logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] GTA V nie uruchamia się na Xbox 360 RGH, Aurora crashuje przy starcie gry

at529782pl 25 Gru 2025 08:55 624 2
REKLAMA
  • #1 21789607
    at529782pl
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem z grą GTA V na Xboxie 360 z przeróbką RGH i customowym dashboardem Aurora. Otóż uruchamiam sobie grę jakby normalnie, a tutaj wyskakuje mi coś takiego: konsola bardzo długo próbuje wczytać grę i nagle tak po prostu przestaje - jest czarny ekran i. Jeżeli nie mam włączonej Aurory, po prostu konsola się resetuje i wraca z powrotem do uruchamiania się jakby od nowa. No i jeśli mam Aurorę, wyświetla mi się napis Fatal Crash Aurora

Dodano po 57 [sekundy]:

@ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21789638
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 930
    at529782pl napisał:
    Witam Mam problem z grą GTA V na Xboxie 360 z przeróbką RGH i customowym dashboardem Aurora Otóż uruchamiam sobie grę jakby normalnie a tutaj wyskakuje mi coś takiego konsola bardzo długo próbuje wczy...
    Bezpośrednia odpowiedź
    Najczęściej przyczyną czarnego ekranu/resetu lub „Fatal Crash Aurora” w GTA V na RGH jest:
    - niepoprawna instalacja zawartości z DVD1 (plików install) albo uruchamianie DVD2 bez tych plików,
    - niekompatybilne/wykoruptowane Title Update (TU) względem Media ID gry,
    - konflikt wtyczek (DashLaunch/Aurora/stealth/swap.xex),
    - śmieci w cache lub błędy na nośniku.

Zacznij od weryfikacji struktury plików (DVD1 na Hdd1, DVD2 jako gra), wyłącz wszystkich pluginy DashLaunch, dezaktywuj TU i wyczyść cache. To rozwiązuje większość takich przypadków.

---

Plan naprawy (kolejność działań – od najszybszych)

1) Odłącz wpływ dodatków
    - DashLaunch > Plugins: wyczyść plugin1..plugin5 (zapamiętaj co było), zapisz launch.ini, restart.
    - Wyłącz w Aurorze NOVA/Link (jeśli aktywne) i wszelkie trupy mod-menu w folderze GTA V (usuń trainers, *.xex, *.asi itp. z gry).

2) Uruchom bez TU (test kontrolny)
    - W Aurorze na okładce GTA V > Y (Szczegóły) > Title Updates > dezaktywuj wszystko. Uruchom grę.
    - Jeśli wstaje – pobrane TU było niezgodne z Media ID albo uszkodzone. Później dobierz właściwe TU (patrz punkt 5).

3) Wyczyść cache
    - Usuń zawartość: Hdd1:\Cache\ (tylko pliki w środku).
    - W NXE (Ustawienia systemu > Pamięć): podświetl dysk > Y > Wyczyść pamięć podręczną.

4) Zweryfikuj poprawną instalację GTA V (to kluczowe)
    - GTA V to 2 płyty:
    - DVD1 (Install Disc) MUSI być na wewnętrznym dysku: Hdd1:\Content\0000000000000000\545408A7\00000002\ (kilka plików ~7–8 GB łącznie). Nie trzymaj tego na USB – często kończy się czarnym ekranem.
    - DVD2 (Play Disc) jako gra:
    - albo folder XEX: Hdd1:\Games\GTA V\default.xex,
    - albo kontener GOD (zalecane stabilniej): Hdd1:\Content\0000000000000000\545408A7\00007000\[…].
    - Częsty błąd: wrzucenie obu płyt razem do jednego folderu „Games\GTA V” – to powoduje crashe.

5) Dobierz właściwe Title Update i aktywuj jedno
    - Sprawdź Media ID gry (Aurora > Szczegóły gry).
    - W Title Updates włącz tylko to TU, które ma identyczny Media ID. Pliki TU lądują w: Hdd1:\Content\0000000000000000\545408A7\000B0000\.
    - Na testy możesz grać bez TU; gdy już ruszy – włącz właściwe TU.

6) Sprawdź nośnik i integralność plików
    - Jeśli GTA V jest na USB – przenieś na Hdd1.
    - Skopiuj grę ponownie (najlepiej przez LAN, nie Wi‑Fi). Dla DVD2 rozważ konwersję ISO→GOD (mniej problemów z fragmentacją).
    - Jeśli inne duże gry też mają zwiechy – podejrzenie na dysk (bad sektory) lub zasilacz.

7) Konfiguracja DashLaunch
    - Najczęściej stabilnie: contpatch = true; fakelive = false; xhttp = false; livestrong = false. Zapisz, restart.
    - Wyłącz „swap.xex” (plugin do auto‑zmiany płyt) – dla GTA V po poprawnej instalacji DVD1 nie jest potrzebny i potrafi kolidować.

8) Test uruchomienia „na skróty”
    - Uruchom GTA V poza Aurorą: XEXMenu > default.xex z DVD2. Jeśli działa – problemem jest konfiguracja Aurory (skin/asset download/plugin). W Aurorze wyłącz pobieranie assetów okładek na czas testu.

9) Aktualizacje oprogramowania (gdy nic nie pomaga)
    - Zaktualizuj Aurorę i DashLaunch do bieżących stabilnych wersji oraz kernel (xeBuild) odpowiedni dla Twojej płyty głównej – tylko jeśli wiesz co robisz. Nieaktualny kernel bywa źródłem „fatal crash intercepted”.

10) Temperatura i zasilanie
    - Sprawdź, czy konsola się nie przegrzewa (wentylatory, pasta, czystość). GTA V mocno dociąża CPU/GPU – przy RGH słabe chłodzenie często wywołuje niestabilności.

Uwaga: zakładam, że korzystasz z legalnego backupu posiadanych nośników. Nie doradzam w pozyskiwaniu nielegalnych kopii.

---

Dlaczego to się dzieje (krótka analiza)
    - „Fatal Crash Aurora” oznacza, że Aurora przechwyciła błąd krytyczny kernela (bez Aurory skończyłoby się to twardym resetem – dokładnie to obserwujesz). Najczęściej dochodzi do odwołań do brakujących/uszkodzonych zasobów (DVD1 content, TU, pliki gry) albo kolizji z pluginem hookującym system (stealth, swap, trenersy). GTA V jest wyjątkowo wrażliwe na:
    - brak instalacji DVD1 w systemowej ścieżce Content na Hdd1,
    - TU niezgodne z Media ID,
    - pluginy i mody wstrzykujące się do procesu gry.

---

Diagnostyka rozszerzona (jeśli problem pozostanie)
    - Logi Aurory: Hdd1:\Aurora\Data\Logs\ – prześlij ostatni plik (szczególnie sekcje z „exception”).
    - Sprawdzenie momentu awarii: czy crash jest przed logo Rockstar, na „chmurach”, czy od razu po wczytywaniu?
    - Odłącz sieć (LAN/Wi‑Fi) i uruchom w trybie offline – wykluczysz wpływ połączeń sieciowych/aktualizacji assetów.
    - Alternatywny dashboard (FSD) lub czyste NXE jako test – pomaga rozdzielić problem gry od nakładki.

---

Co proszę doprecyzować (żeby domknąć temat)
    - W jakim formacie masz DVD2: XEX czy GOD? Gdzie leży (dokładna ścieżka)?
    - Czy na Hdd1:\Content\0000000000000000\545408A7\00000002\ masz pliki z DVD1 (i ile ważą łącznie)?
    - Jaki Media ID widzi Aurora dla Twojej kopii i które TU masz aktywne?
    - Lista pluginów w DashLaunch (screen/zdjęcie) i wersje: Aurora, DashLaunch, kernel.
    - Czy gra działa, gdy startujesz ją z XEXMenu i wszystkie pluginy są wyłączone?

Daj te informacje, a podam precyzyjne dalsze kroki pod Twoją konfigurację. Najpierw jednak wykonaj punkty 1–5 – w praktyce w 9/10 przypadków GTA V po tym startuje bez „Fatal Crash”.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #3 21790173
    at529782pl
    Poziom 2  
    Usunąłem uszkodzone dane gry.
REKLAMA