logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Beta Passat B5 FL – słabo widoczny wyświetlacz, czy konieczna wymiana?

danieladamczewski1 18 Gru 2025 10:23 201 4
REKLAMA
  • #1 21783737
    danieladamczewski1
    Poziom 2  
    Blaupunkt Beta Gamma od Passata B5 FL
    Witam serdecznie, mam problem z wyświetlaczem od radia Beta. Problem jest taki, że po zamontowaniu radia prawie w ogóle nie widać napisów na radiu. Ale jeśli obróci się radio do góry nogami, to wszystko wyraźnie widać na wyświetlaczu. Wiem, że w Passacie te wyświetlacze są tak skonstruowane, że trzeba na nie patrzeć pod kątem, żeby dobrze widzieć cyferki. Ale w tym radiu wygląda to tak, jakby wyświetlacz był zamontowany do góry nogami. Ale radio ma oryginalne naklejki, które nie są rozcięte, czyli radio nie było rozbierane. Jaki jest powód, że takie coś się dzieje z tym wyświetlaczem? Czeka mnie wymiana wyświetlacza?
    AI: Czy ten problem z wyświetlaczem pojawił się nagle, czy radio już od początku tak miało?
    Od początku tak ma.
    AI: Czy podświetlenie wyświetlacza działa normalnie (świeci równo, nie ma przebarwień), czy zauważyłeś jakieś inne nieprawidłowości oprócz słabej widoczności cyfr?
    Działa równo.Radio Blaupunkt Beta w Passacie B5 z niewyraźnym, nieczytelnym wyświetlaczem LCD
  • REKLAMA
  • #2 21783925
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1394
    Były różne wersje tych radioodtwarzaczy i różny był kąt patrzenia na nie.
    Zamieść może zdjęcie swojego radia. Nawiasem mówiąc, to nie ma radia Beta Gamma, albo jedno albo drugie ;).
  • REKLAMA
  • #3 21783929
    danieladamczewski1
    Poziom 2  
    Tak już widzę, że nie ma beta gamma. Jest albo beta albo gamma. Z tego, co się dowiedziałem, to gamma jest lepszym i nowszym wydaniem beta. Ale nadal nie rozumiem, dlaczego kąt widzenia jest inny.
  • REKLAMA
  • #4 21783995
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 649
    danieladamczewski1 napisał:
    Ale nadal nie rozumiem, dlaczego kąt widzenia jest inny.

Ponieważ ten sam model radia był montowany w VW Polo, Golf, Passat itp. i były różne wersje wyświetlania bo radia znajdowały się w różnych miejscach na konsoli samochodu.
  • #5 21784196
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 314
    Po pierwsze - dokładny model radia - wtedy można coś więcej powiedzieć o sposobie regulacji kontrastu wyświetlacza.
    Po drugie - dla weryfikacji: radio od innego modelu czy jednak uszkodzenie - wyraźne zdjęcia napisów na wyświetlaczu z uwzględnieniem kąta patrzenia - tu chodzi o sprawdzenie, czy rzeczywiście taki kąt mógł być stosowany w którymś VW.

I wtedy może ktoś pomoże.
REKLAMA