logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sharp 50FQ8EG – czarny ekran po aktualizacji, jak wgrać firmware przez USB?

Rycerz_Ortalionu 17 Gru 2025 08:10 447 10
REKLAMA
  • #1 21782734
    Rycerz_Ortalionu
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,
    Mam problem z telewizorem marki Sharp. Model to 50FQ8EG. Próbowałem przez TV (internet) zaktualizować oprogramowanie. Niestety, ale telewizor przestał reagować. Mam czarny ekran. Telewizor samoczynnie włącza się na dwie minuty, po czym gaśnie. I taka pętla w kółko. Potrzebuję oprogramowania, aby móc je wgrać poprzez USB.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21782812
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 753
    Michał99 napisał:
    Oddaj do naprawy do serwisu gwarancyjnego.
    Do wszystkich co robią aktualizację po co wam to było i będzie.

od dłuższego czasu mam wrażenie, że ludzie myślą, że jak wykonają aktualizację na siłę, to w telewizorze zaczną działać funkcje, których nigdy nie było w nim zawarte i przy zakupie nie były opłacone jako dodatkowe ukryte.
    Aktualizację wykonujemy tylko w czasie trwania gwarancji i w sytuacji kiedy telewizor sam o nią prosi przy włączeniu. W czasie trwania gwarancji i produkcji danego modelu są wyłapywane błędy w oprogramowaniu i stąd ta aktualizacja. Po 2-3 latach od zakupu aktualizacja już nie jest wymagana.
    Pozdrawiam
  • #4 21782847
    Rycerz_Ortalionu
    Poziom 3  
    Panowie, z całym szacunkiem dla was, ale tyle to ja wiem, żeby zanieść telewizor do serwisu. Nie potrzebuję takiego bezsensownego pierdolenia i pouczania. Nie zrobiłem tej aktualizacji, bo mi się chciało. Mailem konkretny powód. Telewizor nie czyta pendrive. Miało to pomóc. Każdy, kto miał do czynienia z serwisem, wie, ile trwa uporanie się z problemem. Także, jeszcze raz proszę o przestanie pisania nie na temat. Proszę o krótką odpowiedź, czy jestem w stanie sam wgrać oprogramowanie, czy tylko serwis zostaje?
  • #5 21782872
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 753
    Rycerz_Ortalionu napisał:
    Panowie, z całym szacunkiem dla was, ale tyle to ja wiem, żeby zanieść telewizor do serwisu. Nie potrzebuję takiego bezsensownego pierdolenia i pouczania. Nie zrobiłem tej aktualizacji, bo mi się chciało. Mailem konkretny powód. Telewizor nie czyta pendrive. Miało to pomóc. Każdy, kto miał do czynienia z serwisem, wie, ile trwa uporanie się z problemem. Także, jeszcze raz proszę o przestanie pisania nie na temat. Proszę o krótką odpowiedź, czy jestem w stanie sam wgrać oprogramowanie, czy tylko serwis zostaje?

Trochę grzeczniej, chcesz pomocy to czekaj cierpliwie.
    Możesz kupić płytę główną na znanym portalu 250zł i z głowy.
  • REKLAMA
  • #6 21782883
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    Jak nie czyta USB to masz uszkodzenie.. możliwe ,że na płycie.
    - zasilanie 5V lub coś z sygn. D+/D-

Nie co się ...ć trzeba skorzystać z serwisu
    - lub spróbowac z rekojmi ( data zakupu ,o ile przyjmą)

Jak brak na stronie Sharpa, to sam NIC nie zdziaasz

55FQ5EG :
    - 2x HDMI 2.1c (wspiera HFR i VRR, ), 2x HDMI 2.0,
    - 2x USB 2.0,

OS Google na Androidzie
    Model z 2024 , czyli całkowity brak FW, danych o budowie
    Link_ ocena na tym forum

Wcześniejsza wer. xxFQ5EG też z 2023
    - miała dzwięk z Harman Kardon

Sharp 50FQ8EG – czarny ekran po aktualizacji, jak wgrać firmware przez USB?

nawet znane forum =visibleOnly&o=relevance]Link_ milczy
  • REKLAMA
  • #7 21782900
    Rycerz_Ortalionu
    Poziom 3  
    No i Lisek, bardzo dziękuję. Konkretnie i rzeczowo. Już wiem, że nie mam co szukać w czeluściach Internetu.

Dodano po 8 minutach:

Tomtim, potrafię być grzeczny, ale nie lubię, jak ktoś gada bzdury. „Po co włączyłeś aktualizację? Chyba po to jest, żeby coś poprawić... To po co otwierasz elektryczne szyby w aucie? Przecież może ci się silniczek spalić… Także, nie jestem zwolennikiem postów, które nic nie wnoszą. Zwykłe pisanie, żeby się bez sensu mądrować, a po polsku „pierd.lenie trzy po trzy”…. Tomtim, jeśli poczułeś się urażony, to cię przepraszam za moją wypowiedź
  • #8 21782924
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1096
    Jakiś pomór na te tv, bo tu:Link identyczny problem.
  • #9 21785243
    rob1
    Poziom 25  
    Ocena: 139
    Pamieć się sypie to nic dziwnego ze TV przestaje działać po aktualizacji
    te pamięci Samsunga ..reszty można się domyśleć..
    a na poważnie jeśli TV ma działać jak komputer + internet+netfix i tym podobne
    to dlaczego pamięć ma się nie sypać.
  • #10 21797473
    Rycerz_Ortalionu
    Poziom 3  
    Kolega z forum podesłał pliki z oprogramowaniem, ustawieniami. Telewizor wrócił do żywych, także odbyło się bez serwisu.
  • #11 21797479
    Rycerz_Ortalionu
    Poziom 3  
    Wystarczyło wrzucić na pendrive oprogramowanie, podłączyć przez USB do telewizora i włączyć sprzęt do prądu. Telewizor ponownie wczytał sobie niezbędne dane i wrócił do żywych.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sharp 50FQ8EG po próbie aktualizacji oprogramowania przez internet przestał działać, objawiając się czarnym ekranem i cyklicznym włączaniem się na dwie minuty, po czym gaśnie. Problem prawdopodobnie wynika z uszkodzenia pamięci lub płyty głównej, co uniemożliwia odczyt pendrive’a przez USB. W dyskusji podkreślono, że samodzielne wgrywanie firmware jest utrudnione ze względu na brak oficjalnych plików i specyfikacji dostępnych publicznie. Zalecane jest skorzystanie z serwisu gwarancyjnego lub wymiana płyty głównej. Jednak autor ostatecznie otrzymał od innego użytkownika pliki z oprogramowaniem i ustawieniami, które pozwoliły na przywrócenie telewizora do działania poprzez wgranie firmware z pendrive’a i podłączenie do zasilania. Model 50FQ8EG to telewizor z systemem Android TV, wyposażony w porty USB 2.0 i HDMI 2.0/2.1, jednak brak jest oficjalnych, publicznie dostępnych firmware do samodzielnej aktualizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA