • #1 21781450
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Mam nastepujący problem mianowicie znajomy udostępnił mi kalendarz w MS Teams. I teraz on połaczył się z moim . Przeplata się wszystko , momój kalendarz z jego. Jak to odłączyć i przywrócić tylko mój?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21781741
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3574
    Sprecyzuj pytania, bo jedynie od AI odpowiedź zaproponuję do poczytania:
    Spoiler:
    Przegląd od AI
    Aby wyłączyć kalendarz zespołu w Teams (lub ukryć/zarządzać jego widocznością, bo całkowite "wyłączenie" nie jest typową opcją), możesz go usunąć z widoku, anulować jego wydarzenia, lub jeśli to kalendarz grupowy, zarządzać w Outlooku (co wpływa na Teams) lub ustawić status "Poza biurem" dla nieobecności
    . Najczęściej chodzi o dodanie wydarzenia "Poza biurem" (Out of Office), które blokuje czas, lub anulowanie istniejących spotkań.
    1. Ustawienie statusu "Poza biurem" / Nieobecność (dla Ciebie)
    To najlepszy sposób, aby zespół wiedział, że jesteś niedostępny:

Przejdź do Kalendarza w Teams.
    Kliknij + Nowe wydarzenie lub wybierz istniejące.
    Ustaw Datę i godzinę oraz zaznacz Cały dzień.
    W statusie wybierz Poza biurem (Out of Office) i ewentualnie dodaj notatkę.

2. Anulowanie spotkania (dla zespołu)
    Jeśli chcesz usunąć konkretne spotkanie z kalendarza zespołu:

Otwórz Kalendarz w Teams.
    Kliknij dwukrotnie spotkanie, które chcesz anulować.
    Kliknij Anuluj spotkanie na wstążce.
    Wyślij anulowanie.

3. Zarządzanie kalendarzem grupy (jeśli to kalendarz zespołu)
    Jeśli chodzi o kalendarz całej grupy, zarządzasz nim w Outlooku, co synchronizuje się z Teams:

Blokowanie czasu urlopu w kalendarzu grupy (Outlook): W kalendarzu grupy wybierz Nowe zdarzenie, wypełnij szczegóły nieobecności.
    Usuwanie/ukrywanie widoku: W kalendarzu Teams (lub Outlooku) możesz odznaczyć kalendarze grup, aby nie były widoczne w Twoim widoku, lub dodać kalendarz udostępniony (jeśli chcesz go usunąć).

4. Wyłączenie automatycznych zaproszeń online (dla Ciebie)
    Jeśli nie chcesz, by do wszystkich Twoich spotkań dodawały się linki do Teams:

W Ustawieniach Outlooka (ikona koła zębatego), przejdź do Kalendarz > Wydarzenia i zaproszenia i odznacz opcję "Dodaj spotkanie online do wszystkich spotkań".
  • REKLAMA
  • #3 21781807
    Piter3040
    Poziom 25  
    Znajomy udostepnił mi swój kalendarz bym sobie wybrał termin. Tymczasem on się jakoś połaczył z moim kalendarzem i teraz w swoim mam moje i jego terminy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21781992
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3574
    Według mnie ten znajomy powinien wyłączyć udostępnianie Tobie kalendarza, a Ty powinieneś dodatkowo usunąć historię spotkań z nim i czaty(?).
    Zadałem kolejne pytanie do AI:
    Spoiler:
    Jak usunąć historię spotkań w programie teams, to udostępniony kalendarz od innej osoby nie pojawi się?
    Myślę
    Aby usunąć historię spotkań w Microsoft Teams i upewnić się, że udostępniony kalendarz od innej osoby się nie pojawia, należy postępować zgodnie z poniższymi krokami, które dotyczą głównie zarządzania kalendarzem w programie Outlook, ponieważ Teams jest z nim zintegrowany [1, 2].
    1. Ukrywanie/usuwanie udostępnionego kalendarza w Outlooku (zalecane)
    Usunięcie dostępu lub ukrycie kalendarza w głównym kliencie pocztowym (Outlook) powinno odzwierciedlić się w Teams:

Otwórz program Outlook na komputerze lub w przeglądarce (Outlook w przeglądarce).
    Przejdź do widoku Kalendarza (ikona kalendarza w lewym pasku nawigacyjnym).
    W lewym pasku nawigacyjnym, w sekcji Kalendarze udostępnione lub Inne kalendarze, znajdź kalendarz, który chcesz usunąć [2].
    Kliknij prawym przyciskiem myszy na nazwie tego kalendarza.
    W menu kontekstowym wybierz opcję Usuń kalendarz lub Ukryj [2].

Po wykonaniu tych czynności, po ponownym uruchomieniu aplikacji Teams, kalendarz ten nie powinien być już widoczny.
    2. Ukrywanie kalendarza bezpośrednio w Teams
    Jeśli kalendarz nadal się pojawia w Teams, możesz go spróbować ukryć bezpośrednio w aplikacji:

Otwórz aplikację Microsoft Teams.
    Przejdź do widoku Kalendarza w lewym pasku nawigacyjnym.
    W lewym górnym rogu ekranu, obok przycisku Nowe spotkanie, poszukaj rozwijanej listy kalendarzy.
    Odznacz kalendarz, który nie powinien być widoczny.

3. Archiwizacja lub opuszczanie spotkań (historia spotkań)
    Historia pojedynczych spotkań (czaty, pliki) jest przechowywana w oddzielnych wątkach czatu lub na liście spotkań, a nie w kalendarzu jako takim.

Aby usunąć historię spotkań w widoku kalendarza: Nie jest możliwe trwałe usunięcie historii zorganizowanych spotkań, które miały miejsce (są one traktowane jako elementy kalendarza, dopóki nie zostaną usunięte z kalendarza organizatora/uczestnika, co jest trudne w przypadku udostępnionego kalendarza).
    Aby usunąć czaty powiązane ze spotkaniami:
    Przejdź do zakładki Czat.
    Znajdź czat grupowy powiązany ze spotkaniem.
    Kliknij prawym przyciskiem myszy na czacie i wybierz Ukryj lub Opuść. Spowoduje to usunięcie historii czatu z Twojego widoku, ale nie usunie spotkania z kalendarza [3].

Podsumowując: Głównym krokiem do rozwiązania problemu znikającego kalendarza jest zarządzanie nim w ustawieniach programu Outlook.
    Odpowiedzi wygenerowane przez AI mogą zawierać błędy.
  • #5 21785687
    Piter3040
    Poziom 25  
    Znajomy wycofał uprawnienia, a ja musiałem wykasować jego wpisy, które dodały się i zmieszały z moimi w moim mojego kalendarzu i temat się rozwiązał. Tak więc zamykam.
REKLAMA