logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aorus A520 Elite – CSM włącza się po restarcie, nie mogę aktywować Secure Boot

KillerQueen 23 Gru 2025 00:27 381 3
REKLAMA
  • #1 21788035
    KillerQueen
    Poziom 1  
    Witam! Powracam z problemem związanym z CSM support i Secure Boot. Problem jest taki, że nie mogę wyłączyć CSM, bo za każdym razem, jak wyłączę go w BIOS-ie, po zapisaniu i restarcie jest on z powrotem włączony. W momencie, kiedy chciałem wyłączyć CSM support i od razu włączyć Secure Boot, BIOS się nie uruchamiał. Czarny ekran i trzeba flashować BIOS, żeby komputer cokolwiek wyświetlił. Walczę z tym sam chyba od 2 miesięcy i bardzo prosiłbym o pomoc.
    Specyfikacja kompa:
    Ryzen 5 2600
    Radeon RX 570
    Płyta: Aorus A520 Elite
    Win 11
    Zaznaczam, że i BIOS, i wszystkie sterowniki są aktualne. Secure Boot jest obsługiwany, bo w zarządzaniu komputerem jest napisane, że "Wyłączony", a nie że jest nieobsługiwany.
    A BIOS jest ustawiony na UEFI.
    Dla dokładniejszej diagnozy podrzucam zrzuty ekranu

Zarządzanie dyskami w Windows z widocznymi partycjami EFI i systemowymi
    Zrzut ekranu okna „Informacje o systemie” z Windows 11 z wyłączonym Secure Boot
  • REKLAMA
  • #2 21788122
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1073
    Proszę zamieścić screen z programu GPU-z ewentualnie sprawdzić w inny sposób czy karta RX 570 obsługuje GOP (Graphis Output Protocol).
  • REKLAMA
  • #3 21788248
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6857
    Jednym z wymagań systemowych systemu Windows 11 jest dostępność Secure Boot.
    Ta funkcja jest częścią UEFI i jest przeznaczona do sprawdzania poprawności działających systemów operacyjnych.
    Secure Boot weryfikuje podpis cyfrowy i blokuje pobieranie systemu operacyjnego w przypadku wystąpienia błędu. Pozwala to chronić się przed niektórymi rodzajami złośliwego oprogramowania i kontrolować listę systemów operacyjnych, które można pobrać na komputerze.

Po ogłoszeniu Windows 11 zaczął być zainteresowany włączeniem tej opcji w celu przygotowania komputera do aktualizacji do nowego systemu operacyjnego.
    1. Aby włączyć Secure Boot w BIOS na płytach głównych Gigabyte i Gigabyte AORUS.

Aby Secure Boot mógł działać, dysk musi być w formacie GPT. (for UEFI)

Ekran BIOS z zaznaczoną opcją Windows 8/10 Features ustawioną na Disabled
    Ekran BIOS z zaznaczoną opcją Secure Boot na płycie głównej AORUS
    Ekran BIOS z włączoną opcją Secure Boot na płycie głównej AORUS

Ustaw parametr Secure Boot na "Enabled", a następnie zwróć uwagę na dodatkowe ustawienie" Secure Boot Mode", które określa rygor weryfikacji podpisów cyfrowych.
    - Zaleca się ustawienie trybu "Standard" dla normalnego korzystania z systemu Windows, ponieważ tryb "niestandardowy/ Custom " lub "użytkownik/ User " jest przeznaczony dla zaawansowanych użytkowników, którzy chcą używać własnych kluczy bezpieczeństwa.
    W niektórych przypadkach po pierwszym włączeniu bezpiecznego rozruchu może pojawić się komunikat o konieczności przywrócenia kluczy fabrycznych klucza Platformy (PK) — Jeśli pojawi się takie okno, Zaakceptuj przywrócenie kluczy, wybierając opcję "Reset to Setup Mode" lub "Przywróć Klucze fabryczne".
  • #4 21788597
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1119
    Ja się tak zastanawiam po co ludziom włączony SecureBoot?
    Złapanie syfa przed którym SecureBoot chroni jest wyjątkowo mało realne o ile Defender sobie działa na systemie.

Tak samo włączone szyfrowanie BitLocker na prywatnych stacjonarkach. Bo na laptopie to jeszcze mogę jakoś zrozumieć.

Więcej z tym kłopotów przy awariach niż korzyści według mnie...
REKLAMA