Mam nastepujący problem mianowicie znajomy udostępnił mi kalendarz w MS Teams. I teraz on połaczył się z moim . Przeplata się wszystko , momój kalendarz z jego. Jak to odłączyć i przywrócić tylko mój?
Przegląd od AI
Aby wyłączyć kalendarz zespołu w Teams (lub ukryć/zarządzać jego widocznością, bo całkowite "wyłączenie" nie jest typową opcją), możesz go usunąć z widoku, anulować jego wydarzenia, lub jeśli to kalendarz grupowy, zarządzać w Outlooku (co wpływa na Teams) lub ustawić status "Poza biurem" dla nieobecności
. Najczęściej chodzi o dodanie wydarzenia "Poza biurem" (Out of Office), które blokuje czas, lub anulowanie istniejących spotkań.
1. Ustawienie statusu "Poza biurem" / Nieobecność (dla Ciebie)
To najlepszy sposób, aby zespół wiedział, że jesteś niedostępny:
Przejdź do Kalendarza w Teams.
Kliknij + Nowe wydarzenie lub wybierz istniejące.
Ustaw Datę i godzinę oraz zaznacz Cały dzień.
W statusie wybierz Poza biurem (Out of Office) i ewentualnie dodaj notatkę.
2. Anulowanie spotkania (dla zespołu)
Jeśli chcesz usunąć konkretne spotkanie z kalendarza zespołu:
Otwórz Kalendarz w Teams.
Kliknij dwukrotnie spotkanie, które chcesz anulować.
Kliknij Anuluj spotkanie na wstążce.
Wyślij anulowanie.
3. Zarządzanie kalendarzem grupy (jeśli to kalendarz zespołu)
Jeśli chodzi o kalendarz całej grupy, zarządzasz nim w Outlooku, co synchronizuje się z Teams:
Blokowanie czasu urlopu w kalendarzu grupy (Outlook): W kalendarzu grupy wybierz Nowe zdarzenie, wypełnij szczegóły nieobecności.
Usuwanie/ukrywanie widoku: W kalendarzu Teams (lub Outlooku) możesz odznaczyć kalendarze grup, aby nie były widoczne w Twoim widoku, lub dodać kalendarz udostępniony (jeśli chcesz go usunąć).
4. Wyłączenie automatycznych zaproszeń online (dla Ciebie)
Jeśli nie chcesz, by do wszystkich Twoich spotkań dodawały się linki do Teams:
W Ustawieniach Outlooka (ikona koła zębatego), przejdź do Kalendarz > Wydarzenia i zaproszenia i odznacz opcję "Dodaj spotkanie online do wszystkich spotkań".