logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klej termoprzewodzący do przyklejenia tranzystora do radiatora.

marcin w 12 Lip 2011 15:28 10454 8
  • #1 9709509
    marcin w
    Poziom 22  
    Ocena: 81
    Witam

Choć temat nie jest do końca związany z komputerami, postanowiłem zadać tu pytanie gdyż w komputerach najczęściej spotyka się zagadnienia odprowadzania ciepła z procesorów.

Mianowicie potrzebuję kleju termoprzewądzocego do przyklejenia tranzystora do radiatora o naprawdę dobrych właściwościach przewodnictwa ciepła, nie mogę w moim przypadku zastosować pasty gdyż połączenie oprócz dobrego przewodzenia ciepła (odprowadzania do radiatora) musi dodatkowo przytwierdzić tranzystor do radiatora.

Być może tu już macie coś sprawdzonego i godnego polecenia, być może przerabialiście odprowadzanie ciepła z procesorów i chipsetów jednocześnie klejąc radiator do chłodzonego elementu.
  • #2 9709537
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8247
    Witaj,
    Tranzystor zwykle da się w jakiś sposób przykręcić do radiatora i to jest najlepsze i najpewniejsze mocowanie.

Alternatywnie miałem do czynienia z taśmą termoprzewodzącą dwustronną AKASA, ale ona może na dłuższą metę nie znieść ciężaru radiatora.

Również miałem okazję używać dwuskładnikowego kleju zalmana - http://aab.com.pl/zalman-klej-termoprzewodzacy-p-1925.html - działa całkiem znośnie.

Ale dla maksymalnej niezawodności i tak radziłbym to skręcić :)
  • #3 9709668
    zgf1
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Ten klej zalmana jest świetny, używałem kilka razy.
  • #4 9709858
    marcin w
    Poziom 22  
    dt1 napisał:
    Tranzystor zwykle da się w jakiś sposób przykręcić do radiatora i to jest najlepsze i najpewniejsze mocowanie.

Problem w tym że jest to tranzystor do montażu SMD i nie ma jak go przykręcić, pozostaje mi jedynie użyć naprawdę dobrego kleju.
    Tranzystor będzie pracował w wysokiej temperaturze, dlatego i klej musi dobrze znosić wysokie temperatury. Musi również pracować w szerokiej rozpiętości temperatur, od - 20 st C do 130 st C.

Znalazłem dwie propozycje, lecz nie wiem która byłaby lepsza.

1. Arctic Silver™ Thermal Adhesive
    2. THERMOPOX 85 CT klej termoprzewodzący

Generalnie oba mają podobną przewodność cieplną, jednak nie ma nigdzie podanej temperatuty pracy.

Sam już nie wiem który lepszy, moglibyście mi pomóc w wyborze ? W moim przypadku cena nie gra roli, ma być dobry i doskonale przewodzić ciepło.
  • #5 9709952
    Kosa1337
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    Chciał bym się dowiedzieć kilka rzeczy mianowicie:
    1. W jakiej pozycji będzie pracował ten radiator?
    2. jakich rozwiarów jest ten radiator, płytka pcb, i sam ten ranzystor?(może jakieś zdjęcia)
    3. Czy radiator ma kilka punktów podparcia?

Musze powiedzieć, że jestem ciekawy co tam tworzysz. Zdajesz sobie sprawe z tego że jak przykleisz taki radiator to już go nie śćiągniesz? Pasty są dużo bardziej wydajne więc warto pogłówkować.
  • #6 9710044
    marcin w
    Poziom 22  
    1. Tranzystor będzie pracował w pozycji poziomej, leżąc na radiatorze.
    2 i 3. Sam tranzystor jest w obudowie D-PAK (TO-252AA) rozmiary 6,7 X 6,2 mm, wygląd radiatora jak na zdjęciu:
    Klej termoprzewodzący do przyklejenia tranzystora do radiatora.

Na tym zdjęciu na czerwono zaznaczono obszar w którym ma być wmontowany tranzystor, tu jeszcze jest oryginalny, który będę wymieniał.
    Jest to sterownik pompy wtryskowej.
  • #7 9710056
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Kosa1337 napisał:
    ... Zdajesz sobie sprawe z tego że jak przykleisz taki radiator to już go nie śćiągniesz?..

Wystarczy podgrzać opalarką do 180°C i odklei ;)
  • #8 9710535
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6519
    Tranzystor w sterowniku tej pompy nie potrzebuje jakiegoś super chłodzenia, jeśli się grzeje to masz mechanicznie uszkodzoną pompę (zatarty nastawnik), zresztą skoro się spalił to tak właśnie jest, sam z siebie się nie pali.

W wideo poradniku naprawy tego sterownika, który jest dostępny w internecie, używany jest klej Arctic Silver Thermal Adhesive.
  • #9 9710664
    marcin w
    Poziom 22  
    Tak, potwierdzam ale z tego co rozmawiałem z dwoma serwisami bosch to rzadko kiedy zacierają się na amen (nie byli skorzy o tym rozmawiać ale udało mi się uzyskać takie informacje) mimo to te tranzystory palą się ponieważ tłoczek się przyciera stawiając zwiększone opory mechaniczne co w skutku powoduje przeciążenie tranzystora. Ale po jego wymianie jest duża szansa że jeszcze pompa troszeczkę pociągnie, nie długo ale dla mnie przydałoby się jeszcze by pracowała choćby miesiąc - pozwoli mi się na przygotowanie finansowe jak i psychologiczne na wydatek wielkiej kasy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kleju termoprzewodzącego do przyklejenia tranzystora SMD do radiatora, który zapewni dobre przewodnictwo ciepła oraz trwałe mocowanie. W odpowiedziach zasugerowano kilka opcji, w tym dwuskładnikowy klej Zalman oraz Arctic Silver Thermal Adhesive. Użytkownik podkreśla, że klej musi wytrzymywać wysokie temperatury (od -20°C do 130°C) i być odpowiedni do zastosowań w sterowniku pompy wtryskowej. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące montażu i ewentualnych problemów z przegrzewaniem tranzystora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA