Witam
Miałem identyczny problem, co prawda w innym modelu, bo w Philips TAB 7807/10, ale objawy były identyczne. Serwisanci poddali się z racji braku schematów itp., więc sam podszedłem do naprawy (trochę się znam na elektronice, ale nie czułem się aż tak mocny, żeby się za to zabierać, no ale wyjścia nie miałem, no chyba że nowy kupić...) U mnie też było identyczne przerywanie z identycznymi czasami; też było słyszalne "stukanie", gdy dźwięk nie grał, bo soundbar był tylko włączony bez źródła sygnału, ale gdy grał i przerywał, to zauważyłem, że na 6 głośników grają tylko 4, a dwa są cały czas ciche. Rozebrałem soundbar w poszukiwaniu układów wzmacniających, bo podejrzewałem, że właśnie układ/układy wzmacniające są uszkodzone i powodują reset całego układu (stąd znana nam 2-sekundowa przerwa w dźwięku). Ściągnąłem radiator, bo podejrzewałem, że tam jest/są owe układy wzmacniające. Nie myliłem się - były 3 małe układy SMD (jeden na 2 głośniki), więc najpierw spróbowałem zmierzyć ich temperaturę kamerą termowizyjną. Nic to nie dało, bo temperatury były bardzo zbliżone, więc zlokalizowałem, który układ odpowiada za niegrające głośniki i z braku możliwości zmierzenia dokładnie tego układu zaryzykowałem i zamówiłem na AliExpress takie układy (u mnie były to układy o oznaczeniu ACM8625M i kosztowały całe 6 zł za sztukę, ale mogą być też inne literki na końcu zamiast M w zależności od mocy sprzętu). No i po wymianie wytypowanego układu soundbar wczoraj wrócił do życia. Gra poprawnie i już nie przerywa 🤩 Niestety układ jest dość trudny do wymiany dla amatora, więc bez sprzętu i wiedzy oraz umiejętności w lutowaniu układów SMD można tylko popsuć, ale zawsze można komuś oddać, kto to potrafi 😉 Mam nadzieję, że mój wpis pomoże trochę przy naprawie waszych sprzętów 😉
Moderowany przez ArturAVS:3.1.13. Publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.