logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RYZEN 7600X + ASUS ROG STRIX B650E-F- komp nie startuje

mario86s 23 Gru 2025 21:33 201 7
REKLAMA
  • #1 21788806
    mario86s
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Cześć.
    Mam problem, który męczę już dwa dni. Zmieniłem platformę z AM4 na AM5. Kupiłem:
    - ASUS ROG STRIX B650E-F
    - Ryzen 7600X
    - CORSAIR VENGEANCE DDR5 32 GB (2x16 GB) DDR5 6000 MHz CL36
    - chłodzenie Thermalright Phantom Spirit 120 EVO (miałem Fortis 3 i nie pasowało)

Zmontowałem, nałożyłem pastę i... czerwona dioda na płycie, czyli teoretycznie procesor. Po różnych kombinacjach doszedłem do tego, że delikatnie ruszając chłodzeniem PC czasami odpali. Stwierdziłem, że pewnie za mocno dokręciłem. Zrobiłem jeszcze raz, dokręciłem ledwo co i... raz startuje, a raz nie. Jak już wystartuje system, to chwilę pochodzi i się wiesza. Co może być problemem? Już chyba wypróbowałem wszelkie kombinacje z dociskiem tego chłodzenia i dalej loteria...

Wrzucam zdjęcie socketu na płycie. W lewym dolnym rogu jest jakby coś... sami spójrzcie...
    Zbliżenie na socket AM5 z widocznymi delikatnymi zabrudzeniami lub uszkodzeniami w lewym dolnym rogu
  • REKLAMA
  • #2 21788820
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3543
    Przecież widać, że jest uszkodzony socket CPU.

Oddaj do jakiegoś serwisu może uda się wyprostować bo gwarancji już nie masz xD
  • REKLAMA
  • #3 21788856
    mario86s
    Poziom 6  
    Kasek21 napisał:
    Przecież widać, że jest uszkodzony socket CPU.

Oddaj do jakiegoś serwisu może uda się wyprostować bo gwarancji już nie masz xD

Nic z nim nie robiłem. Taki był "od nowości".
  • REKLAMA
  • #4 21788859
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 525
    mario86s napisał:
    Nic z nim nie robiłem

Nie musiałeś robić, przypadkowo samo się zrobiło podczas montażu. Tak jak poprzednik już po gwarancji wiec serwis na prostowanie pozostanie.
  • REKLAMA
  • #5 21789519
    mario86s
    Poziom 6  
    Trochę mnie zmartwiliście. Nie miałem takiej sytuacji i nie wiedziałem, jak wygląda uszkodzony socket. Myślałem, że to jest może dopuszczalne... No nic... będę próbował. Dziękuję za odpowiedzi
  • #6 21789533
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8260
    Nie jest to dopuszczalne. Piny w sockecie są bardzo delikatne i bardzo łatwo je wygiąć przez nieuwagę. Niektóre z tych pinów są wielokrotnie zdublowane (zasilania, masy), więc utrata pojedynczego pinu czasem nie wpływa na funkcjonowanie. Gorzej, jeśli pin jest niezbędny do pracy, albo jak zewrze się z innym pinem. Wtedy robi się spory problem.

Gwarancja oczywiście już jest skreślona, z precyzją zegarmistrza można próbować wyprostować, idealnie nie musi wyglądać, ale jest to możliwe. Wymiana socketu najczęściej może być nieopłacalna, bo serwisy sobie sporo za tę przyjemność potrafią policzyć (może nie wszystkie).
  • #7 21789615
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 525
    Samemu to raczej nie ma co prostować jak nigdy nie robił, bo jak pogorszy to skreśli naprawę. Płyta kosztuje a prostowanie nie będzie aż takie drogie u kogoś kto ma wprawę.
  • #8 21790155
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 194
    Tak się przyglądam temu zdjęciu i ze zwykłej ciekawości patrzę na pinmapę. Wygląda na to, że albo któryś zegar jest zwarty do masy albo nie łączy.
    Aby prostowanie takiego pinu wyszło dobrze, to jest to robota na mikroskop i potrzebna precyzyjna ręka :)
    Tylko tyle i aż tyle.

https://en.wikichip.org/w/images/2/2d/Socket_AM5_pinmap.svg

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uruchomienia komputera z nową platformą AM5, składającą się z procesora Ryzen 7600X, płyty głównej ASUS ROG STRIX B650E-F oraz pamięci CORSAIR VENGEANCE DDR5 32GB 6000MHz CL36. Po montażu chłodzenia Thermalright Phantom Spirit 120 EVO i nałożeniu pasty termoprzewodzącej pojawia się czerwona dioda wskazująca na problem z procesorem. Uruchomienie systemu jest niestabilne i zależne od siły docisku chłodzenia – komputer czasami startuje, czasami nie, a po uruchomieniu system się zawiesza. Podejrzenie padło na zbyt mocne dokręcenie chłodzenia, jednak nawet minimalny docisk nie gwarantuje stabilności. Na zdjęciu socketu płyty głównej widoczna jest nieprawidłowość w lewym dolnym rogu, co może wskazywać na uszkodzenie lub wadę fizyczną gniazda procesora. Problem może wynikać z uszkodzenia socketu, niewłaściwego montażu chłodzenia lub wadliwego procesora, co powoduje niestabilność i błędy podczas startu systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA