Hejka, mam pewien problem z moim komputerem. Zacznijmy od tego, że przy startowaniu komputera na ekranie pojawia się czarny ekran, a w lewym górnym rogu miga biały znak "_". Zazwyczaj trwa to minutę albo dwie i po tym komputer normalnie się włącza. Przy tym świeci się dioda DRAM. Teraz drugi problem. Czasami w losowym momencie komputer się zawiesza. Ekran zamarza i nic się nie dzieje przez 5 sekund. Po tym czasie są dwie opcje. Albo komputer zacznie działać znowu, albo zrestartuje się. Przy tym w środku zaczynają bardzo głośno chodzić jakieś wentylatory. Dodam jeszcze, że ostatnio zauważyłem, iż mój komputer korzystał z pamięci RAM o taktowaniu 2400 MHz. Zmieniłem to na 3600 MHz, ponieważ takie taktowanie mają moje kości RAM. Od tego momentu przy każdej próbie uruchomienia komputera zapala się dioda CPU i jest czarny ekran. Wystarczy jednak wyłączyć komputer i włączyć go ponownie, wtedy uruchamia się normalnie. Od tej pory nie pojawia się również czarny ekran z podłożą w rogu ekranu. Ostatnią informacją, która może być istotna (lub nie), jest to, że podświetlenie w moim chłodzeniu działa nieprawidłowo. W dwóch konkretnych miejscach zmienia się kolor. Na początku myślałem, że może to być przepalona dioda LED, ale w takim przypadku raczej nie działałaby cały czas. Nie mam pojęcia, jak za to się zabrać, osobiście obstawiałbym płytę główną, ale nie mam pewności, czy to właśnie to.
Specyfikacja:
Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4070 WindForce OC 12GB GDDR6X
Procesor AMD Ryzen 7 5700X, 3.4 GHz, 32 MB, BOX
Pamięć Kingston Fury Renegade, DDR4, 32 GB, 3600 MHz, CL16
Zasilacz Cooler Master MWE Gold V2 750 W
Chłodzenie CPU Endorfy Fera 5
Płyta główna MSI B550-A PRO
Specyfikacja:
Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4070 WindForce OC 12GB GDDR6X
Procesor AMD Ryzen 7 5700X, 3.4 GHz, 32 MB, BOX
Pamięć Kingston Fury Renegade, DDR4, 32 GB, 3600 MHz, CL16
Zasilacz Cooler Master MWE Gold V2 750 W