logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo ThinkPad P51s (20HB/20HC) – instalator Windows 10/11 nie widzi dysku NVMe

danfil 20 Gru 2025 13:58 240 8
REKLAMA
  • #1 21785613
    danfil
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Lenovo P51s (Type 20HB, 20HC) Laptop (ThinkPad)

Posiadam taką wersję laptopa - ma on dysk NVME nie ma ma dysku SATA.
    Wyleciał mi problem na dysku i przestał działać Windows.

potrzebuje zainstalować na nowo system wkładam pendrive z systemem windows 10 lub 11 - nie widzi dysku na etapie instalacji.
    Na stronie Lenovo szukałem:

https://pcsupport.lenovo.com/us/en/products/l...e&id=F3491C79-0A9D-4DD8-A593-A73FE52CA54C

zarówno RST jak i NVME na etapie wskazywania sterownika mówi że niekompatybilne. Jak Wskaże pokaż niekompatybilne - instalacja na tym etapie nie skutkuje niezależnie jaki driver wskażę.

Maci może jakiś sterownik / paczkę sterowników aby na etapie instalacji podłożyć driver aby działało ?

Dysk jak podłącze po przelotce USB do innego komputera jest sprawny.
  • REKLAMA
  • #2 21785621
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    danfil napisał:
    Wyleciał mi problem na dysku

Wpierw przydałoby się sprawdzić czy dysk jest sprawny i czy w ogóle jest widoczny w BIOS/UEFI.
  • #3 21785638
    danfil
    Poziom 15  
    tak widać go w BIOS, ale tylko w menu głównym (samsung...) lub w opcjach BOOT da się go wybrać.
    Opcje Boot Security już jest na DISABLED

Na przelotce zrobiłem klon innego systemu z swojego PC - pojawia się logo w Windows i się "wywala" bo wersja z PC chodzi po SATA - a w laptopie NVME - ale to pokazuje że dysk identyfikuje, brakuje sterownika.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21785670
    danfil
    Poziom 15  
    tak próbowałem te, da się je tylko wypakować co uczyniłem,

zgrałem na instalacyjnego pendrive do innego folderu - wszystkie wskazuje jako NIEKOMPATYBILNE, odklikałem aby mimo to pokazał i po próbie instalacji - bez efektu, nadal nie pokazuje dysku w instalatorze.

Nie mam innego laptopa z M.2 i NVME aby ten dysk przełożyć, i zrobić CLONE z z systemu który taki sterownik ma zaimplementowany. Dlatego stoję na etapie sterownika.

Próbowałem instalki UBUNTU oraz HiRENBootCD - ale one też nie mają tego sterownika - nie widzi dysku.

Czyżby uszkodzony układ na płycie głównej ?
  • #6 21785701
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 191
    Witam.
    Zdaje się, że instalator windowsa nadal jest 32bit, sięga Visty i to częsta przyczyna problemów z niekompatybilnością sterownika.
    Druga sprawa, sterownik generyczny powinien być w instalatorze i niczego nie trzeba dodawać.
    21H2 w każdym razie ma. Braki występowały w w7, a i tu sterownik NVMe z 2006r i od MS (taka ciekawostka), ładnie działa.
    Trzecia sprawa, w podanym linku nie widzę drivera do NVMe. Same firmware.

Czwarty temat - styl partycji vs CSM. Trzeba kombinować.
    Windows to jedyny system, który ma z tym problem. Już nawet linux przestał "zadawać pytania" przy instalacji.

Piąty temat, to czy uda się zainstalować windowsa na NVMe, zależy tylko od BIOS/UEFI. I nawet nie tyle ustawień. Sama wersja ma wiele do powiedzenia.
    Mi się np. nie udało zainstalować windowsa na NVMe mimo iż instalator widział dysk i mógł na nim operacje wykonywać. I ze strony instalatora to było nie, bo nie. Potem się okazało, że MSowskie cudo nie potrafiło bootloadera na NVMe zainstalować i to był cały problem.
    Skończyło się tak, że instalowałem SATA i klonowałem na NVMe. Już żadnych pytań nie było, a windows nawet nie zauważył.

Szósty temat, w10 nie powinno mieć żadnych problemów, lecz zdarza się secNVMe i wówczas trzeba by było sięgnąć do sterownika od samego producenta dysku.
    Kwestia sprawdzenia co to tam siedzi jakimś HBCD/Linuxem Live czy innym, podobnym live USB.
    Wrzucam sterowniczek na secNVMe by fernando do w7. Nie gwarantuje, że pomoże bo to do w7, ale możliwe, że przepchnie samą instalacje z uwagi na zacofanie instalatora w10.
    Załączniki:
    • nvme mod+sign.rar (57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 21785703
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 620
    To jest ten sprzęt z nieszczęsną przejściówka na NVMe czy sata na kabelku? Często ta droga przejściówka padała albo gniazdo na płycie, wystarczało nie obchodzić się z tym jak z jajkiem tylko pociągnąć mocniej. Nie wiem co za tytan intelektu te rozwiązanie wymyślił..
  • #8 21785713
    danfil
    Poziom 15  
    1. INSTALATOR 64 bit: konkretnie WINDOWS 10.22h2.64.05.2025
    2. też doczytałem że "powinien być"
    3. po środku linku jest,o góry firmware po środku sterownik - ma nazwę:

Intel Rapid Storage Technology Driver for Windows 10 64-bit (Version 1809 or older) - ThinkPad

4. Pokombinuje jeszcze z tym...
    5. Jestem na etapie - brak dysku..
    6. sterownik do WINDOWS 7 - czy pójdzie na 10?
    Wystarczy że przeniosę go na PEN i wskażę na etapie identyfikacji dysku?
    czy jakaś inna metoda "włożenia drivera" ?

Dodano po 6 [minuty]:

strucel - tak to ten model z ta tasiemką z płyty głównej i :
    - zamówiłem nową tasiemkę, wymieniłem - ten sam efekt, ale trzeba uważać podczas montażu aby to zrobić dobrze

- czekam aż kurier do paczkomatu wrzuci paczkę bo zamówiłem jeszcze w desperacji taśmę z tego złącza na dysk SATA - nie mam doświadczenia czy sama podmiana taśmy i montaż dysku sata załatwi sprawę.
    Na płycie głównej nie ma złącza SATA, co gorsza w BIOSie też nie widzę opcji SATA/AHCI
  • #9 21785772
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 191
    danfil napisał:
    1. INSTALATOR 64 bit: konkretnie WINDOWS 10.22h2.64.05.2025

Jak ja robiłem swoje 21H2 customowo, to instalator w boot.wim był jeszcze 32b :)

danfil napisał:
    Wystarczy że przeniosę go na PEN i wskażę na etapie identyfikacji dysku?
    czy jakaś inna metoda "włożenia drivera" ?

Dokładnie tak jak piszesz - po prostu wskazać. To goły sterownik. Najwyżej nie zadziała.

danfil napisał:
    6. sterownik do WINDOWS 7 - czy pójdzie na 10?

KXdriver do mojej karty dźwiękowej dalej działa, a skończyło się wsparcie na XP :)

danfil napisał:
    3. po środku linku jest,o góry firmware po środku sterownik - ma nazwę:

Fakt... kret jestem....
    A z ciekawości, jak podawałeś mu sterownik intel rapid? Jako exe, czy jako goły driver, czy integracja?

Podsumowanie tematu

✨ Lenovo ThinkPad P51s (typ 20HB/20HC) wyposażony w dysk NVMe nie wykrywa dysku podczas instalacji systemu Windows 10 lub 11 z pendrive'a. Problem pojawia się na etapie wyboru dysku, gdzie instalator nie widzi nośnika. Próby załadowania sterowników Intel RST lub dedykowanych sterowników NVMe ze strony Lenovo kończą się komunikatem o niekompatybilności, co uniemożliwia kontynuację instalacji. Dysk NVMe jest sprawny, co potwierdza jego działanie po podłączeniu przez adapter USB do innego komputera. Poszukiwane są odpowiednie sterowniki lub pakiet sterowników, które umożliwią wykrycie dysku NVMe podczas instalacji systemu na laptopie Lenovo P51s.
REKLAMA