logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASRock B650M-H/M.2+ i Ryzen 5 7600X – losowe uruchamianie komputera

Madroxx 21 Maj 2025 23:07 504 6
REKLAMA
  • #1 21556447
    Madroxx
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Cześć

Mam problem z nowym komputerem:

CPU: AMD Ryzen 5 7600X
    Płyta: ASRock B650M-H/M.2 AM5 DDR5 mATX
    RAM: PATRIOT DDR5 Viper Venom 32 GB/6000 (2x16 GB) CL36
    GPU: Intel Arc B580

Po włączeniu komputer uruchamia się losowo. Kręcą się wiatraki, najczęściej świecą dwie diody od CPU i RAM, czasem tylko od GPU, a innym razem nic, a ekran jest czarny lub się zawiesza na logo ASRock. Jak się uruchomi za którym podejściem, to działa bez żadnych problemów, udało mi się zainstalować system – raz wyskoczył bluescreen memory_management. Wydaje mi się, że przy uruchomieniu ponownym odpala się zawsze, ale przy wyłącz/włącz zazwyczaj się zawiesza. W BIOS-ie wykrywa obie pamięci RAM, CPU.

Co próbowałem
    - aktualizacja BIOS-u z 3.6 na 3.20, nadal dzieje się to samo.
    - przekładałem pamięci do różnych slotów, wyjmowałem jedną z nich
    - odłączałem kartę graficzną

RAM – mój ma oznaczenie PVV532G600C36K, na stronie producenta jest PVV532G560C36K i zastanawiam się, czy tu może być problem i jest sens zamawiać na próbę konkretny z tej listy.

Czy coś jeszcze można sprawdzić? Z góry dziękuję za rady.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21556482
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21556640
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    Od razu memtest, co najmniej 2 pełne pass-y, ale nie obu kości na raz, tylko każdej pojedynczo i dopiero jak obie będą OK to razem - mi to brzmi jak pamięć. Jak będzie OK - kupić najtańszy CPU pod AM5 i spróbować na nim, czy się nie poprawi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21556922
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    Z pamięciami Patriota na różnych płytach Asrocka (B650 PG Lightning, B650M PRO RS) miałem podobne problemy, komputer miał problemy ze startem, czasem nie chciał działać w trybie dual. Kombinowałem z ustawieniami napięć, timingów, z wersjami BIOS, ale problem rozwiązałem dopiero wymieniając ten RAM (kupiłem GoodRAMa).
  • REKLAMA
  • #5 21557701
    Madroxx
    Poziom 10  
    Dziękuję za rady, właśnie biorę się za MemTest i dam znać, co wyszło, zamówiłem w ciemno też już pamięć, akurat z Kingstona, to też jutro sprawdzę, jak dojdzie.

Edit:
    Czy coś więcej powinno się pokazać? Bo wisi tak od 10 min, a pendrive, dioda też nie pokazuje, żeby pracował.

Ekran komputera z komunikatem postępu dotyczącym pobierania informacji o sprzęcie i testowania podzespołów.

Edit2:

Zrobiłem 3 resety/próby i za każdym razem to samo, podmieniłem na drugą kość i ruszyło od razu.
  • #6 21557766
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    Padnięta któraś kość. Niestety. Ewentualnie to co wspomina kolega @dt1. Kupić inny zestaw i zobaczyć co tam się będzie działo.
  • #7 21557967
    Madroxx
    Poziom 10  
    Test na tej jednej kości przeszedł pozytywnie.

Ekran testu pamięci MemTest86 z pozytywnym wynikiem dla procesora AMD Ryzen 5 7600X.

Na drugiej łapał laga. Podmieniłem na pamięć z Kingstona i wydaje się, że problem ustał, bo na kilka rozruchów złapał za każdym razem. Dziękuję raz jeszcze @ritterx za tak szczegółową pomoc :) oraz pozostałym za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył losowego uruchamiania komputera z procesorem AMD Ryzen 5 7600X i płytą główną ASRock B650M-H/M.2 DDR5. Objawy to nieregularne starty, świecące diody CPU i RAM, czarny ekran lub zawieszenie na logo ASRock oraz sporadyczne bluescreeny memory_management. Próby rozwiązania obejmowały aktualizację BIOS-u, zmianę slotów pamięci RAM Patriot DDR5 Viper Venom 32 GB/6000 CL36, odłączanie karty graficznej Intel Arc B580 oraz testy pamięci za pomocą MemTest86+. Testy wykazały uszkodzenie jednej kości RAM Patriot, co potwierdziło stabilizację systemu po wymianie na pamięć Kingston. Zalecano testowanie każdej kości osobno oraz korzystanie ze zintegrowanej grafiki procesora podczas diagnostyki. Problemy z kompatybilnością pamięci Patriot na płytach ASRock B650 były również zgłaszane przez innych użytkowników, którzy rozwiązali je wymianą RAM.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA