logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gniazdko WiFi Smart Plug EU Ineox – alternatywne aplikacje zamiast TUYA, obsługa po polsku

zdolnyadam 19 Gru 2025 16:22 201 6
REKLAMA
  • #1 21784884
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    Cześć,
    w ramach prezentu dla siebie zakupiłem wiadomo gdzie "Gniazdko WiFi Smart Plug EU Licznik Watomierz Programator Astronomiczny" (Oficjalny sklep Ineox).

Pomijam już, że dołączona skrócona instrukcja do towaru była...nieprzydatna / nieprecyzyjna to okazało się , że aby móc korzystać z funkcji w apce "TUYA" muszę wykupić wersję płatną bo w 99% w wersji podstawowej funkcje są NIEDOSTĘPNE (parowanie gniazdka z telefonem to też była masakra).

Czy są jakieś inne alternatywy jeśli chodzi o oprogramowanie? W/w soft jest też nieprzetłumaczony do końca na polski.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21785726
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    A jakaś konkretna marka tego gniazdka? Czy no-name? Próbowałeś Google Home?
  • REKLAMA
  • #4 21785909
    milka0
    Poziom 20  
    >>21785759

W takim razie kup produkt normalnej firmy. Patrząc po tej aukcji, którą wstawiłeś to produkt ma fatalne opinie i nikt go nie kupuje... Nastęnym razem patrz na popularność i opinie to o wiele większa szansa, że będzie działać i nie będzie problematyczne :)
  • REKLAMA
  • #5 21785991
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @milka0: co polecasz mnie wiecej? Jestem totalnym laikiem...i kolejny juz raz widze, ze za odblokowanie opcji trzeba placic $$ :(
  • REKLAMA
  • #6 21786168
    milka0
    Poziom 20  
    @zdolnyadam nie miałem doczynienia póki co z apką tuya i dziwi mnie, że coś tam trzeba kupować, żeby działało. Ja mam jakieś stare już "smart dgm" i apka od nich miała wszystko co trzeba, bo była dedykowana. Obecnie podpiąłem to gniazdko pod apkę Google Home. Jedyną funkcjonalność jaką przez to utraciłem to pomiar napięcia i użycie kWh, ale to jakoś bardzo mi nie potrzebne. Za to w Google Home można integrować wielu różnych producentów i mieć wszystko w jednej apce. Najlepiej wybierz sobie coś, co ma dużo ocen i komentarzy, wtedy wiadomo, że to działa ;) Na stronie oficjalnej TUYA oni oferują np. gniazdka firmy Eurolook, więc zakładam, że znimi nie ma problemów. Podobno użytkownicy zgłaszają jakieś dziwne rzeczy ostatnio z apką tuya, faktycznie jakieś płatności za zwykłe funkcje. Więc drugim dużym graczem jest SONOFF. Poprzeglądaj tematy na forum, na pewno już nie raz ktoś pytał co kupić :)
  • #7 21786484
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Dzięki za info.
    1. Miałem porobione zdjęcia płatnych opcji ale wykasowałem ze złości.
    2. To samo było z aplikacją do prostego czujnika ruchu. Bezpłatne powiadomienia push w aplikacji (fatalne wykrywanie ruchu albo nie wykrywanie) a powiadomienie SMS/połączenie płatne grubą kasę.
    3. Aaaaaa... mam jednak zdjęcia... zrobiłem innym telefonem :O [aplikacja Tuya]

Porównanie funkcji aplikacji Tuya dostępnych z i bez członkostwa VIP
    Ekran aplikacji pokazujący płatne opcje subskrypcji usługi oszczędności energii

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił gniazdko WiFi Smart Plug EU z licznikiem energii i programatorem astronomicznym marki Ineox, jednak napotkał problemy z aplikacją TUYA, która wymaga wykupienia wersji płatnej, aby korzystać z większości funkcji. Dodatkowo aplikacja jest częściowo nieprzetłumaczona na język polski, a proces parowania urządzenia z telefonem był utrudniony. Poszukiwane są alternatywne aplikacje do obsługi gniazdka, które oferowałyby pełną funkcjonalność i wsparcie w języku polskim bez konieczności dodatkowych opłat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA