logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PIONEER M-L11 – jak podłączyć wzmacniacz do TV bez przedwzmacniacza XC-L11?

woldamaras 20 Gru 2025 22:19 93 2
REKLAMA
  • #1 21786075
    woldamaras
    Poziom 2  
    Dzień dobry. Temat był chyba już w jednym poście ale nie znalazłem dla niego rozwiązania. Otóż posiadam wieżę marki PIONEER składającą sie ze wzmacniacza M-L11, CD z tunerem FM i przedwzmacniaczem XC-L11, magnetofonu oraz stacji mini dysków. Dodatkowo pod CD podpięty jest wyświetlacz z wbudowanym odbiornikiem sygnału pilota.
    Chciałbym wykorzystać z tego zestawu sam wzmacniacz do podłączenia pod TV. Odbiornik sygnału pilota nie działa zresztą też niewiele wyświetla, CD potrafi tylko "wypluwać" płytki CD. Stan magnetofonu oraz stacji mini dysków jest mi nieznany.
    Próbowałem doprowadzić analogowy sygnał do wejść wzmacniacza ale w głośnikach nie było słychać nawet trzasków, które towarzyszą podłączeniu sygnału na wejście. Mam schematy serwisowe wzmacniacza oraz CD. Ktoś pomoże rozwiązać problem? Albo może uświadomi mnie, że przy tej nowoczesnej konstrukcji nie da się tego zrobić w żaden prosty sposób. Pozdrawiam
    AI: Do jakich konkretnie wejść we wzmacniaczu M-L11 próbował Pan podłączyć sygnał z telewizora? Czy są to wejścia oznaczone jako AUX, TAPE, czy może inne?
    Do punktów na płycie głównej wzmacniacza oznaczonych L+,L- oraz R+, R- oraz GND
    AI: Jakie wyjście audio posiada Pana telewizor i jakim kablem próbował Pan połączyć TV ze wzmacniaczem? Czy jest to wyjście słuchawkowe, RCA, czy może cyfrowe (optyczne)?
    Wyjście słuchawkowe
    Załączniki:
    • pioneer--m-l11--service--ID127 (1).pdf (2.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • pioneer--xc-l11--service--ID124 (1).pdf (3.66 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21786097
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1115
    Na stronie 24 instrukcji pioneer--m-l11--service--ID127 masz opisane co zewrzeć żeby załączyć przekaźnik zasilania, przekaźnik głośników i wyłączyć MUTE. A na stronie 25 gdzie podać sygnał na głośniki.
    Czy zadziała to tak jak trzeba bez sterowania z przedwzmacniacza ciężko powiedzieć...
  • #3 21786250
    woldamaras
    Poziom 2  
    >>21786097 Dzięki za podpowiedź. Tych zworek nie robiłem, gdyż po podłączeniu wzmacniacza specjalnym kablem do CD wzmacniacz się uruchamiał, ale nie pomyślałem, że może być w tej chwili załączona funkcja MUTE. Jest nadzieja. Będę próbował dalej. 👍 Dzięki. Dam niebawem znać, czy jest efekt.
    Zrobiłem trzy zworki. Sytuacja zmieniła sie o tyle, że podczas podłączenia zasilania w głośnikach słychać moment włączenia. Głośnik subwoofera wykonuje potężny ruch. Ale na tym koniec. Sygnał doprowadzany na wejście na różne sposoby nie daje efektu na głośnikach... 😟
REKLAMA