logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja sieci WiFi: Android, Laptop, Inwerter Solarny i Hotspot Telefonu

pribo 12 Gru 2021 13:58 1914 14
  • #1 19758957
    pribo
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam.
    Jak zbudować następującą sieć opartą na wi-fi? W sieci byłby telefon z androidem, laptop oraz inwerter solarny. Dostęp do internetu z innego telefonu (hotspot).
    Jakiego użyć routera lub innego urządzenia. Inwerter solarny komunikuje się przez wifi ale musi mieć dostęp do internetu by aplikacją można było kontrolować dane itp. Gdyby nie inwerter to pozostałym urządzeniom internet byłby udostępniony po hotspocie i było by po problemie. Proszę o sugestie i rozwiązania.
  • #2 19758964
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19759006
    pribo
    Poziom 10  
    Po włączeniu wifi wyłącza mi hotspot w telefonie. Musi być jednocześnie właczone wifi i hotspot. Tego w moim telefonie xiaomi redmi nie da się zrobić lub nie umiem.
  • #4 19759072
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19759111
    pribo
    Poziom 10  
    Jeżeli dobrze zrozumiałem instrukcję obsługi inwertera to jest tak:
    apka łączy się z inwerterem przez wifi
    Inwerter łączy się przez internet ze stroną producenta i apka wczytuje dane, zużycie, produkcję itp.
    Włączając apkę (SolarMan) muszę włączyć Wifi w telefonie. Po połączeniu wifi mam info w telefonie- ta sieć nie ma dostępu do internetu. W aplikacji mam info,że nie ma dostępu do internetu. Po włączeniu hotspotu wyłącza mi się wifi i nie ma połączenia aplikacji z inwerterem.
  • #6 19759194
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Do samego uruchomienia/konfiguracji potrzebowałbyś drugi telefon z HotSpot'em.
  • #7 19759242
    pribo
    Poziom 10  
    Drugi telefon z hotspotem jest. Tylko jak to wszystko ze sobą połączyć, oczywiście po wifi?
  • #8 19759265
    mbo
    Na jednym telefonie ustawisz Hot Spot.
    Na drugim łączysz się z nim i uruchamiasz aplikację.

Dalej będzie już prosto - chwilowe połączenie się z siecią WiFi Inwertera i przesłanie danych do połączenia HotSpot'em.
  • #9 19759308
    pribo
    Poziom 10  
    Tak robiłem. Na dziesięć prób jedna była skuteczna. Czasami trzeba było czekać kilkanaście minut. Myślałem o czymś pewniejszym. Np jeden telefon udostępnia internet routerowi -hotspot. Do routera podłączony jest inwerter po wifi. Drugi telefon po wifi łączy się z inwerterem poprzez router. Tylko, czy to się sprawdzi i ewentualnie jaki router ?
  • #10 19759350
    mbo
    Na stałe to lepszym rozwiązaniem byłby jakiś router z obsługa 3G/LTE jako WAN.

Z telefonu też powinno działać - ilości przesyłanych danych są bardzo niewielkie.
    U siebie musiałem dołożyć antenę zewnętrzną do Inwertera - na standardowym patyku nie miał wystarczającej siły sygnału aby podłączyć się do sieci.
    Choć w tym samym miejscu telefon czy laptop łączy się bez problemu.
  • #11 19759378
    pribo
    Poziom 10  
    3G, LTE rozumiem. Obsługa WAN to chyba chodzi o możliwość podpięcia zewnętrznego internetu. Czy mam rozumieć,że w moim przypadku WAN ma być nie po kablu tylko wifi- taka opcja? Może jakiś konkretny model bym nie musiał błądzić z zakupem. Zasięg nie musi być duży bo inwerter mam za ścianą.
  • #12 19759597
    mbo
    Chodziło o router do którego wkłada się kartę SIM od operatora GSM.
  • #13 19759605
    pribo
    Poziom 10  
    Ok. A czy bez włożenia karty SIM jakiegokolwiek operatora to samo uzyskam udostępniając routerowi internet po hotspocie z telefonu?
  • #14 19762127
    mbo
    Dokładnie tak samo powinno to działać.
  • #15 20516927
    hkorzynski
    Poziom 1  
    Witam. Problem połączenia inwertera jest powszechny. U mnie po ukazaniu się logo logera AP.2343... itd. wpisuję hasło naklejone na logerze z antenką. Instrukcje mówią o wyłączeniu transmisji danych. Nie wiem czy dokładnie transmisję danych telefonu czy wi-fi. Tak czy tak po próbie zalogowanie się do 10.10.100.254 jestem informowany , że nie ma takiej możliwości. Instrukcje są nieczytelne, ponieważ mówią w kolejności co zrobić , ale nie mówią gdzie szukać tych elementów do wykonania tych czynności, Instruowany spotyka się ze stekiem różnych nazw i skąd ma wiedzieć co to znaczy i gdzie szukać. Henryk Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do skonfigurowania sieci WiFi, która obejmowałaby telefon z Androidem, laptop oraz inwerter solarny, z dostępem do internetu przez hotspot z drugiego telefonu. Problemy pojawiają się przy jednoczesnym używaniu hotspotu i WiFi, co uniemożliwia połączenie aplikacji z inwerterem. Uczestnicy dyskusji sugerują użycie routera z obsługą 3G/LTE jako WAN, co pozwoliłoby na stabilniejsze połączenie. Istnieje również możliwość udostępnienia internetu z telefonu do routera przez hotspot. Wskazano na potrzebę dostosowania ustawień WiFi hotspota, takich jak pasmo i szyfrowanie, aby inwerter mógł się połączyć. Użytkownik rozważa konkretne modele routerów, które mogłyby spełnić jego wymagania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA