esselite napisał:
To urządzenie tego nie umożliwia, nie ma takich parametrów w menu. Nie mogę wprowadzać nim do sieci. Sprzedawca też tak to sprzedaje jako urządzenie bez możliwości eksportu energii. Jest urządzeniem wytwórczym tylko w sensie, że może produkować energię z paneli PV i ładować nimi baterie.
Nigdzie wcześniej jasno tego nie napisałeś. Jeśli jest tak jak piszesz to szczerze mówiąc nie wiem jakie przepisy Cię obowiązują. Nie spotkałem się jeszcze z takim wynalazkiem. Z Twojego pierwszego postu raczej wynikało, że instalujesz zestaw PV, falownik, magazyn, a jedynie chcesz ustawić tryb zero export.
Dodano po 39 [minuty]:
techlock napisał:
Gdyby kolega powołał się na podstawy prawne swoich wywodów wszyscy wzięliby to za pewnik.
Jest to napisane w Ustawie o odnawialnych źródłach energii. Artykuł bodajże 5:
"Art. 5. 1. Wytwórca energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii
w mikroinstalacji, będący:
1) prosumentem energii odnawialnej,
2) przedsiębiorcą w rozumieniu ustawy – Prawo przedsiębiorców niebędącego
prosumentem energii odnawialnej
– informuje operatora systemu dystrybucyjnego elektroenergetycznego, do którego
sieci ma zostać przyłączona mikroinstalacja, o terminie przyłączenia mikroinstalacji,
lokalizacji przyłączenia mikroinstalacji, rodzaju odnawialnego źródła energii
i magazynu energii elektrycznej użytego w tej mikroinstalacji oraz łącznej mocy
zainstalowanej elektrycznej mikroinstalacji, nie później niż w terminie 30 dni przed
dniem planowanego przyłączenia mikroinstalacji do sieci operatora systemu
dystrybucyjnego elektroenergetycznego."
Tryb "Zero export" nie gwarantuje zerowego eksportu do sieci. Pomiar jest obarczony błędem, przez co szczątkowy eksport ma miejsce. Jeśli natomiast zestaw Autora jest tym, o czym napisał w ostatnim poście, to wtedy faktycznie możliwe że nie ma potrzeby zgłaszania do OSD. Tyle że z pierwszego postu nie wynikało że to takie urządzenie, a po prostu standardowy falownik hybrydowy z magazynem.
Dodano po 2 [minuty]: techlock napisał: Przepisy nie określają trybów of on czy innych temu podobnych sformowań.
Może dlatego, że off grid po prostu nie jest fizycznie podłączony do sieci?