logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Haier I-PRO 3 HW70-BP14929-S - tarcie bębna o fartuch w całkiem nowej pralce

frycekx1 21 Gru 2025 07:40 390 7
REKLAMA
  • #1 21786229
    frycekx1
    Poziom 2  
    Tarcie bębna o fartuch w całkiem nowej pralce Haier I-PRO 3.
    Pralka całkiem nowa. Po wykręceniu śrub transportowych i wypoziomowaniu pralki włączyłem na krótkie pranie na pusto, żeby sprawdzić, jak chodzi i czy mniej wody, tym bardziej trze, najbardziej pod koniec wirowania. Boję się włączyć program wstępny, żeby jej nie dobić, a może tak ma być, bo jest pusta? Wrzucam filmiki
    AI: Czy próbowałeś uruchomić pralkę z jakimś wsadem (np. kilka ręczników) i czy wtedy też bęben ociera o fartuch, zwłaszcza podczas wirowania?
    Nie próbowałem
    AI: Czy sprawdzałeś, czy fartuch (uszczelka przy drzwiach) jest dobrze zamontowany, nie jest pofałdowany albo uszkodzony?
    Tak, sprawdziłem, wszystko wygląda dobrze

• REKLAMA
  • #2 21786235
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 446
    To jest problem gwaranta.
    Zgłaszasz jako reklamację!
  • REKLAMA
  • #3 21786295
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    frycekx1 napisał:
    Pralka całkiem nowa.
    W tym wypadku należy niezwłocznie skorzystać z rękojmi i reklamować pralkę u sprzedawcy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21786420
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3711
    Wadliwy montaż w montowni. Zanotowali uszkodzone lub zardzewiałe łożysko bębna a przynajmniej tak to wygląda. Tylko i wyłącznie reklamacja i to jak najszybciej.
  • REKLAMA
  • #5 21894266
    Jimmy
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    Cześć,
    Czy Twój problem został rozwiązany ? U mnie ten sam efekt w zupełnie nowej pralce - przy wirowaniu jest stukanie.
    Haier I-PRO 3 HW70-BP14929-S

Bęben co prawda nie piszczy jak się nim obraca ręcznie ale za to ma wyczuwalny opór - nie da się nim swobodnie zakręcić tylko przyhamowuje.
    Pralkę przywiozło i sprawnie zamontowało MediaExpert i już przy pierwszym użyciu na pusto taki efekt stukania.

Od razu w tym samym dniu zgłosiłem do gwaranta Haier - pytanie tylko czy taki bubel mogą sprzedawać ? Przecież to zupełnie nowy produkt a już będą mi w nim grzebać...
  • #6 21894310
    frycekx1
    Poziom 2  
    Wymiana gwarancyjna fartucha i jest OK :)
  • REKLAMA
  • #7 21894366
    Jimmy
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    >>21894310 Dobrze wiedzieć. U mnie jednak nie piszczy jak ręcznie ruszam bębnem. Ja jednak skorzystam z rękojmi aby wymienili mi na nową, bo to jest nieporozumienie żeby już przy pierwszym uruchomieniu był defekt. Ewidentnie wada fabryczna.
  • #8 21894423
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Jimmy napisał:
    Ja jednak skorzystam z rękojmi aby wymienili mi...
    Jeśli pralka jest nowa, to jest to najlepsze rozwiązanie i najprostsze wyjście z sytuacji. Oczywiście mam na myśli rękojmię, a nie gwarancję :-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W nowej pralce Haier I-PRO 3 podczas krótkiego prania na pusto i szczególnie przy wirowaniu występuje tarcie bębna o fartuch oraz stukanie. Po wykręceniu śrub transportowych i wypoziomowaniu urządzenia problem nadal się pojawia, a fartuch wygląda na prawidłowo zamontowany i nieuszkodzony. W odpowiedziach wskazano na możliwą wadę montażową lub uszkodzenie łożyska bębna oraz zalecono natychmiastowe zgłoszenie reklamacji do sprzedawcy lub gwaranta, najlepiej w ramach rękojmi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA