logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja PV: Growatt 3,68 kW + off-grid 4 kW, 14,33 kWh – legalność bez zgłoszenia?

sikor 20 Cze 2025 20:09 1464 34
Najlepsze odpowiedzi

Czy mogę do istniejącej jednofazowej instalacji PV 3,68 kW dołożyć osobny falownik off-grid 4 kW, 4 kWp paneli i magazyn 14,33 kWh bez dodatkowego zgłoszenia do OSD?

Sam czysty off-grid, odłączony od OSD i nieoddający energii do sieci, może działać bez zgłoszenia, ale jeśli ma to być układ zintegrowany z obecną instalacją jako hybryda, trzeba wymienić falownik on-grid na hybrydowy i zrobić nowe zgłoszenie do OSD [#21585711][#21586310] W wątku padło też, że dla jednofazy taki wariant bywa problematyczny, a przy większej mocy niż ok. 3,6 kW formalności nie są proste [#21585711] Praktycznie zaproponowano zostawienie obecnego Growatta on-grid do oddawania nadwyżek, a całe obciążenie domu podłączyć pod off-grid, który po rozładowaniu baterii przejdzie na bypass zasilany z on-grida za dnia lub z sieci po zmroku [#21585342] Przy falowniku 4 kW trzeba liczyć się z tym, że nie zasili on jednocześnie całego domu i przy przeciążeniu przełączy się na bypass albo odetnie zasilanie [#21586479]
  • #1 21584958
    sikor
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Witam, chcę zmodernizować instalację pod aktualne warunki net billing.
    Od dwóch lat mam inwerter Growatt 3,68 kW i tyle samo paneli fotowoltaicznych. Przyłącze OSD to jedna faza 5,5 kW.
    Chcę dokupić inwerter off-grid 4 kW + 4 kWp paneli i magazyn energii 14,33 kWh.

Czy w ten sposób ta instalacja będzie legalna bez dodatkowego zgłoszenia, bo wiadomo, że taka moc nie przejdzie na jednofazowej instalacji.
  • #2 21585116
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 890
    Nie, bo jak go/jak to podłączysz sensownie?

W off-grid może sobie działać bez pozwoleń i bez problemu na jednej fazie za Growattem.
  • #3 21585229
    sikor
    Poziom 19  
    Co nie? O jakim sensownym połączeniu piszesz?
  • Pomocny post
    #4 21585301
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    A co usiłujesz zrobić, wysłać dodatkowo z off-grid do sieci, czy zasilić dom z off-grid?

Jak do zasilania domu, to za mała moc by była, zwykle podłącza się inwertery powyżej 6 kW.
  • #5 21585314
    sikor
    Poziom 19  
    W sumie to przeanalizowałem temat i chyba wywale tego Growatta, bo to co oddaje do sieci to i tak nic z tego teraz nie ma.
    Wymienił bym inwerter na Growatt SPF 6000 ES lub coś podobnego, dołożył 2 kW panela co by dało 6900 kWp.
    Do tego Magazyn Energii V-TAC 14,33 kWh, 280 Ah, 51,2 V, LiFePO4 VT-48280 12230 i powinno być dobrze.
    Do tego w okresie zimowym chciałem ładować baterie w taniej taryfie.
  • Pomocny post
    #6 21585337
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Czyli rezygnujesz z umowy i przechodzisz na off-grid z ładowaniem z sieci? Nie wiem czy będzie to opłacalne.

Lepiej zostać z on-grid i dokupić off-grid.
  • #7 21585342
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Można też tak.

Modernizacja PV: Growatt 3,68 kW + off-grid 4 kW, 14,33 kWh – legalność bez zgłoszenia?

Obecny falownik nadal działa i wysyła nadwyżki do sieci.
    Całe obciążenie podłączasz pod off-grid, jak hybryda rozładuje baterię falownik przełączy na bypass i pociągnie energię z falownika on-grid (za dnia), po zmierzchu z sieci.
    Poustawiać parametry wg potrzeb i będzie OK.
  • #8 21585378
    sikor
    Poziom 19  
    techlock napisał:
    Można też tak.

Obecny falownik nadal działa i wysyła nadwyżki do sieci.
    Całe obciążenie podłączasz pod off-grid, jak hybryda rozładuje baterię falownik przełączy na bypass i pociągnie energię z falownika on-grid (za dnia), po zmierzchu z sieci.
    Poustawiać parametry wg potrzeb i będzie OK.
    To właśnie bym chciał uzyskać.
    Growatt MIN 3600 tl-x do tego Growatt SPF 5000 es lub 6000 es.
    Przykładowo miał bym do dyspozycji 8 kWp PV, to jak to teraz podzielić najlepiej na te inwertery.
  • #9 21585654
    pawel1148
    Poziom 24  
    Ocena: 230
    Ja bym się zastanowił raczej nad względem ekonomicznym montażu takiego układu. Bo obstawiam tak bez analizy kosztów w ciemno, że czas zwrotu kosztu domontowanej części znacznie przekroczy spodziewaną żywotność. Może taniej będzie kupić zwykły UPS, jeśli jest taka potrzeba.
    Magazynowanie energii w akumulatorach jest obecnie dość drogie w porównaniu z kupieniem tej energii od operatora.
  • #10 21585673
    sikor
    Poziom 19  
    Może inaczej, mam pompę ciepła, zbiornik CWU 300 litrów i 3 x klimatyzacja, płyta indukcyjna. Po prostu wszystko na prąd, ja nie potrzebuję dużej mocy przyłączeniowej a raczej ciągłość, około 800 W/20 kWh na dobę i kombinuje z tym off-gridem tylko dlatego, że 3,68 kWh to za mało, kolejna sprawa - przy deszczowym dniu mam zużycie w domu w lato około 18 kWh, a tak uzupełnię z magazynu. Teraz przy rozliczeniu rocznym miałem niedopłatę 5000 zł.
    Dalej szukamy względów ekonomicznych?
    Teraz mam wattrouter podpięty do CWU, bo chyba wszystko bym oddał za darmo do sieci.

Pierwsza moja instalacja 4 kWp z inwerterem kosztowała 14 tys złotych, a 1 kWh kosztowała 50 gr. To ta z mojego awataru pół placu paneli 4 kWh. :)

Teraz jak wszystko dają za darmo, a 1 kWh kosztuje 1 zł, to nie ma co szukać ekonomiki. :D A i jeszcze doszła walka z wysokim napięciem w sieci.
  • Pomocny post
    #11 21585701
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Nic nie dają za darmo, przecież nie dostaniesz za nową instalację dotacji tylko zapłacisz sam ze swojej kieszeni. Co najwyżej chyba tylko magazyn obejmują dotacje.
  • #12 21585704
    sikor
    Poziom 19  
    Nigdy żadnej dotacji nie brałem. Z tym za darmo, to taki żart jakby co. :)
  • #13 21585711
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21585761
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    sikor napisał:

Wziął bym większej mocy falownik 11 kW np.
    Link

Lub ten Link
  • #15 21585978
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    sikor napisał:
    mam pompę ciepła, zbiornik CWU 300 litrów i 3 x klimatyzacja, płyta indukcyjna. Po prostu wszystko na prąd

sikor napisał:
    Przyłącze OSD to jedna faza 5,5 kW.

Jestem pod wrażeniem, że dajesz radę przy takim przydziale mocy. Mam przyłącze 5 kW i muszę dobrze czasem planować, aby nie przekroczyć mocy. A nie mam indukcji i pompy ciepła. CWU też nie grzeję prądem.
  • #16 21586024
    sikor
    Poziom 19  
    >>21585978 Klimatyzacje pracują w dzień, tak samo indukcja, czyli 5,5 kW z sieci + zawsze te minimum 3 kW z inwertera, to jakby dwustronne zasilanie. CWU grzeje nadmiarem z PV, steruję czeskim wattrouterem (polecam).
    W zimę znowu nie działają klimy, indukcja 2 h w ciągu dnia, a CWU się grzeje od 3 do 6 rano. Pompa przy tych zimach jakie mamy 8 kilowatowa, pobiera mi 1900 W max (grzałki wyłączone).

Po to właśnie chce magazyn żeby np. CWU grzać sobie powoli ekonomicznie pompą ciepła, pranie zrobić kiedy potrzebuję, a nie kiedy muszę itd.

Teraz jeszcze doszedł problem wysokiego napięcia w sieci, mam 250 V już od 11, więc kolejny problem.

Dodano po 2 [godziny] 42 [minuty]:

kmarkot napisał:
    sikor napisał:

Wziął bym większej mocy falownik 11 kW np.
    Link

Lub ten Link

Czyli jak bym chciał trochę na "nielegalu" to i on nawet jako on-grid będzie działał, tak?
  • #17 21586222
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    sikor napisał:
    Czyli jak bym chciał troche na nielegalu to i on nawet jako on grid będzie działał tak ?

Tego głośno nie mówię ale, Tak.
    W twoim wypadku czy warto? Za wysokie napięcie i marne grosze. Zawsze możesz dołączyć panele od on-grid i ładować akumulator.
    No chyba że iść w Deye tylko to już inna półka cenowa, i w tym wypadku czy się opłaci?
    Za różnicę w cenie Anenji vs Deye ile energii elektrycznej można kupić?
  • #18 21586298
    sikor
    Poziom 19  
    Jeszcze mam pytanko, w jaki sposób działa doładowywanie akumulatora. Przykładowo, o 12 godzinie mam baterii 100%, rozładuję z 20% i inwerter dąży cały czas żeby odbudować tą stratę w baterii, tak żeby było cały czas 100%?

Chcę kupić magazyn v-tac, jakieś opinie na temat, bo mało coś w necie, a firma dosyć potężna.
    Chciałbym dwie takie sztuki.

Magazyn Energii V-TAC 10.24kWh 200Ah, 51.2V LiFePO4 VT-12040-1 11447-1
  • #19 21586310
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Cytat:
    A na instalacje off-grid dotacji nie ma.

Tu się trochę mylisz, magazyny energii dla off-grid można podpiąć pod ulgę termomodernizacyjną.
    Moim zdaniem najlepiej to było by zmienić całą starą instalację on-grid na nową on-grid + magazyn + magazyn z większa mocą instalacji i przyłącza.

Opcjonalnie tylko większy inwerter off-grid + dodatkowe panele + magazyn i można zrezygnować albo zostać z on-grid.
  • #20 21586479
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    sikor napisał:
    czyli 5,5 kW z sieci + zawsze te minimum 3 kW z inwertera

O tym w sumie nie pomyślałem, ale to i tak tylko w słoneczny dzień.
    sikor napisał:
    doszedł problem wysokiego napięcia w sieci, mam 250 V już od 11, więc kolejny problem.

W takim wypadku to tak jak już wcześniej radzono warto brać większy falownik, który bez problemu obsłuży zasilanie całego domu. Gdybyś wziął jak planowałeś falownik 4kW to wszystkiego nie zasilisz, a w razie przeciążenia przejdzie na zasilanie z sieci lub odetnie zasilanie na czas restartu. A jak w sieci będzie powyżej 253V to falownik ongridowy wyłączy się i będziesz kupował prąd od ZE.
  • #21 21586494
    sikor
    Poziom 19  
    Kurcze, chłopaki, ale ten temat nie dotyczy dotacji, nie martwcie się o mój budżet, dam radę. Chciałbym, żeby to była już ostatnia modyfikacja, a nie tak jak trzy poprzednie, bo to wychodzi nieekonomicznie. :)

Podsumowując, trzymał bym się tego inwertera Growatt SPF 6000es z Polskiej dystrybucji. Przeliczyłem zwrot z tej inwestycji to 3000 zł przez 8 miesięcy przy tej ilości paneli co mam teraz czyli 11x460 Wp =5060 kWp.

Całkowity koszt inwestycji 12000 zł.

Wziął bym tego Anenji, ale wydaje mi się, że to za bardzo chiński produkt bez wsparcia.

Dodano po 20 [minuty]:

pllub napisał:
    sikor napisał:
    mam pompę ciepła, zbiornik CWU 300 litrów i 3 x klimatyzacja, płyta indukcyjna. Po prostu wszystko na prąd

sikor napisał:
    Przyłącze OSD to jedna faza 5,5 kW.

Jestem pod wrażeniem, że dajesz radę przy takim przydziale mocy. Mam przyłącze 5 kW i muszę dobrze czasem planować, aby nie przekroczyć mocy. A nie mam indukcji i pompy ciepła. CWU też nie grzeję prądem.

Grudzień 2024
    Załączniki:
    • Modernizacja PV: Growatt 3,68 kW + off-grid 4 kW, 14,33 kWh – legalność bez zgłoszenia? Zrzut ekranu 2025-06-22 184313.png (127.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 21586527
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21586543
    sikor
    Poziom 19  
    Cytat:
    sikor napisał:
    Podsumowując, trzymałbym się tego inwertera Growatt SPF 6000es z polskiej dystrybucji

Możesz też wziąć hybrydowe Deye jednofazowe, np. 8 kW i obecnego on-grida wpiąć na port GEN w trybie Mi. Zaleta tego rozwiązania jest taka, że on-grid działa nawet po zaniku zasilania sieciowego. Do Deye na PV IN dokładasz np. 5 kWp w modułach i masz do wykorzystania na porcie LOAD pełne 8 kW. Eksport do sieci ograniczasz na np. 3 kW poprzez max Sell power na Deye. Działa to dość fajnie na najnowszym firmware w Deye. Zaleta tego rozwiązania będzie oczywiście taka, że po zaniku zasilania z sieci, w słoneczny dzień, masz do dyspozycji 8 kW mocy do wykorzystania na wyjściu LOAD.

No ale takie cudo to 6000 zł, tyle co Growatt + magazyn 5,12 kWh.

No chyba że naprawdę nie polecacie tego Growatta, a mi 6 kW wystarczy.

Na on-gridzie zostawię 2,5 kWp, czyli grzałka przez Wattrouter, a jak będzie niedogrzanie CWU, to poleci przez pompę ciepła z baterii.
  • #24 21587102
    sikor
    Poziom 19  
    Jeszcze jedno pytanko lepiej 3x 5.12kWh czy 1 x 14.33 kWh ? Co będzie wydajniejsze ?
  • #25 21587113
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    To już sam decydujesz czy potrzebujesz 3fazowy czy 1fazowy w domu.

Na pewno nie ekonomiczne wydaje się kupować dla jednego sprzętu 3 fazowego inwertera 3 fazowego.
  • #26 21587119
    sikor
    Poziom 19  
    3 połączone równolegle (3 BMS) czy w jednym kawałku (1 BMS) :)
    Cały czas o jednej fazie mówimy i piszę o gotowych rozwiązaniach magazynów.
  • #27 21587282
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ok, zrozumiałem że chodzi o inwertery a to o magazynach ma być.

Moim zdaniem najlepiej rozdzielić magazyny, jeden magazyn to wysokie prądy i obciążenie magazynu.
    Przy 2-3 magazynach spada prąd na każdy magzayn i równomiernie rozkłada się rozładowanie i ładowanie magazynów. Zawsze w razie padniecia jednego reszta działa.

Najbardziej ekonomiczne wydaje się łączyć magazyny o większych pojemnościach 200-300Ah, ty jak widzę wolisz kupować gotowe moduły magazynow po 100Ah.

To jaki masz układ magazynów nie ma znaczenia, działają identycznie. Zwykle przeważają koszty ekonomiczne, najtaniej wychodzi jeden większy gdzie jeden duży magazyn a jeszecze taniej wychodzi zrobić sobie samemu magazyn albo komuś zlecić zrobić.
  • #28 21587795
    sikor
    Poziom 19  
    tomaszlonski napisał:
    To jaki masz układ magazynów nie ma znaczenia, działają identycznie. Zwykle przeważają koszty ekonomiczne, najtaniej wychodzi jeden większy gdzie jeden duży magazyn a jeszecze taniej wychodzi zrobić sobie samemu magazyn albo komuś zlecić zrobić.

Ja mam magazyny za połowę ceny i stąd też się narodził cały ten pomysł.

Mam 4 x VOLT ULTRA-5 51,2 V 100 Ah 100 A 5120 Wh ogniwa LiFePO4 za 8000 zł brutto.
    Do tego jednak ten inwerter Anenji 11 kW, bo się dogadałem z Chińczykiem na dobrą kasę i wysyłkę z PL.

Jakie jest prawdopodobieństwo, że ten zestaw mi się nie skomunikuje po RS lub CAN?
  • #29 21587807
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    To problem bms i sprawdzaj sobie dokumentację dla modelu bms.

Zwykle nie ma problemów, można użyć prostych zastępczych systemów do stworzenia sobie zarządzania bms i inwerterami np. Home Assistant z układami ESP32 w Esphome, wszytko bezprzewodowo przez WiFi czy Bluetooth. Można też skorzystać z rozwiązań płatnych Solar Assistant itp.

• #30 21587809
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 716
    sikor napisał:
    a mam magazyny za połowę ceny

sikor napisał:
    Mam 4 x VOLT ULTRA-5 51,2 V 100 Ah 100 A 5120 Wh ogniwa LiFePO4 za 8000 zł brutto

W świetle obecnych cen na alliexpress cena 8000zł brutto za 51,2 V 100 Ah 100 A 5120 Wh ogniwa LiFePO4 to jakiś przepłacony żart.

Obecna oferta sklepu EASUN EU Direct Store
    Aku EASUN: 2 x 24V 100Ah za 1980zł brutto. Dostawa Cze 26-29.

A Ty chcesz płacić za ogniwa o tej samej pojemności aż 8tyś zł ????

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji instalacji fotowoltaicznej z inwerterem Growatt 3,68 kW i panelami o tej samej mocy, przy jednofazowym przyłączu 5,5 kW, w kontekście legalności rozbudowy o inwerter off-grid 4 kW, dodatkowe panele 4 kWp oraz magazyn energii 14,33 kWh bez konieczności zgłoszenia do operatora sieci (OSD). Uczestnicy wskazują, że instalacja off-grid może działać bez pozwoleń, ale integracja z siecią jednofazową powyżej 3,6 kW wymaga zgłoszenia i jest ograniczona. Proponowane rozwiązania to wymiana inwertera na hybrydowy Growatt SPF 6000 ES lub podobny, dołożenie paneli i magazynu energii, co pozwoli na lepsze zarządzanie energią, zwłaszcza przy wysokim zużyciu elektrycznym (pompa ciepła, klimatyzacja, płyta indukcyjna). Poruszono kwestie ekonomiczne magazynowania energii, efektywności i problemów z wysokim napięciem w sieci (do 250 V). Dyskutowano o konfiguracji magazynów energii – czy lepiej stosować jeden większy akumulator czy kilka mniejszych połączonych równolegle, z uwzględnieniem zarządzania BMS i kompatybilności z inwerterami. Wspomniano o alternatywach takich jak falowniki Deye hybrydowe jednofazowe 8-11 kW z możliwością ograniczenia eksportu do sieci i pracy po zaniku zasilania. Poruszono też temat cen i dostępności magazynów energii LiFePO4, w tym modeli V-TAC i VOLT ULTRA-5, oraz integracji z systemami zarządzania energią typu Home Assistant. Podsumowując, legalność instalacji wymaga zgłoszenia przy przekroczeniu mocy jednofazowej 3,6 kW, a optymalnym rozwiązaniem jest zastosowanie hybrydowego inwertera z magazynem energii i odpowiednią konfiguracją paneli, dostosowaną do potrzeb energetycznych i warunków sieciowych.
REKLAMA