logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór lodówki do zabudowy 193 cm, 3000-4000 zł

jakubmarcel92 25 Gru 2025 13:27 606 1
REKLAMA
  • #1 21789751
    jakubmarcel92
    Poziom 1  
    Witam szanowne grono!

Przeszukałem wszystkie "lodówkowe" wątki na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania, wręcz na odwrót, pytań i wątpliwości pojawia się co raz więcej.

Ogromna prośba o pomoc w wyborze lodówki do zabudowy z dolnym zamrażalnikiem, o wysokości ok 193 cm i standardowej szerokości ok 56 cm.
    Chciałbym zmieścić się w budżecie ok. 3000-4000 zł, chyba, że dopłata byłaby uzasadniona.

Zależy mi na zawiasach nożycowych.
    Korzystając z okazji, czy siłę naciągu ww. zawiasów nożycowych możemy regulować, żeby drzwi pracowały płynniej i mnie trzaskały? Spotkałem się z opiniami, że po zamontowaniu frontów meblowych, "trzaskanie" powinno być mniej odczuwalne niż na sklepowej ekspozycji.

Nie przywiązuję uwagi do klasy energetycznej (wątpliwe oszczędności, plus posiadam fotowoltaike) - paradoksalnie im niższa tym lepiej (lodówka powinna być wtedy tańsza.

Zastanawiam się nad zasadnością systemu No-Frost w chłodziarce.
    Spotkałem się z negatywnymi opiniami nt. No-Frost m.in związanymi z wyższą głośnością pracy (istotny parametr - kuchni otwarta na salon - czy są głośniejsze?), wymuszoną cyrkulacją a co za tym idzie wysuszaniem jedzenia i koniecznością przechowywania go w pojemnikach a także mieszania się zapachów. Na plus bezobsługowość, automatyczne usuwanie wilgoci a co za tym idzie brak potrzeby rozmrażania.
    Czy we współczesnych chłodziarkach bez No-Frost lód zbiera się na tylnej ściance i po kilku tygodniach/miesiącach będzie dostrzegalny (jak w starych lodówkach) i konieczne będzie częste rozmrażanie lodówki, ze względów higienicznych/estetycznych i żeby lód nie zajmował miejsca, czy nie powinienem dostrzec dyskomfortu względem Total No-Frost?

Biorąc na tapetę kryterium awaryjności, spotkałem się z opiniami, że chłodziarki No-Frost mogą mieć krótszą żywotność ze względu na potencjalną awaryjność dodatkowego oprzyrządowania (m.in. grzałka do odladzania parownika, czujnik zaszronienia, sterownik, falownik, wentylator, kompresor inwerterowy), ale żeby nie było zbyt łatwo, to zauważyłem, że ów kompresor inwerterowy występuje również w chłodziarkach bez No-Frost.
    Nie chcę demonizować No-Frost, bo zdaję sobie sprawę, że hasło No-Frost to fraza za którą kryje się wiele różnych rozwiązań technicznych. Są zapewne takie No-Frosty, które ze względu na swoją konstrukcję mogą mniej wysuszać żywność, mogą być mniej awaryjne, mogą być cichsze etc ale... który to ten lepszy? W karcie produktu odpowiedzi próżno szukać.

Czy mityczna rozszczelnialność i podatność na nią danej lodówki ma jakiś związek z No-Frostem?

Obecnie nie ma dużego wyboru wśród lodówek do zabudowy 193 cm, dlatego prosiłbym, żebyśmy skupili się w tym wątku na lodówkach obecnie dostępnych w sprzedaży i ich konstrukcji. Informacja nt. sprzętu sprzed kilku lat, który posiada inną konstrukcję nie ułatwi mi i pozostałym użytkownikom forum decyzji zakupu. Nie oczekuje wróżenia z fusów, bo każdy nawet najlepszy sprzęt może się szybko zepsuć, ale zapewne na rynku są dostępne mniej lub bardziej przemyślane/sprawdzone konstrukcje.

Czy parametr czasu przechowywania żywności w przypadku awarii/braku zasilania jest jakimś wyznacznikiem "jakości" lodówki, czy go pominąć?
    Jednorazowe zakupy spożywcze nie powinny przekraczać 5 kg mrożonek, więc parametr dot. zdolności zamrażania też traktować z przymrużeniem oka, czy on też może być jakimś wyznacznikiem "jakości"?

Przeglądając każdą z dostępnych obecnie w sprzedaży lodówek wytypowałem dwie poniższe.
    1. SIEMENS KI96NVFD0 (No-Frost w zamrażalniku) - cena. 4700
    2. SAMSUNG BRB80F30AEF0EO (Total No-Frost) - cena 3250

Aktualna różnice w cenie między ww. lodówkami to aż 1450zł (45% dopłaty), ale w przypadku ewentualnej promocji (np. niedawny cashback 600zł), różnica powinna być mniejsza tj. 800 zł (nadal spora, ale przy dobrym uzasadnieniu do przełknięcia). Czy warto czekać na ewentualną promocję (która może nie nastąpić) i dopłacać do Siemensa względem Samsunga? Czy dopłacę tylko do logo i klasy energetycznej na której mi nie zależy.
    Prośba o informację, czy któraś z konstrukcji może (nie musi) być potencjalnie mniej awaryjna, albo którą byście mi odradzali.
    Z informacji do których dotarłem wynika, że obydwie mają silnik inwerterowy...

Oprócz tytułowych dwóch lodówek wziąłem jeszcze pod lupę po jednej lodówce ze stajni Gorenje/Haisene/Haier oraz te, żeby mieć porównanie co możemy dostać w podobnych pieniądzach (dużego wyboru wśród lodówek do zabudowy 193 cm nie ma). Electroluxa świadomie pominąłem ze względu na zasadniczo mniejszą pojemność 269l (może niesłusznie?).

1. SIEMENS KI96NVFD0, No-Frost w zamrażalniku, cena. 4700 zł, poj. 215l+75l=290l, klasa energ. "D", zdolność zamrażania 8kg/24godz., czas pracy bez zasilania 11h, głośność 34dB, waga netto 62,2kg
    2. SAMSUNG BRB80F30AEF0EO: Total No-Frost, cena 3250 zł, poj. 224l+74l=298l, klasa energ. "E", zdolność zamrażania 12kg/24godz., czas pracy bez zasilania 6h, głośność 35dB, waga netto 74kg
    3. SAMSUNG BRB80F30ADF0EO: Total No-Frost, cena 3450 zł, poj. 224l+74l=298l, klasa energ. "D", zdolność zamrażania 6kg/24godz., czas pracy bez zasilania 6h, głośność 35dB, waga netto 78kg
    4. SAMSUNG BRB70F30BEF0EO: Total No-Frost, cena 2550 zł, poj. 224l+74l=298l, klasa energ. "E", zdolność zamrażania 6kg/24godz., czas pracy bez zasilania 6h, głośność 35dB, waga netto 74kg, brak półki na napoje i metal cooling
    5. GORENJE NRKI519E82WF: Total No-Frost, cena 3150 zł, poj. 208l+76l=284l, klasa energ. "E", zdolność zamrażania 6kg/24godz., czas pracy bez zasilania 10h, głośność 35dB, waga netto 63kg
    6. HAISENSE RB3B280SAWE: Total No-Frost, cena 3150 zł, poj. 208l+76l=284l, klasa energ. "E", zdolność zamrażania 6kg/24godz., czas pracy bez zasilania 10h, głośność 35dB, waga netto 63kg
    7. HAIER HBW7519DT: Total No-Frost, cena 3600 zł, poj. 214+86=300, klasa energ. "D", zdolność zamrażania 8kg/24godz., czas pracy bez zasilania 12h, głośność 32dB, waga netto 83kg, brak zawiasów nożycowych

Niski pokłon dla tych który dotarli do końca wiadomości.

Z góry dziękuję za pomoc!

Korzystając z okazji, wesołych świąt!.
  • REKLAMA
  • #2 21799259
    konri75
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Samsung
    https://tiny.pl/d_zrbwd2s
    Dobrze się sprawdza w zabudowie. Nie przegrzewa się. Chyba przez stalową płytę wewnątrz - plastik nie strzela przy zmianach temperatury
REKLAMA