logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 po aktualizacji nie drukuje na Brother DCP-J315W – błąd drukowania

Torzap 19 Gru 2025 13:26 264 6
REKLAMA
  • #1 21784703
    Torzap
    Poziom 2  
    Aktualizacje Windows 10 - drukarka DCP-J315W nie chce drukować.

Używam laptopa tylko do drukowania, więc omijałem aktualizacje Windows 10, jednak ostatnio wyłączając laptopa po wydrukowaniu etykiety wysyłkowej zaktualizowałem i wyłączyłem. Nie włączałem do wczoraj i gdy chciałem wydrukować coś, to okazało się, że problem, który był kiedyś po aktualizacji Windows, że drukarki nie drukowały, powrócił u mnie (sam miałem na innym sprzęcie ten problem z tą samą drukarką). :)

Może mi ktoś pomóc usunąć co niepotrzebne, aby przywrócić możliwość drukowania? Byłbym wdzięczny, bo sam się niezbyt znam, a pamiętam ten problem sprzed lat.

Po kliknięciu "Drukuj" nic się nie dzieje, w oknie wyskakuje błąd drukowania. Drukarka jest podłączona kablem USB.

Ps. Drukarka sprawna, na starym laptopie drukuje, ale z niego nie da się już korzystać, muli strasznie.
    AI: Czy próbowałeś już coś robić, np. reinstalować sterowniki drukarki albo usuwać i dodawać ją na nowo w systemie?
    Tak.
    AI: Drukarka jest podłączona do laptopa przez USB czy przez Wi-Fi?
    USB.
  • REKLAMA
  • #2 21784707
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5396
    @Torzap
    Wybierz Start > Ustawienia > Aktualizacja i zabezpieczenia.
    Kliknij Windows Update, a następnie Wyświetl historię aktualizacji.
    Wybierz opcję Odinstaluj aktualizacje (zostaniesz przeniesiony do Panelu sterowania).
    Z listy wybierz konkretną aktualizację (oznaczoną numerem KB) i kliknij Odinstaluj.
  • REKLAMA
  • #3 21784722
    Torzap
    Poziom 2  
    >>21784707 Tak zrobiłem, ale przy odinstalowywaniu wyskakuje komunikat: "Wystąpił błąd. Nie wszystkie aktualizacje zostały pomyślnie odinstalowane."

KB5065429
  • REKLAMA
  • #4 21784805
    KOCUREK1970
    @Torzap
    Jeśli usunięcie kończy się błędem:
    Uruchom Wiersz polecenia CMD jako administrator.
    Wpisz poniższą komendę i naciśnij Enter:
    wusa /uninstall /kb:5065429
    Potwierdź chęć odinstalowania w pojawiającym się oknie dialogowym.
  • #5 21785066
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Kilka lat temu był ten problem z drukarkami Brother. Nie wiem jak długo nie robiłeś aktualizacji oraz jaką masz wersję systemu, ale może ten artykuł pomoże.
    https://www.itpceasy.pl/57-aktualizacja-windo...-i-problem-z-drukowaniem-na-brother-dcp-j315w
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21785349
    Torzap
    Poziom 2  
    Poprawka uruchomiłem jako administrator i wyskoczyło takie duże okno i był tylko przycisk OK. Poniżej zdjęcie. Uruchomiłem ponownie i poprawka nadal widnieje.
    A gdy bez administratora uruchomiłem, to wyskakuje błąd - 0x80070002 nie można odnaleźć określonego pliku.

Okno instalatora rozszerzenia Windows Update z komunikatem i przyciskiem OK

Jak chcę drukować, to wyskakuje "Błąd podczas drukowania". Drukarka nie mogła wydrukować pliku.
  • #7 21787296
    KOCUREK1970
    @Torzap
    Podczas uruchamiania wymuś trzykrotne wyłączenie komputera przyciskiem zasilania, aby wejść w tryb automatycznej naprawy.
    Wybierz Opcje zaawansowane > Rozwiązywanie problemów > Opcje zaawansowane.
    Kliknij odinstaluj aktualizacje i wybierz, czy chcesz usunąć najnowszą aktualizację jakościową, czy funkcji.

A jeśli i to nie pomoże, to skorzystaj z punktów przywracania (przed każdym update'm Windows takie coś tworzy, jeśli funkcja jest włączona).
    I wybierz punkt PRZED tym update'm.

Potem zablokuj daną aktualizację:
    https://download.microsoft.com/download/f/2/2...9cd-4275-8c95-1be17bf70b21/wushowhide.diagcab

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji systemu Windows 10 drukarka Brother DCP-J315W podłączona przez USB przestała drukować, pojawia się błąd drukowania bez realizacji zadania. Problem powraca po wcześniejszych aktualizacjach systemu, które wcześniej powodowały podobne trudności z tą samą drukarką. Próby reinstalacji sterowników oraz ponownego dodania urządzenia nie przyniosły efektu. Zalecane jest sprawdzenie historii aktualizacji Windows Update i odinstalowanie konkretnej aktualizacji (oznaczonej numerem KB) poprzez Panel sterowania, co może przywrócić funkcjonalność drukowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA