logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Philips TAB8907 – soundbar przerywa dźwięk co kilka sekund, jak naprawić?

brodo 18 Gru 2025 18:09 1059 25
  • #2 21784069
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5354
    brodo napisał:
    Jak podejść do tematu ?

Podać więcej danych?
    Co, jak, z czego, na czym, przez co...?
  • #3 21784404
    brodo
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    >>21784069 Podając sygnał wejściowy zarówno z Bluetooth-a, jak i z HDMI gra poprawnie, ale ciągle przerywa dźwięk. Bardzo regularnie: 3 sekundy gra, 2 sek. przerwy.
    Funkcjonalność pozostała (menu, komunikacja, etc.) działa poprawnie.
  • #4 21789813
    bartandels
    Poziom 1  
    >>21784045

Aktualizacje możesz zrobić z aplikacji na telefonie. Philips Entertainment - najnowsza wersja to 1.35.
    Trzymam kciuki za rozwiązanie problemu - niestety mam taki sam w tym modelu.
  • #5 21791169
    brodo
    Poziom 14  
    bartandels napisał:
    >>21784045

Aktualizacje możesz zrobić z aplikacji na telefonie. Philips Entertainment - najnowsza wersja to 1.35.
    Trzymam kciuki za rozwiązanie problemu - niestety mam taki sam w tym modelu.

A czy ten problem rozwiązałeś?
  • #6 21793816
    dawidchmielu28
    Poziom 3  
    >>21791169
    Witam.
    Mam podobny problem, przerywa 3 s na 2 s.
    Co robić? Oczywiście jest już 3 m-ce po gwarancji;)
  • #7 21794613
    brodo
    Poziom 14  
    dawidchmielu28 napisał:
    >>21791169
    Witam.
    Mam podobny problem, przerywa 3 s na 2 s.
    Co robić? Oczywiście jest już 3 m-ce po gwarancji;)

No to jedziemy na tym samym, kłopotliwym wózku. Próbowałem zrobić coś z aplikacją Philips Entertainment na telefonie, uzyskałem połączenie przez WiFi, ale nie mogłem zrobić żadnego upgrade softu do soundbara.
  • #9 21795019
    brodo
    Poziom 14  
    KOCUREK1970 napisał:
    https://www.philips.pl/c-w/wsparcie-konsumenta/oprogramowanie-i-sterowniki.html

Nie widzę w tym linku żadnych sterowników i oprogramowania dla TAB8907. Produkt zarejestrowałem.
  • #10 21799298
    dawidchmielu28
    Poziom 3  
    >>21794613
    Dzień dobry,
    Rzeczywiście jest problem ze zrobieniem upgrade softu do soundbara. Ja bym przyczynę raczej wiązał ze zrobieniem tydzień wcześniej aktualizacji telewizora Web os i od tego czasu zaczęły się problemy. Myśli Pan, że trzeba się rozglądać już za nowym?
    Pozdrawiam, mój nr 781 337 779
  • #11 21799355
    brodo
    Poziom 14  
    >>21799298 Ten Philips TAB8907 był dość drogi, ja bym spróbował powalczyć. Prawdopodobnie jest to jakiś drobiazg, ale na razie nie mam pomysłu na teraz.
  • #12 21800297
    dawidchmielu28
    Poziom 3  
    Zawiozłem wczoraj soundbar do serwisu Philipsa w Gdyni. Technik powiedział, że jest to awaria zasilacza (baterii), której Philips nie wysyła, tylko wymieniał sprzęt na nowy 1 do 1, jak robił takie rzeczy w soundbarach na gwarancji. Został serwis w Warszawie, który może podjąć się naprawy. Powoli kończą mi się pomysły.
  • #13 21802671
    brodo
    Poziom 14  
    >>21800297
    Zmierzyłem napięcie na wyjściu zasilacza, jest ono = 24.2V, więc wyglądana poprawne. Nie było znaczącej składowej zmiennej. Zauważyłem też ciche, delikatne "stukanie" na płytce, zgodne z rytmem feralnego "wyciszania" dźwięku.
  • #14 21813388
    dawidchmielu28
    Poziom 3  
    Witam
    Czy udało się jakoś dotrzeć do płytki, by ewentualnie ją sprawdzić?
  • #15 21813426
    brodo
    Poziom 14  
    >>21813388 Płytki nie odkręcałem, oglądałem tylko wewnątrz, wygląda normalnie.
  • #16 21821398
    CarterTheBest
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Hej,
    A patrzyłeś może pod termowizją, czy coś się przesadnie nie nagrzewa?
    Gdzieś widziałem wątek, że regulator 3,3 V był problemem w soundbarze - przepraszam, tylko nie wiem, czy chodziło o Philips.
    No i oczywiście kondensatory do sprawdzenia.
    Daj znać, jak uda się coś ogarnąć :)
  • Pomocny post
    #17 21825115
    lukaszsikorski1986
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam
    Miałem identyczny problem, co prawda w innym modelu, bo w Philips TAB 7807/10, ale objawy były identyczne. Serwisanci poddali się z racji braku schematów itp., więc sam podszedłem do naprawy (trochę się znam na elektronice, ale nie czułem się aż tak mocny, żeby się za to zabierać, no ale wyjścia nie miałem, no chyba że nowy kupić...) U mnie też było identyczne przerywanie z identycznymi czasami; też było słyszalne "stukanie", gdy dźwięk nie grał, bo soundbar był tylko włączony bez źródła sygnału, ale gdy grał i przerywał, to zauważyłem, że na 6 głośników grają tylko 4, a dwa są cały czas ciche. Rozebrałem soundbar w poszukiwaniu układów wzmacniających, bo podejrzewałem, że właśnie układ/układy wzmacniające są uszkodzone i powodują reset całego układu (stąd znana nam 2-sekundowa przerwa w dźwięku). Ściągnąłem radiator, bo podejrzewałem, że tam jest/są owe układy wzmacniające. Nie myliłem się - były 3 małe układy SMD (jeden na 2 głośniki), więc najpierw spróbowałem zmierzyć ich temperaturę kamerą termowizyjną. Nic to nie dało, bo temperatury były bardzo zbliżone, więc zlokalizowałem, który układ odpowiada za niegrające głośniki i z braku możliwości zmierzenia dokładnie tego układu zaryzykowałem i zamówiłem na AliExpress takie układy (u mnie były to układy o oznaczeniu ACM8625M i kosztowały całe 6 zł za sztukę, ale mogą być też inne literki na końcu zamiast M w zależności od mocy sprzętu). No i po wymianie wytypowanego układu soundbar wczoraj wrócił do życia. Gra poprawnie i już nie przerywa 🤩 Niestety układ jest dość trudny do wymiany dla amatora, więc bez sprzętu i wiedzy oraz umiejętności w lutowaniu układów SMD można tylko popsuć, ale zawsze można komuś oddać, kto to potrafi 😉 Mam nadzieję, że mój wpis pomoże trochę przy naprawie waszych sprzętów 😉

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.13. Publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

• #18 21830487
    brodo
    Poziom 14  
    Dzięki za informację, spóbuję podejść do tego problemu w podobny sposób.

Może będziesz wiedział - jak wyjąć tę płytkę z obudowy? Odkręciłem chyba wszystkie śruby, jest już luźna, ale coś trzyma przy złączach hdmi i nie widzę co!
  • #19 21830785
    lukaszsikorski1986
    Poziom 4  
    Tam są dwie śrubki od strony złączy (a bynajmniej u mnie były; u Ciebie pewnie też są, żeby złącza się nie ruszały), ale są na nie naklejone zaślepki z twardej folii. Wystarczy delikatnie podważyć i odkleić - nie wymaga to żadnego siłowania, jak coś 😉
  • #20 21830850
    brodo
    Poziom 14  
    >>21830785
    Dzięki, już wyjąłem płytke, a scalaki (4x) są te same, zatem je zamawiam.
    Może pamiętasz, u którego dostawcy najlepiej zamówić?
  • #21 21830913
    lukaszsikorski1986
    Poziom 4  
    A dlaczego chcesz wymienić 4 od razu? Prawdopodobnie masz tylko jeden uszkodzony (ja doszedłem, który - jak słuchałem - głośnik nie grał tak, jak opisałem wyżej). Owszem, można od razu 4, ale ryzyko przy wylutowaniu i wlutowaniu, że uszkodzi się jakaś ścieżka, powiększa się, tym bardziej że te układy pod sobą (od strony płytki) mają termopady, które są przylutowane do płytki też, więc trzeba to dobrze grzać, no chyba że jesteś PRO w temacie lutowania 😉. A układy zamawiałem z AliExpress, więc dostawca nieznany 😅 Pamiętaj też o wymianie tych termopadów, co są na układach (u mnie były to niebieskie "gąbeczki"), bo są jednorazowe, ale takie termopady dostaniesz śmiało na Allegro 😉
  • #22 21833915
    dawidchmielu28
    Poziom 3  
    >>21830487
    Witam, mam pytanko: jak udało ci się zdjąć tę górną klapę w soundbarze? Bo u mnie schodzi ona razem z siatką metalową, odsłaniając głośniki. Nie można zdjąć samego tego plastiku z napisem Philips, bo schodzi to razem z górną osłoną głośników
  • #23 21838143
    CarterTheBest
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    lukaszsikorski1986 napisał:
    A dlaczego chcesz wymienić 4 od razu? Prawdopodobnie masz tylko jeden uszkodzony (ja doszedłem, który - jak słuchałem - głośnik nie grał tak, jak opisałem wyżej). Owszem, można od razu 4, ale ryzyko przy wylutowaniu i wlutowaniu, że uszkodzi się jakaś ścieżka, powiększa się, tym bardziej że te układy pod sobą (od strony płytki) mają termopady, które są przylutowane do płytki też, więc trzeba to dobrze grzać, no chyba że jesteś PRO w temacie lutowania 😉. A układy zamawiałem z AliExpress, więc dostawca nieznany 😅 Pamiętaj też o wymianie tych termopadów, co są na układach (u mnie były to niebieskie "gąbeczki"), bo są jednorazowe, ale takie termopady dostaniesz śmiało na Allegro 😉

Dokładnie to samo zaobserwowałem w moim soundbarze - też nie grały dwa skrajne głośniki. Gdy wylutowałem dwie końcówki mocy ACM8625M, soundbar przestał się wyłączać. Zamówiłem zatem na AliExpress 5 szt. Dzisiaj przyszły, wymieniłem i śmiga aż miło.

Dzięki, @lukaszsikorski1986, jestem z tego samego rocznika i powoli wraca mi wiara w to forum :) Jednak coś przydatnego można się tu dowiedzieć.

Pozdro.
  • #24 21838815
    lukaszsikorski1986
    Poziom 4  
    Super wiadomość 💪👏. Ja zrobiłem identycznie - tylko wylutowałem jeden układ, ale efekt był ten sam co u Ciebie. Bez uszkodzonego układu mój soundbar też przestał przerywać, a z nowym układem efekt był identyczny jak u Ciebie - zaczął grać tak, jak powinien 😉. Cieszę się bardzo, że mój wpis pomógł w naprawie, bo w sumie dla podzielenia się wiedzą po naprawie zarejestrowałem się tutaj 😉. Kolejna cenna nauka oraz wiedza na przyszłość 🙂. Pozdrawiam
  • #25 21842249
    brodo
    Poziom 14  
    >>21838815 Ja też odniosłem sukces, dzięki za pomoc!
  • #26 21842253
    brodo
    Poziom 14  
    Wymieniłem 2 szt. ACM8625M (z Aliexpress).

Podsumowanie tematu

✨ Soundbar Philips TAB8907 doświadcza regularnych przerw w dźwięku co 3 sekundy na około 2 sekundy, niezależnie od źródła sygnału (Bluetooth, HDMI). Próby aktualizacji oprogramowania przez aplikację Philips Entertainment oraz oficjalne strony Philipsa nie przyniosły efektu, a producent nie udostępnia dedykowanych sterowników ani firmware dla tego modelu. Problem pojawił się również po aktualizacji telewizora z WebOS, co sugeruje możliwą niekompatybilność lub konflikt. Serwis Philips wskazał na potencjalną awarię zasilacza, jednak pomiary napięcia wyjściowego zasilacza wykazały poprawne wartości. Zaobserwowano charakterystyczne "stukanie" na płycie głównej zgodne z rytmem przerw w dźwięku. Użytkownicy zidentyfikowali uszkodzenie układów wzmacniających mocy (końcówki mocy ACM8625M) odpowiedzialnych za obsługę głośników, co powodowało resetowanie dźwięku i wyciszenia. Wymiana tych układów SMD, dostępnych m.in. na AliExpress, wraz z wymianą termopadów, skutecznie rozwiązała problem. Demontaż płyty głównej wymaga odkręcenia śrubek ukrytych pod zaślepkami przy złączach HDMI. Wymiana jednego lub dwóch układów wzmacniających przywraca pełną funkcjonalność soundbara i eliminuje przerwy w dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA