logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Choinka na płycie głównej, problem z odpalaniem PC - MSI B550-A PRO, AMD Ryzen 7 5700X

RafiVa 16 Gru 2025 20:47 267 4
REKLAMA
  • #1 21782477
    RafiVa
    Poziom 3  
    Hejka, mam pewien problem z moim komputerem. Zacznijmy od tego, że przy startowaniu komputera na ekranie pojawia się czarny ekran, a w lewym górnym rogu miga biały znak "_". Zazwyczaj trwa to minutę albo dwie i po tym komputer normalnie się włącza. Przy tym świeci się dioda DRAM. Teraz drugi problem. Czasami w losowym momencie komputer się zawiesza. Ekran zamarza i nic się nie dzieje przez 5 sekund. Po tym czasie są dwie opcje. Albo komputer zacznie działać znowu, albo zrestartuje się. Przy tym w środku zaczynają bardzo głośno chodzić jakieś wentylatory. Dodam jeszcze, że ostatnio zauważyłem, iż mój komputer korzystał z pamięci RAM o taktowaniu 2400 MHz. Zmieniłem to na 3600 MHz, ponieważ takie taktowanie mają moje kości RAM. Od tego momentu przy każdej próbie uruchomienia komputera zapala się dioda CPU i jest czarny ekran. Wystarczy jednak wyłączyć komputer i włączyć go ponownie, wtedy uruchamia się normalnie. Od tej pory nie pojawia się również czarny ekran z podłożą w rogu ekranu. Ostatnią informacją, która może być istotna (lub nie), jest to, że podświetlenie w moim chłodzeniu działa nieprawidłowo. W dwóch konkretnych miejscach zmienia się kolor. Na początku myślałem, że może to być przepalona dioda LED, ale w takim przypadku raczej nie działałaby cały czas. Nie mam pojęcia, jak za to się zabrać, osobiście obstawiałbym płytę główną, ale nie mam pewności, czy to właśnie to.

Specyfikacja:
    Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4070 WindForce OC 12GB GDDR6X
    Procesor AMD Ryzen 7 5700X, 3.4 GHz, 32 MB, BOX
    Pamięć Kingston Fury Renegade, DDR4, 32 GB, 3600 MHz, CL16
    Zasilacz Cooler Master MWE Gold V2 750 W
    Chłodzenie CPU Endorfy Fera 5
    Płyta główna MSI B550-A PRO
  • REKLAMA
  • #2 21782785
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1347
    Zacząłbym od tego aby wrócić do poprzedniej działającej konfiguracji i gdy to pomoże lub nie to będziesz miał przynajmniej z głowy jedną z przyczyn takiego zachowania...
  • REKLAMA
  • #3 21783562
    RafiVa
    Poziom 3  
    Problem polega na tym, że jedyne, co zmieniłem, to taktowanie RAM, a i tak pozostaje reszta problemów. Jakoś pół roku temu było jeszcze okej, chyba pierwszym problemem było to oświetlenie na chłodzeniu.
  • REKLAMA
  • #4 21784539
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6835
    Oficjalnie max. speed Memory dla tego Ryzen
    Cytat:
    When using DDR4 memory, the Ryzen 7 5700X CPU officially supports effective memory speeds up to 3200 MHz (3200 MT/s). This maximum speed means that stock DDR4 performance will be maximized using DDR4-3200 memory.

- Link

Posiadana płyta nie nalezy do najlepszych
    - np. na tym forum o problemach z nią
    Cytat:
    Fraza: MSI B550-A PRO Szukaj na wybranych forach Znaleziono 216 wyników

Skoro się świeci DRAM (czasem CPU) zacznij od podmiany Ryzena.

Podejdz do serwisu , oni maja ... wszystko.. szybko zdiagnozuja kol. problem.

p.s
    Bios był aktualizowany?

Co mówia raporty > czytaj Link

Cytat:
    Pamięć Kingston Fury Renegade, DDR4, 32 GB, 3600 MHz, CL16

Masz 32GB w ilu modułach ?
    4x 8GB czy 2x 16G czy ?
    * czytaj Link
  • #5 21824847
    RafiVa
    Poziom 3  
    Zmieniłem częstotliwość na 3200 (wcześniej miałem 3466) i zaktualizowałem BIOS na najnowszy. Zrobiłem również diagnozę RAM, ale nie wykryto żadnych problemów z nią.
    Pobrałem Prime95 i zrobiłem również test CPU przez 15 minut:
    Zrzut ekranu z HWiNFO pokazujący napięcia, temperatury i taktowania CPU Ryzen 7 5700X

lisek napisał:
    Posiadana płyta nie nalezy do najlepszych

Niestety wiem, już na samym początku, gdy ją kupowałem, był problem z wejściem dla dysku M.2, mimo wszystko zdecydowałem się na zwrot i kupiłem tę samą. I to był błąd

lisek napisał:
    Co mówia raporty

Lista zdarzeń systemowych z błędami, ostrzeżeniami i informacjami z Podglądu zdarzeń

lisek napisał:
    Masz 32GB w ilu modułach ?

2x16 GB.

Może to być jeszcze istotna rzecz (lub nie), ale przed tym wszystkim miałem za mocno dokręcone chłodzenie do procesora, przez co wystarczało uderzyć pięścią w biurko i się restartował. Co prawda było tak skręcone od samego początku i nie grzebałem przy nim, dopiero z czasem ten problem się pojawił. Mimo to już dawno poluzowałem śruby i tak się nie dzieje.
REKLAMA