Cześć
Mam problem z nowym komputerem:
CPU: AMD Ryzen 5 7600X
Płyta: ASRock B650M-H/M.2 AM5 DDR5 mATX
RAM: PATRIOT DDR5 Viper Venom 32 GB/6000 (2x16 GB) CL36
GPU: Intel Arc B580
Po włączeniu komputer uruchamia się losowo. Kręcą się wiatraki, najczęściej świecą dwie diody od CPU i RAM, czasem tylko od GPU, a innym razem nic, a ekran jest czarny lub się zawiesza na logo ASRock. Jak się uruchomi za którym podejściem, to działa bez żadnych problemów, udało mi się zainstalować system – raz wyskoczył bluescreen memory_management. Wydaje mi się, że przy uruchomieniu ponownym odpala się zawsze, ale przy wyłącz/włącz zazwyczaj się zawiesza. W BIOS-ie wykrywa obie pamięci RAM, CPU.
Co próbowałem
- aktualizacja BIOS-u z 3.6 na 3.20, nadal dzieje się to samo.
- przekładałem pamięci do różnych slotów, wyjmowałem jedną z nich
- odłączałem kartę graficzną
RAM – mój ma oznaczenie PVV532G600C36K, na stronie producenta jest PVV532G560C36K i zastanawiam się, czy tu może być problem i jest sens zamawiać na próbę konkretny z tej listy.
Czy coś jeszcze można sprawdzić? Z góry dziękuję za rady.
Mam problem z nowym komputerem:
CPU: AMD Ryzen 5 7600X
Płyta: ASRock B650M-H/M.2 AM5 DDR5 mATX
RAM: PATRIOT DDR5 Viper Venom 32 GB/6000 (2x16 GB) CL36
GPU: Intel Arc B580
Po włączeniu komputer uruchamia się losowo. Kręcą się wiatraki, najczęściej świecą dwie diody od CPU i RAM, czasem tylko od GPU, a innym razem nic, a ekran jest czarny lub się zawiesza na logo ASRock. Jak się uruchomi za którym podejściem, to działa bez żadnych problemów, udało mi się zainstalować system – raz wyskoczył bluescreen memory_management. Wydaje mi się, że przy uruchomieniu ponownym odpala się zawsze, ale przy wyłącz/włącz zazwyczaj się zawiesza. W BIOS-ie wykrywa obie pamięci RAM, CPU.
Co próbowałem
- aktualizacja BIOS-u z 3.6 na 3.20, nadal dzieje się to samo.
- przekładałem pamięci do różnych slotów, wyjmowałem jedną z nich
- odłączałem kartę graficzną
RAM – mój ma oznaczenie PVV532G600C36K, na stronie producenta jest PVV532G560C36K i zastanawiam się, czy tu może być problem i jest sens zamawiać na próbę konkretny z tej listy.
Czy coś jeszcze można sprawdzić? Z góry dziękuję za rady.