logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Hotspot Wi-Fi na smartfonie: udostępnianie internetu z Wi-Fi na inne urządzenia

gsobanski4 17 Gru 2025 12:12 234 9
  • #1 21782886
    gsobanski4
    Poziom 7  
    Ocena: 18
    Witam ! Czy jest jakiś smartfon gdzie po włączeniu funkcji przenośnego hotspotu Wi-Fi można korzystać z aplikacji telefonu do uzyskania dostępu do Internetu właśnie za pośrednictwem połączenia Wi-Fi ? Zazwyczaj zostaje tylko połączenie z Internetem za pośrednictwem sieci danych komórkowych, a mi chodzi aby smartfon był hotspotem Wi-Fi i korzystał z dostępnego połączenia Wi-Fi. Smartfon ma łączyć się z Internetem za pomocą dostępnej sieci Wi-Fi i jednocześnie poprzez połączenie Wi-Fi udostępniać Internet na inne urządzenia, czyli ma spełniać rolę modemu, ale w instrukcji smartfonów które sprawdzałem opcja udostępniania Internetu za pomocą Wi-Fi istnieje tylko w przypadku połączenia z siecią danych komórkowych ?
  • #2 21782895
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1283
    W Samsungu (seria S24 itp), jesli jestes polaczony z WiFi i odpalisz router WiFi (hotspot), a wylaczysz dane pakietowe, to wyglada na to, ze internet dziala i wykorzystywana jest siec WiFi, przynajniej jesli jedna siec to 5GHz, a druga - hotspot do 2.4GHz. Trzeba by co prawda zweryfikowac czy po cichu i tak nie korzysta z transmisji danych, np na probe wlaczyc samolotowy albo wyciagnac SIM.
  • #3 21782913
    gsobanski4
    Poziom 7  
    Żaden inny, tańszy nie podoła ? Seria Galaxy S24, troszkę się ceni !
  • #4 21782918
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1283
    Nie wiem. Musisz sprawdzic. Na S24 zdaje sie to tak wlasnie dzialac. Raczej kazdy w miare wspoczesny Samsung bedzie mial te same mozliwosci jesli chodzi o te funkcje.
  • #5 21782951
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem. Ja czasem udostępniam sobie internet przez wi-fi (Hotspot) z telefonu Motorola Edge 40 NEO.
  • #6 21783030
    gsobanski4
    Poziom 7  
    Już naświetlam problem o co mi chodzi, sam nie wiem na czym to polegało i dlaczego tak, ale ostatnio miałem przez jakiś czas laptopa Lenovo 320S-15IKB (Type 81BQ) i nie wiem dlaczego nie chciał się połączyć z siecią domową Wi-Fi ? Łączył się tylko za pomocą telefonu który wykrywał domową sieć Wi-Fi i właśnie działał na zasadzie przenośnego hotspotu Wi-Fi ? Mój drugi starszy laptop Lenovo łączył się z siecią domową bez problemu, a Lenovo 320S-15IKB (Type 81BQ) wykrywał jako połączenie z Internetem tylko i wyłącznie smartfona, próbowałem jako hotspot mobilny wykorzystać drugiego laptopa i komputer stacjonarny, ale z połączeń z dostępem do Internetu wykrywał tylko smartfona ???
  • #7 21783211
    klamot
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Smartfon Blackview WAVE 8
    Kupiłem nówkę za około 3 stówki i działa hotspot (bez karty sim).
  • #8 21783461
    gsobanski4
    Poziom 7  
    Mam !!!!!
    Porównanie obsługi funkcji Wi-Fi sharing i repeatera na różnych smartfonach
  • #9 21829585
    hynio82
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Posiadam HTC U23 Pro. Działa hotspot bez karty SIM.
  • #10 21901499
    gsobanski4
    Poziom 7  
    Po trudach konfiguracji działało na moim SONY XPERIA XA2 H4113, sieć komórkową udostępniałem na inne urządzenia przez Wi-Fi lub Bluetooth po podaniu hasła które się wygenerowało automatycznie, ale już nie korzystam po powrocie do domu nie potrzebuję.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości jednoczesnego korzystania przez smartfon z połączenia Wi‑Fi jako źródła internetu oraz udostępniania tego internetu innym urządzeniom przez przenośny hotspot Wi‑Fi. Wskazano, że w niektórych smartfonach Samsung, zwłaszcza z serii Galaxy S24, funkcja ta działa po wyłączeniu danych komórkowych, przy czym hotspot może pracować na 2,4 GHz, a połączenie z siecią źródłową na 5 GHz. Pojawiły się też przykłady działania hotspotu bez karty SIM na telefonach Motorola Edge 40 Neo, Blackview WAVE 8, HTC U23 Pro oraz Sony Xperia XA2 H4113. W toku rozmowy doprecyzowano, że chodzi o sytuację, w której telefon ma pełnić rolę modemu/routera Wi‑Fi, udostępniając internet z sieci Wi‑Fi na inne urządzenia, a nie tylko z transmisji danych komórkowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA