logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kubota KX016-4 2015 – do czego służy mostek z bezpiecznikiem przy wyłączniku prądu?

bielinskimikolaj 23 Gru 2025 12:58 195 0
REKLAMA
  • #1 21788353
    bielinskimikolaj
    Poziom 2  
    Cześć. Posiadam minikoparkę Kubota KX016-4 z 2015 roku. Koparka posiada fabryczny wyłącznik główny prądu zainstalowany na przewodzie plusowym. Jest jednak stałe zasilanie bez możliwości rozłączenia na sterownik silnika i światła robocze - fabryczny trójnik na wejściu do wyłącznika. Oglądałem ten włącznik i jedno mnie zastanawia - jest zrobiony mostek pomiędzy wejściem a wyjściem tego hebla. Mostek zrobiony z cienkiego przewodu, w którym jest wpięty pośrodku - według mnie - bezpiecznik polimerowy (oznaczenie na nim XX U110 BHQ B). Zastanawia mnie, czy jest to rozwiązanie fabryczne, czy ktoś sobie to dołożył? Gdy jest ten mostek, jest napięcie na kontrolkach po zapłonie, na zapłonie też lekko pracuje wentylator od nagrzewnicy, lekko żarzą się światła, gdy je włączę. Odpalić maszyny się nie da. Gdy ściągnę ten mostek, hebel wówczas wyłącza wszystko - pozostaje tylko zasilanie na sterownik silnika podtrzymujące pewnie zegar, ustawienia, etc. Jakie zastosowanie może mieć ten mostek?
  • REKLAMA
REKLAMA