logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Commodore 1802 – lutowanie kabla rozmagnesowania, efekt na ekranie po naprawie

sokot 20 Gru 2025 18:36 213 1
  • #1 21785879
    sokot
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Witam,

Ostatnio wymieniałem zepsuty włącznik w monitorze commodore 1802 po rozkręceniu zauwazyłem że odadł kabel z wtyczki który jest odpowiedzialny za rozmagnesowanie ekranu (zielony) patrza zdjęcie. Niestety nie miałem pojęcia jak wyjąć z tej plastikowej wtyczki metalowy bolec do którego kabel był przytwierdzony. walczyłem dość długo aż doszedłem do wniosku że go po prostu przylutuje było wystarczająco miejsca aby to zrobić i tak też zrobiłem. Po włączeniu monitora mam efekt chyba rozmagesowania ekranu na krańcach. Czy popełniłem błąd lutując go do tej wtyczki ? Trzyma się mocno i tyczka oczywiście jest włożona. Można temu zardzić jakoś ? Czy według was on nie łączy ? Podrzucam fotki. problematyczka wtyczka to ta beżowa z dwoma kabelkami to jescze fotka przed moim wlutowaniem go, no i druga fotka z "efektem" mojej niesubordynacji :(

Ekran monitora Commodore 1802 z widocznymi zniekształceniami kolorów na brzegach
    Monitor Commodore 1802 z widocznymi zniekształceniami kolorów na krawędziach ekranu
    Zbliżenie na wnętrze monitora z dwoma przewodami w plastikowej wtyczce na płytce PCB
  • #2 21785886
    sokot
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Niepotrzebnie wrzuciłem post kabel po prostu nie łączył . Zamykam temat. Wesołych swiat
REKLAMA