logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Myjka ultradźwiękowa do płyt głównych GSM – jaki model i gdzie kupić?

danio991 24 Gru 2025 19:43 396 13
REKLAMA
  • #1 21789454
    danio991
    Poziom 5  
    Jaką myjkę ultradźwiękową byście polecali, i skąd kupować ze sklepów jakich stacjonarnych, czy przez online jak Amazon, Allegro, eBay czy AliExpress, chodzi mi o myjkę ultradźwiękową do osuszania mycia płyt głównych mobilnych tak jak mają serwisach GSM lub dla początkującego serwisanta warsztatowego naprawy płyt głównych mobilnych po zalaniu
  • REKLAMA
  • #2 21789752
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Jeśli dobrze przeczytałem, to poszukujesz myjki do płyt głównych telefonów. Czyli najlepsza będzie jak najmniejsza myjka, tak aby nie zalewać jej litrami płynu do czyszczenia.
    Ja od kilku miesięcy użytkuję coś takiego:
    Mała myjka ultradźwiękowa z przyciskami i cyfrowym wyświetlaczem
    Dość mocna. Dwie moce: 30 W i 50 W. Czyszczę w niej drobnicę i efekty są widoczne. Ile wytrzyma? Dobre pytanie... Różne sklepy, różne nazwy tego samego produktu.
    Wady: Brakuje jakiegoś koszyczka lub siateczki, żeby czyszczony element nie rysował się o dno.

Tylko ja nią czyszczę raczej przełączniki mechaniczne. Z elektroniką bym uważał... płyta telefonu to w większości układy BGA. Czy silne wibracje nie spowodują, że kulki cynowe pod układem przestaną łączyć? Może być to ryzykowne. Myślę, że dobrze dobrana chemia i szczoteczka do zębów będzie lepszym wyborem.

Gdzie kupować? Jeśli potrzebujesz gwarancji i faktury, to polskie sklepy czy Allegro. Jeśli nie, to tam gdzie jest taniej. Ja upolowałem na Ali za jakieś 75zł

A i zapomniałem dodać, że kiedyś zalałem wodą mikrofon w Galaxy A53. Głos jak z beczki. Niczym nie mogłem tego wysuszyć. I w akcie desperacji użyłem Izopropanolu... było tylko gorzej.
  • REKLAMA
  • #3 21789930
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1430
    Kupowałem wieki temu na znanym portalu. Teoretycznie tak jak Kolega wyżej zauważa, że mała płyta mało płynu, a brak koszyka i rysuje po dnie. W mojej miałem koszyk, ale żeby zalać do wysokości koszyka i włożonej płyty to trzeba płynu wlać więcej. Przestałem go używać. To, że rysuje dno - trudno - jeszcze mi się nie przetarło. Inna sprawa to kształt płyt - im dziwniejszy tym teoretycznie potrzebujesz większej wanienki. Można myć układając na raty, ale możesz chcieć umyć coś innego jak elektronika to lepsza większa.
    Poza tym ratowanie zalanych telefonów to trudny temat. W dzisiejszych płytach masz np mikrofony cyfrowe i nawet jak nie będą uszkodzone po zalaniu - czyszczenie w myjce i IPA je uszkodzi. Inna sprawą jest to, że kiedyś układu były stawiane na płycie bez zabezpieczeń z klejów, mastyk, czy innych żywic. Myjka ułatwiała wypłukiwanie takich zanieczyszczeń. Dzisiaj układy na płytach głównych są zabezpieczone przez te kleje i inną chemię, co powoduje, że wilgoć, ciecz nie trafia pod układ, a rozlewa się po powierzchni.
  • REKLAMA
  • #4 21790036
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Dodatkowo, dodam po kolegach, że myjka uszkodzi wszystkie silikonowe czipy. Jeśli zdarzy ci się "myć" starsze modele z czipami InvenSense lub Bosch, po wyjęciu z myjki będziesz musiał je wymienić. Wszystkie i nic na to nie poradzisz (problemy z obrotem, rozpoznawaniu kierunków w mapach, położeniem względem obiektów oraz stabilizacji obrazu z kamer). Problemy dopiero się zaczną. W nowszych urządzeniach (zwłaszcza Apple), gdzie moduły orientowania się w przestrzeni przeszły ewolucję od MEMS do "High Dynamic Rangę Gyro" i "Hi-G.Sensors" wprasowano w czipy logiki (sterowniki LIDAR i co-procesory) a w takim przypadku, z powodu podpisania cyfrowego nic, dosłownie nic już nie będzie się dało zrobić. Reasumując, myjka nie służy już do mycia płyt głównych po zalaniu - przynajmniej w tej nowoczesnej mikroelektronice - zresztą nigdy do tego nie służyła, podobnie jak ultradźwiękowe maszyny do szycia - nigdy nie były projektowane do szycia odzieży (co jednak w wielu przypadkach ma miejsce). Zalaną elektronikę telefonów należy traktować obrazowo, czyścić ręcznie, jeśli zachodzi potrzeba. Zresztą, jeśli szukasz odpowiedniej, sprzedam Ci swoją - od lat nie używam a jest wyjątkowo.... zawodowa. Nawet z płytkim koszyczkiem :-) i przykryweczką :-) i regulacją długości fali ultra i temperatury :-) :-) :-)

Wesołych Świąt :-)
  • #5 21795872
    danio991
    Poziom 5  
    Jakie płyny do PCB w tej myjce, a jaka woda do tej myjki?
  • #6 21796901
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1430
    Najczęściej używa się alkoholu izopropylowego - potocznie zwanego IPA. Woda jak już destylowana. Jedno i drugie uszkadza wyżej wymienione układy
  • #7 21797343
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1290
    staś pytalski napisał:
    Najczęściej używa się alkoholu izopropylowego - potocznie zwanego IPA

No nie. IPA, a raczej jej opary sa latwopalne, i majac pecha, mozesz spododowac wybuch.

Woda destylowana, ew "electronic water" jak to czasem tez jest sprzedawane + jakis koncentrat typu cleanser druk czy inny do elektorniki, rozcienczone w odpowiednich proporcjach.

Sama myjka powinna rowniez posiadac funkje sweep, ktora zmienia czestotliwosc ultradzwiekow, i przydala by sie rowniez reguacja temperatury, oraz opcja degas po zmianie plynu na nowy.
  • #8 21802483
    danio991
    Poziom 5  
    Czy ktoś może odsprzedać mi dobrą ultradźwiękową myjkę do PCB, płyt drukowanych i za ile bym mógł uzbierać z pieniędzy za pracę i renty i odłożyć ewentualnie?

Dodano po 36 [sekundach]:

A wy, wody używacie z kranu wyłącznie, czy też
    izopropanolu?
  • #9 21802572
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Kranówa odpada. Jest za twarda. Zostawi zacieki. Woda destylowana jest lepsza. Co do chemii to musisz dobierać ją do czyszczonego materiału i do rodzaju zanieczyszczeń. Sama woda poradzi sobie z Colą lub sokiem ale nie ruszy topnika po lutowaniu. Z kolei izopropanol rozpuści topnik ale z tłuszczami radzi sobie gorzej niż Ultrasonic K3 itd. Izopropanol jest bardzo lotny i jego opary mogą szybko wywołać pożar a K3 "zjadł" mi chromowany plastikowy odbłyśnik z lampki led... nie ma uniwersalnej chemii do czyszczenia. Nawet proporcje w rozcieńczaniu są ważne.
  • REKLAMA
  • #10 21802629
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 219
    Po kąpieli płyty w myjce masz wszystkie mikrofony do wymiany
  • #12 21803095
    danio991
    Poziom 5  
    >>21802572
    Woda destylowana - gdzie kupić? Allegro.pl, AliExpress czy eBay?
    Do czyszczenia PCB jakiej używacie, w tym WLKS 986 lub 986 jakoś tak?
  • #13 21803126
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Woda demineralizowana czy destylowana to żaden wynalazek... nie trzeba jej z Chin sprowadzać. Kupisz ją w większym markecie lub stacji paliw. Podobno woda dejonizowana jest lepsza (pytanie czy aż tak bardzo i do czego) i ją kupisz na allegro. Co do chemii to już musisz dobrać coś do rodzaju zabrudzeń. Gdy mam jakąś starą płytkę od wzmacniacza wyciągniętego ze śmietnika to zwykły stary Ludwik ( Taki płyn do naczyń) i pędzelek zrobią tę samą robotę co myjka. Musisz się dobrze zastanowić zanim coś do niej włożysz...
  • #14 21818206
    Mzymon
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Nie używaj myjki do czyszczenie płyt GSM, bo narobisz więcej szkód. Obecnie IPA sprzedają w plastikowych baniakach, które są przez niego powoli rozpuszczane i osadza się na elementach. Wymieniam dużo złączy międzypłytowych i czyszczenie ich takim izopropanolem to istna mordęga. Tylko IPA od Kontakt Chemie daje radę, ale swoje kosztuje. Jeszcze lepszy jest PCB Cleaner KT-5.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru myjki ultradźwiękowej do czyszczenia i osuszania płyt głównych telefonów GSM, szczególnie po zalaniu, z uwzględnieniem potrzeb początkujących serwisantów. Zalecane są małe myjki o mocy 30-50 W, jednak brak koszyczka do zabezpieczenia elementów może powodować ich uszkodzenia mechaniczne. Użytkownicy ostrzegają, że ultradźwięki mogą uszkodzić delikatne układy BGA oraz silikonowe czipy (np. InvenSense, Bosch), co prowadzi do konieczności ich wymiany. W nowoczesnych urządzeniach (np. Apple) stosowane są zaawansowane sensory z cyfrowym podpisem, które są szczególnie wrażliwe na czyszczenie ultradźwiękowe. Zaleca się ostrożność i rozważenie alternatywnych metod, takich jak ręczne czyszczenie szczoteczką i odpowiednią chemią. Do mycia najczęściej używa się alkoholu izopropylowego (IPA) oraz wody destylowanej lub demineralizowanej, jednak IPA jest łatwopalny i może uszkadzać niektóre elementy, a woda z kranu jest niewskazana ze względu na twardość i osady. Warto stosować specjalistyczne płyny do elektroniki, np. PCB Cleaner KT-5 lub IPA od Kontakt Chemie. Myjki powinny mieć funkcje sweep (zmiana częstotliwości ultradźwięków), regulację temperatury i opcję degasowania. Zakup myjki i chemii można rozważyć w polskich sklepach stacjonarnych, Allegro lub innych platformach online, z uwzględnieniem gwarancji i jakości. W przypadku ratowania zalanych telefonów ultradźwięki mogą przynieść więcej szkód niż pożytku, zwłaszcza w nowoczesnej mikroelektronice.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA