logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przestrojenie radia JOWITA z głowicą GT3-04 - wymiana kondensatorów

rafallogi 27 Lut 2003 08:41 8218 9
REKLAMA
  • #1 110983
    rafallogi
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Witam serdecznie!
    Mam problem z przestrojeniem tego OR.
    W "Serwisie el." znalazłem sposób przestrojenia, ale dla głowicy GT-3.
    Moja głowica to GT3-04.
    Wartości kondziów zupełnie inne- w sumie budowa ta sama.
    Może ktoś robił już coś takiego? Zamierzam wymienić kondensatory na wartości proporcjonalnie zmienione jak dla GT-3.
    Będę wdzięczny za wszelką pomoc!
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 111120
    fajrant10
    Poziom 2  
    osobiśie raz przestrajałem radio ale zrobiłem to w prostrzy sposób - poprostu są dostępne w sklepach gotowe układy , które poprostu montujemy w odpowiednim miejscu w radyjku. jakiśrok temu kosztowało to (o zgrozo!!) 30 zł. niestety sposobu, o którym mówisz nie sprawdzałem i nie jestem w stanie nic bliżej powiedzieć na ten temat.
  • REKLAMA
  • #3 111201
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Wszystko zależy od twojego doświadczenia w temacie.
    Na pewno prościej i bezpieczniej dla radyjka dołożyć konwerter - będziesz miał podwójna przemianę częstotliwości :D

Jeżeli zdecydujesz się przerabiać głowicę w.cz. możesz kierować się wskazówkami z tamtego opisu, wartości kond. w obwodach rezonans. odbiornika mogą być nieco inne bo pewnie pozmieniano coś przy cewkach.

Oceń czy różnice w obwodach rezonansowych na opisie i w radiu są duże bo jak np. tu 27pF a tam 33pF to w sumie bez znaczenia. I tak będziesz musiał dostroić cewki i trymery .

Jednak czasami takie przerabianie nie przynosi spodziewanych efektów - odbieramy tylko kawałek pasma, potrafi pogorszyć się selektywność, spada czułość i wtedy zaczynają się schody ....

Osobiście przerobiłem tak kilka odbiorników, efekt zadowalający.

Powodzenia.
  • #4 111291
    Seweryn82
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    zajmowałem się przestrajaniem radjii jak było tego najwięcej. Moge liczyć je w setkach ale do jasnej cho... nie moge sobie przypomniec jakie to jest to radio. spróbuj krótko opisać może pomoge
  • REKLAMA
  • #5 111321
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Wszyscy idą na łatwiznę i albo nową głowicę, albo konwerter, ale większa satysfakcja jest z przestrojenia standartowego. Co innego w punkcie przestrajania, nikomu się nie chce, ale przecież czasami lepsze efekty może dać zwykłe przestrojenie niż konwerter lub głowica, tak mi się wydaje. Co do samego przestrojenia, nie wiem jakie to radio, ale jak ma nieekranowaną głowicę to można zapisać wartości oryginalnych elementów i trochę poeksperymentować. Gorzej jest z ekranowanymi, bo przeważnie są na dodatkowej płytce, ale można się pomęczyć.
  • #6 111399
    paw
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    JOWITA z głowicą GT3-04 przestraja się bez problemów, a po przestrojeniu chodzi super.
    Nalezy wymienić kondensatory
    120p na 68p
    82p - 47p
    47p - 27p
    27(33)p - brak
    16p - brak
    20p - 8,2p
    56p - 33p.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 111400
    Marek81
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Przestroiłem 2 lub 3 Jowity, ale nie pamiętam typu głowicy. Na pewno jest dużo rozbierania, zanim się dostaniesz do środka. Kondensatory równoległe do strojeniowego, wycinasz całkiem. Jeżeli są trymery, to i tak dobierzesz odpowiednie pojemności.
    Pamiętam, że w jednej Jowicie nie mogłem uzyskać pełnego pasma - skończyło się na 3/4.
    No a potem dokładne stojenie!!

Pozdrawiam.
  • #8 111850
    rafallogi
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Serdeczne dzięki za pomoc!!!
  • #9 111866
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 112390
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 204
    Ja też nie jeden raz przestrajałem te radia.Faktem jest że jest du zo roboty.Ogólnie OR produkcji ELTRA trudno sie przestraja,szczególnie nie można osiągnać pełnego zakresu-ale to czasami.Myśle,że najlepsza jest podpowiedź kolegi co wymienił bardzo szczegółowo zamienniki.Ale tak ogólnie to przeważnie o 1/2 pojemności należy zmniejszyć w obwodzie wejścia i heterodyny i musi działać.Potem dobry generator wcz w ruch i dostrajać na początek najniższą stacje a potem najwyższy zakres.
    Dobrze,jeżeli w danym mieście sa nadajniki to bardziej ułatwia przestrojenie.
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przestrojenia radia JOWITA wyposażonego w głowicę GT3-04 poprzez wymianę kondensatorów. Wskazano, że wartości kondensatorów różnią się od tych stosowanych w głowicy GT-3, mimo podobnej konstrukcji. Zalecane jest proporcjonalne zmniejszenie pojemności kondensatorów, np. 120pF na 68pF, 82pF na 47pF, 47pF na 27pF, 20pF na 8,2pF, 56pF na 33pF, a kondensatory 27(33)pF i 16pF można pominąć. Przestrojenie wymaga demontażu i usunięcia kondensatorów równoległych do strojeniowego oraz dostrojenia cewek i trimerów. Podkreślono, że pełne pasmo może być trudne do uzyskania, a przestrojenie może wpłynąć na selektywność i czułość odbiornika. Alternatywnie można zastosować konwerter częstotliwości, co jest prostsze i bezpieczniejsze dla radia. Zwrócono uwagę na istnienie kilku wersji głowicy GT3-04 i konieczność weryfikacji wartości kondensatorów według schematu i oznaczeń na głowicy przed wymianą. Przestrojenie wymaga precyzyjnego dostrojenia na niskie i wysokie częstotliwości, najlepiej z użyciem generatora w.cz. oraz obecności nadajników w okolicy do kontroli efektów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA