logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minikoparka JCB 8015 - Spalanie bezpieczników podczas rozruchu i zanik zegara

Rafal162 21 Lip 2022 09:04 5268 13
REKLAMA
  • #1 20110124
    Rafal162
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam, problem z którym się zmagam wygląda następująco, minikoparka to jcb 8015, awaria polega na paleniu bezpieczników przy próbie zapłony, zaczęło się od tego że podczas jazdy koparka bo wybojach koparka nagle zgasła i zanikł zegar na stacyjce, pokazywało tylko grzanie świecy, koparka kręciła ale nie odpalała, po chwili szukania okazał się spalony bezpiecznik, po wymienieniu zegar wrócił koparka odpaliła, po jakieś 30minutach pracy znowu to samo koparka zgasła zegar zanikł bezpiecznik spalony, po wymianie bezpiecznika przy próbie zapłony od razu pali bezpiecznik, w czym może być problem w tej sytuacji?? Bardzo prosił bym o pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20110144
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1705
    Rafal162 napisał:
    w czym może być problem w tej sytuacji?

Rafal162 napisał:
    zaczęło się od tego że podczas jazdy koparka bo wybojach koparka nagle zgasła

Rafal162 napisał:
    po wymianie bezpiecznika przy próbie zapłony od razu pali bezpiecznik

Z tych danych wniosek nasuwa się jeden - instalacją do przeglądnięcia. Coś wypadło, coś zwiera, coś mogło się przetrzeć.
  • #3 20110194
    Ambrozy
    Poziom 15  
    Ocena: 62
    Witam.

Brak VIN-u. W/g opisu, poszukałem schemat, powinno coś pomóc w tej naprawie.

Pozdrawiam Ambroży.
    Załączniki:
    • 8015.zip (1.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 20110209
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6419
    Zamów elektryka niech ogarnie to zanim ktoś wezwie strażaków.............
  • #5 20110227
    Rafal162
    Poziom 9  
    Instalacja wygląda w porządku, może to być wina że gdzieś nie ma dobrej masy, albo rozrusznika jeśli szczotki były by zużyte, czy bardziej kierować się w stronę cewki?
  • #6 20110465
    mysza1961
    Poziom 17  
    Ocena: 100
    Pewnie który bezpiecznik pali dowiemy się tuż po nowym roku....
  • REKLAMA
  • #7 20110513
    Rafal162
    Poziom 9  
    mysza1961 napisał:
    Pewnie który bezpiecznik pali dowiemy się tuż po nowym roku....

Senk w tym że nie ma żadnego opisu bezpieczników, wywala go zaraz po włączeniu zapłony
  • REKLAMA
  • #8 20110534
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6663
    Wrzuć jakies zdjecia maszyny i skrzynki bezpiecznikow.
  • #9 20112344
    Rafal162
    Poziom 9  
    Minikoparka JCB 8015 - Spalanie bezpieczników podczas rozruchu i zanik zegara Minikoparka JCB 8015 - Spalanie bezpieczników podczas rozruchu i zanik zegara

Sprawdzałem kable czy gdzieś nie przetarte, pali bezpiecznik odpowiedzialny za rozruch, przegladnolem większość kabli styków i sprawdziłem masy, i za każdym razem wywala bezpiecznik przy rozruchu, jutro mam zawieść rozrusznik do fachowca czy on gdzieś zwarcia nie robi, chyba że to może wina stacyjki taka druga myśl mi się nasunęła
    PS nie wiem czy to coś pomoże ale oznaczenia kabli wychodzących spod tego bezpiecznika to 001 grubszy i on idzie do stacyjki i grugi cienki 106
  • Pomocny post
    #10 20112984
    mysza1961
    Poziom 17  
    Ocena: 100
    Ten bezpiecznik zasila również ESOS i myślę że tam jest problem sądząc po objawach.Albo przetarty przewód najbardziej prawdopodobne) albo zwarcie w cewce.Obejrzyj przewód przy pompie wtryskowej i dalej czy nie leży gdzieś na gorącej rurze.Skoro nie odpalał a kręcił to zawór na pompie najbardziej podejrzany(i jego zasilanie)
    Bezpiecznik ten nie zasila ani stacyjki ani startu.On bierze zasilanie że stacyjki.
    Sam napisałeś w pierwszym poście że rozrusznik kręcił ale nie zapalał mimo spalonego bezpiecznika.Dlaczego więc szukasz w stacyjce i w rozruchu?To działa poza palącym się bezpiecznikiem.Problem jest na kablu do cewki stop na pompie wtryskowej.
    Zostaw ten rozrusznik w spokoju.
    Podać czy to pierwszy czy drugi bezpiecznik to już ponad waszą inteligencję? Musimy wertować schematy by się tego dowiedzieć?
    Cienki kabelek powinien być 106E lub w pierwszej serii 105.Bo rok produkcji to też z łaską nam podasz.
  • #12 20113175
    Rafal162
    Poziom 9  
    Rokaszyny 2005, oznaczenie kabla 106E masz rację wybacz, a bezpiecznik pierwszy od lewej patrząc na te zdj co wyslalem.
  • #13 20115984
    Rafal162
    Poziom 9  
    Dałem rozrusznik do naprawy, szczotki wymienione i cewka bo nie za każdym razem działała i dawale w tedy duże napięcie, ale niestety to nie to gdyż po zamontowaniu dalej wywalało bezpiecznik, wuciagnolem całkiem kable idące od akumulatora do rozrusznika, prądowy i masę, sprawdziłem dokładnie, kabel z masą był trochę podejrzany wymieniłem go na nowy, i wszystko działa jak na razie bez zarzutów. Po drodze sprawdzałem jeszcze inne kable styki wsowki itp ale wszystko wydawało się okej, dlatego nie jestem w 100 procentach pewien ale najbardziej prawdopodobne i najbardziej podejrzany był ten przewód od masy.
  • #14 20188734
    michalpszczolkowski1
    Poziom 1  
    Co do tego JCB zadzwoń 513489154 i wszystkiego sie dowiesz bo jak słyszę tych zamieniaczy z teorią 0 to żoładek boli

Podsumowanie tematu

✨ Minikoparka JCB 8015 ma problem z paleniem bezpieczników podczas rozruchu. Użytkownik zauważył, że po zgaśnięciu maszyny i zaniknięciu zegara na stacyjce, bezpiecznik się spalił. Po wymianie bezpiecznika koparka odpaliła, ale po pewnym czasie problem się powtórzył. Użytkownicy sugerują sprawdzenie instalacji elektrycznej, masy, oraz ewentualnych zwarć w przewodach, szczególnie w okolicach cewki i pompy wtryskowej. Wskazano również na możliwość uszkodzenia diody w cewce stopu. Po wymianie kabli masowych problem został rozwiązany, a maszyna działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA