logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Hyundai i30 1.0 T-GDI 2019 – metaliczne drgania wydechu po rozgrzaniu, tłumik czy plecionka?

Koniu300 20 Gru 2025 20:41 465 18
REKLAMA
  • #1 21785981
    Koniu300
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Mam problem z układem wydechowym w moim Hyundai i30 1.0 T-GDI 2019 r. Po nagrzaniu i przejechaniu kilku kilometrów, jakaś część w układzie wydechowym wpada w drgania i wydaje metaliczny dźwięk. Wpada w te drgania tylko przy niskiej prędkości (10-20 km/h) lub na postoju, po minucie stania dźwięk/drgania zanikają. Ciężko zlokalizować, z którego miejsca dźwięk się wydobywa. Jak stanę z tyłu auta, wydaje mi się, że to wina tłumika końcowego, jak na środku, to może być równie dobrze wina tłumika środkowego. Byłem u znajomego na kanale, to akurat nie było słychać tego dźwięku. No ale czekałem na niego 20 min i auto zdążyło już ostygnąć. Cały układ wydechowy wygląda dobrze, wizualnie nie ma się do czego przyczepić. Ani w tłumiku końcowym, ani w środkowym, po potrząsaniu nie słychać luźnych elementów. Padło na złącze elastyczne/plecionkę, ona też niby wizualnie wygląda dobrze, ale jednak jest takie jakby bardzo giętkie, jakby się wyrobiło. Jest plan je wymienić, ale cały czas myślę tłumiku końcowym. Bo przy włączeniu silnika tak jakby ostatnie drgnięcie i dźwięk było słychać z tłumika końcowego. Chodzi mi ten ostatni 'wypływ' spalin z rury wydechowej już po przekręceniu kluczyka na off. Nawet już po wyłączeniu ten ostatni dźwięk jest jakby inny, lekko przytłumiony. Czy to możliwe, że w tłumiku końcowym pozałamywały się przegrody, ale nie słychać tego przy potrząsaniu nim?
  • REKLAMA
  • #2 21786009
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1107
    Równie dobrze może to być któraś osłona termiczna. Tam chyba 2 są przyspawane do rury wydechowej, i część przykręcana do katalizatora. Możliwe że któraś puściła na spawie.
  • #3 21786012
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 613
    Tak ta spawana do rury często odpada z jednej strony.
    Doraźnie cybant i przytwierdzić. Finalnie ogarniętego spawacza z MIGiem i złapać.
    Pozdrawiam.
  • #4 21786018
    Koniu300
    Poziom 8  
    Wcześniej już jedną małą luźną osłonę termiczną wyciągnąłem, ale nic się nie zmieniło.
  • REKLAMA
  • #5 21786059
    Michał_74
    Poziom 34  
    Sprawdź te aluminiowe pod podwoziem i te małe metalowe na samej rurze.
    Jak plecionka (elastyczny łącznik) pada to jest nieszczelność w wydechu. A odgłos nie metaliczny a raczej jak by szczotką po podłodze szurało się.
    I zobacz czy któryś wieszak się nie urwał.
  • #6 21786196
    Koniu300
    Poziom 8  
    No właśnie, od spodu sprawdzaliśmy. Wydaje mi się, że nie ma żadnych luźnych elementów. Gdyby to były osłony, to byłoby słychać zawsze, a szczególnie na jakichś nierównościach. U mnie ten dźwięk słychać dopiero po rozgrzaniu, i to nie zawsze oraz niezależnie od drogi, po której jadę. Mogę jechać po dziurach i nic nie słychać, a wyjadę na równą drogę i już coś tam puka. Dla mnie to, jakby cały układ wydechowy wpadał w jakieś dziwne drgania.
  • #7 21786200
    Karaczan
    Poziom 42  
    No to puka czy brzęczy? Bo to 2 różne dźwięki ;)
    Zawsze na chwilę możesz wsadzić coś niepalnego między karoserię a np tłumik by usztywnić układ.

A osłony termiczne nie muszą być tylko na wydechu, często są też np na przekładni kierowniczej, czy chronią manszety półosiek i inne różne dziwne elementy.
  • Pomocny post
    #8 21786257
    Michał_74
    Poziom 34  
    Jest jeszcze opcja ale tu raczej nie realna.
    Że popękał wklad katalizatora i sie obija wewnątrz rury wydechu.
    Ale to raczej nie realne w tym typie silnika.

A może to odgłosy naprężeń rury wydechowej powodowane naprzemiennym rozgrzewaniem i studzeniem.
    One są takie "cykliczne" co kilka sekund.

No i jeszcze banalne ale sie trafia. Może coś w bagażniku jest luźne przy kole zapasowym, lewarek i jego pokrętło.
    Łącznik stabilizatora?
    A to że na cieplym to może być tylko złudzeniem.
    Trzeba szukać.
    Pozdrawiam.
  • #9 21786340
    Koniu300
    Poziom 8  
    Na pewno nie są to luźne przedmioty.

Z tym dźwiękiem, to on zaczął się zmieniać, niby metaliczne pukanie od drgań, ale jakby burczał.
  • Pomocny post
    #10 21786438
    Michał_74
    Poziom 34  
    Auto na kanał/podnośnik i pięścią opukać całą rurę.
    Jest jeszcze wysokoprawdopodobne że pęklo wewnętrzne orurowanie środkiwego tłumika.

To trzeba po peostu odszukać manualnie.

Ale masz juz podane wszystkue możliwe miejsca szukania.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 21788249
    Koniu300
    Poziom 8  
    Too

To jest taki dźwięk. Odpalam auto - nic nie słychać; przejeżdżam 10-15 km, zwalniam lub się zatrzymuję - słychać. Dźwięk ustaje po ok. 1 min. postoju lub przegazowaniu. Od spodu brak luźnych elementów, odpadających osłon.
  • #12 21788257
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ewidentnie gdzieś wali z tylu. O jakiś ekran termiczny.
  • REKLAMA
  • #13 21788301
    Karaczan
    Poziom 42  
    O belkę nie nawala?
    Albo jak idzie tunelem gdzieś o karoserię?

Nie ma śladu przywalenia gdzieś wydechem, np o krawężnik?
    Wtedy wieszaki mogą być całe, nie zerwane, ale mógł się któryś podgiąć
  • Pomocny post
    #14 21788857
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2540
    Istnieje możliwość że wewnątrz przegroda uległa poluzowaniu (korozja, albo słabe zgrzewy), ale efekt stukania pojawia się dopiero gdy pozostałe części metalowe się rozgrzeją i rozszerzalność termiczna doprowadzi do poluzowania tej przegrody.
    Jeśli samochód był często użytkowany na krótkich odcinkach, przy małej mocy, to w tłumiku odkłada się kondensat (woda) która powoduje korozję wewnątrz tłumika.
  • #15 21789007
    Michał_74
    Poziom 34  
    Juz pisalem o tym w #10

Zdalnie nie znajdziesz tego. Autor ma opisane już wystarczająco dokladnie gdzie szukać.
    I to musi już odszukać sam na miejscu..
    Pozdrawiam.

Wesołych Świąt.
  • #16 21814016
    Koniu300
    Poziom 8  
    Będziemy wymieniać tłumik końcowy. Niestety, dostępny jest tylko oryginał za 2,5 tys. Jak dla mnie, trochę dużo. Do używki też nie jestem przekonany. Czy jest opcja dopasować tłumik z innego auta? Jakiego?
  • Pomocny post
    #17 21814060
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 310
    Chyba warto zaryzykować używany oryginał.
  • #18 21814186
    Michał_74
    Poziom 34  
    Szukaj odpowiednika w KIA.
    Często są pomijane a to bliźniacze auta.
  • #19 21865173
    Koniu300
    Poziom 8  
    Do wymiany był tłumik końcowy. Z zewnątrz wyglądał bardzo ładnie. W środku musiała się oderwać jakaś przegroda. Podobno to jest bardzo częsty problem. Nowy oryginalny kosztuje 2 500 zł, obecnie nowy zamiennik jest niedostępny. Kupiłem i zamontowałem używkę za 100 zł i problem minął.

Podsumowanie tematu

✨ W Hyundai i30 1.0 T-GDI z 2019 roku pojawiły się metaliczne drgania i dźwięki wydechu po rozgrzaniu silnika, szczególnie przy niskich prędkościach lub postoju. Objaw ten ustępuje po około minucie postoju lub przegazowaniu. Wizualnie układ wydechowy, w tym tłumik końcowy, tłumik środkowy oraz elastyczne złącze (plecionka), nie wykazywał luzów ani uszkodzeń. Podejrzewano również osłony termiczne, wieszaki wydechu oraz wewnętrzne elementy tłumika, które mogą ulegać poluzowaniu lub korozji, powodując drgania i metaliczne odgłosy. Po dokładnym sprawdzeniu i wykluczeniu luźnych elementów, problem okazał się wynikać z uszkodzenia wewnętrznej przegrody tłumika końcowego, co jest częstą usterką w tym modelu. Wymiana tłumika końcowego na oryginalny nowy kosztuje około 2500 zł, co jest wysoką kwotą. Użytkownik zdecydował się na zakup używanego tłumika, który skutecznie wyeliminował problem. W dyskusji zasugerowano także możliwość dopasowania tłumika z bliźniaczej marki KIA oraz zwrócono uwagę na konieczność dokładnego sprawdzenia mocowań i osłon termicznych podwozia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA