logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eltra Jowita 2 – różnice w głowicy GT3 przy przestrojeniu, nietypowe kondensatory

lordwader 21 Gru 2025 21:41 288 4
REKLAMA
  • #1 21787043
    lordwader
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    Witam, zabrałem się za przestrojenie starego odbiornika Eltry Jowita 2 (bez IC). W SE oraz w necie jest trochę informacji na ten temat, więc wymontowałem głowicę i tu ZONK bo moja głowica GT3 ma inne elementy niż na schematach.
    I tak wg SE powinno być, a jest w rzeczywistości:
    C401 - 56p - jest 56p
    C402 - 75p - jest 75p
    C403 - 51p - jest kondensator foliowy jeśli dobrze zidentyfikowałem
    C409 - 47p - jest 47p
    C413 - 47p - jest 56p
    C415 - 20pf - jest 20pF
    C405 - 56p - jest 56p

Załączam zdjęcie mojej głowicy oraz opis z SE i materiały z netu.
    byłbym wdzięczny za podpowiedź co z tym fantem zrobić. Szczególnie zastanawia mnie ten kondensator foliowy (raczej poprawnie go zidentyfikowałem jest w innym miejscu niz na lokalizacji z netu).
    Taką samą głowicę ma Wanda z eltry, więc wrzucam schemat z położeniem elementów (jeszcze inne wartości)...
    Podlinkowuję też filmy na YT:
    https://www.youtube.com/watch?v=0xbfqaAgn3M
    https://www.youtube.com/watch?v=miXHNr5185s

Może ktoś miał podobny przypadek, będę wdzięczny za informację jak zabrać się za przestrojenie tego cudeńka.
    Załączniki:
    • Eltra Jowita 2 – różnice w głowicy GT3 przy przestrojeniu, nietypowe kondensatory str. 8.jpg (323.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • jowita przestrojenie.pdf (265.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Eltra Jowita 2 – różnice w głowicy GT3 przy przestrojeniu, nietypowe kondensatory połoz kondensatorow jowita internet.jpg (257.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Eltra Jowita 2 – różnice w głowicy GT3 przy przestrojeniu, nietypowe kondensatory moja glowica.jpg (1.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21787298
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    C403 nie może być foliowy. Na logikę powinno być tak jak zaznaczyłem na czerwono. Ale dla pewności sprawdź po ścieżkach wg schematu.
    Widok z góry na płytkę drukowaną z oznaczonymi kondensatorami i elementami elektronicznymi
  • REKLAMA
  • #3 21787476
    wrobeleczek
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Wg schematu i połączeń w nim, rezystor R405 510 Ohm łączy się z kondensatorem C410 330 (chyba pF) i to jest ten kondensator foliowy. Na schemacie płytki drukowanej jest zły opis.
  • REKLAMA
  • #4 21787492
    MDD
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    Na załączniku stv.8 jest błąd. Są dwa zaznaczone jako c 403. Ten '' foliowy'' to prawdopodobnie c 410. Jaką ma wartość.
  • #5 21792283
    lordwader
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    Dzięki wszystkim za pomoc - faktycznie na schemacie chyba jest błąd - mam też wrażenie że urządzenie było robione z tego co było po prostu dostępne i schematy nie do końca odpowiadają rzeczywistości, radio zrobione choć nie do końca tak jak bym chciał bo dół łapie od ok 90MHz, ale już nie mam siły do tego sprzętu...
    Czułość też taka sobie, silne stacje łapie ok, te słabsze mogłoby być lepiej, ale to generalnie chyba już urok tego modelu (a może moje przyzwyczajenia do bardziej wrażliwych odbiorników...)
REKLAMA