logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki klej lub metoda mocowania tranzystorów do PCB w starym wzmacniaczu audio?

sokot 23 Gru 2025 01:14 132 3
  • #1 21788047
    sokot
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Witam,

Potrzebuje porady odnośnie przytwierdzania (kleju może odpowiedniego) do PCB. Już opisuje temat. Wymieniałem tranzystory we wzmacniaczu które grzały się niemiłosiernie. To wiekowy sprzet więc pourywały się od gorąca ściezki (slbo po prostu są luźnie) Oczywiście mogę poskładać tranzystory i drucikiem je dopiąć do pierwszego elementu stycznego. Ten "efekt" nie dzieje się na wszystkich nóżkach więc teoretycznie troche się trzyma ale no wolałbym taki tranzystor jakoś przymocować aby trzymał się mocno a nie na jednej bądź dwóch nóżkach . Tu wkracza pytanie. Jakie polecacie metody ? jakiś klej ? Przypomne tylko że to są tranzystorki które łapią grubą temperaturke. jak dotykam paluchem po podłączeniu to 3-5 sekund i musiałem odpuścić.

Poizdraiwam świątecznie :)
  • #3 21788050
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    sokot napisał:
    Jakie polecacie metody?
    Najlepszą metodą rozwiązania tego problemu jest wskazanie wymaganych danych. Czyli jaki to wzmacniacz i jakie zastosowano tranzystory. Czy urządzenie pracuje pod obciążeniem? Jakim? Warto pochwalić się także, czy zostały dokonane pomiary napięć i niezbędne regulacje. A przedstawione informacje najlepiej podeprzeć zdjęciami ilustrującymi przynajmniej te miejsca, w których pojawia się problem. Bo i zamiast walczyć ze skutkami (przegrzewanie się), należy poszukać przyczyny tego stanu rzeczy. A może być ich wiele, poczynając na przykład od nieprawidłowej impedancji podłączonych głośników.
    sokot napisał:
    ...to są tranzystorki które łapią grubą temperaturke. jak dotykam paluchem po podłączeniu to 3-5 sekund i musiałem odpuścić.
    Temperatura może być wysoka lub niska. A przede wszystkim może mieścić się w określonych parametrach pracy tranzystora albo nie. No i do określenia tej wielkości służą dedykowane przyrządy pomiarowe, a nie "paluch".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21788460
    sokot
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    >>21788050

Wzmacniacz to Rotel-RA-820BX4. a tranzystory to 4 tranzystory (2 pary) 2SB631 oraz 4 tranzystory (2 pary) 2SD600.
    Załączam też schemat. Grzeją się przede wszystkim 2SD600. Chodzi o pozycje do Q613 do Q620
    Załączniki:
    • Rotel-RA-820BX4-Service-Manual (4) (2).pdf (4.95 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA