logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Android radio do Citroen C5 X7 HIFI – brak dźwięku z fabrycznego wzmacniacza po montażu

Sajoon 24 Gru 2025 16:00 870 2
REKLAMA
  • #1 21789380
    Sajoon
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,

Zakupiłem do Citroena C5 X7 (fabryczne NG4 - system HIFI) radio Android dedykowane do tego modelu, również z deklarowaną obsługą HIFI. Niestety mam problem z uruchomieniem fabrycznego wzmacniacza.

Po podłączeniu Androida grają tylko przednie głośniki, natomiast cała reszta, która jest sterowana przez wzmacniacz, pozostaje martwa - wygląda to tak, jakby wzmacniacz w ogóle się nie uruchamiał.

W radiu Android sygnał audio na wzmacniacz wyprowadzony jest na złączach RCA. W oryginalnej instalacji samochodu nie występują RCA. W złączu Quadlock instalacji auta piny:

B4 - pomocniczy sygnał audio prawy

B10 - pomocniczy sygnał audio lewy

Spiąłem je z wyjściami RCA z radia, a wspólną masę obu kanałów podłączyłem do pinu B11 (masa), jednak nie przyniosło to żadnego efektu.

Instalacja miała być „plug & play”, a jednak poległem 😉
    Czy ktoś z forumowiczów instalował Androida z obsługą fabrycznego wzmacniacza HIFI w C5 X7 i może podpowiedzieć:

czy wzmacniacz wymaga dodatkowego sygnału REM / CAN,

czy sygnał audio jest różnicowy,

albo czy potrzebny jest dodatkowy interfejs / konwerter?

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21789594
    borba
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    >>21789380
    Cześć, troszkę się interesowałem tematem, jak szukałem nowego (oryginalne było na 4.0.4.) radia na Androidzie do auta z 2016 roku. Najważniejsze to:
    1) czy masz/możesz mieć pełną instrukcję podłączeń?
    2) czy przewody nie są błędnie oznaczone? (dość często spotykane)
    3) czy producent (nie sprzedawca) przewidział możliwość podłączenia tego sprzętu do wzmacniacza?
    To ostatnie jest o tyle istotne, że większość tych opartych na Androidzie sprzętów ma swój własny wzmacniacz i tylko na nim pracuje. Bardzo dobrze jest to opisane na portalach poświęconych Android Car Audio, tj. na 4pda.com albo xdaforums.com, w odpowiednich dla procesora i producenta sprzętu wątkach.
    Pozdrawiam.
  • #3 21790888
    Sajoon
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Jeszcze raz zweryfikowałem połączenia przewodów , dzięki koledze borba zajrzałem na forum xdaforums.com, poprawiłem ustawienia EQInfo na Androidzie, no i chyba zadziałała magia Świąt :)
REKLAMA