logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt dwudrożnych monitorów zamkniętych 8-10 cali lub odgrody OB – inspiracje

bumble 25 Gru 2025 17:23 138 3
REKLAMA
  • #1 21789884
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1190
    Witam. Szukam projektu monitorów zamkniętych w miarę małych na głośnikach 8-10 cali dwudrożny. Albo coś podobnego. Zainteresowałem się też OB i chętnie zobaczę jakieś projekty odgrod dwudrożnych albo nawet na szerokopasmowych głośnikach.
  • REKLAMA
  • #2 21790204
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    To bardzo szerokie wymagania, więc żeby cokolwiek zawęzić, wskaż budżet. Najlepiej opisz planowane wydatki na same przetworniki przy założeniu, że stolarkę zrobisz sam. Zresztą tu różnice będą stosunkowo niewielkie bez względu na wybrany projekt i zastosowane głośniki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21790218
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1190
    Ach. Budżet. Racja. Myślałem może o przetwornikach stx mają przeznaczone do obudów zamkniętych głośniki 8” i 10” chociaż ten 10” już do pudła 45litrow. Trochę dużo. Dlaczego duże przetworniki. Chciałbym bass stosunkowo nisko żeby nie dawać już suba. Mniejsze głośniki trochę mają już wysoko częstotliwość Fs. To taka wersja dość ekonomiczna. Przetworniki 500-600zl plus zwrotnica. Pudel nie liczę. Albo coś naprawdę dobrego może nie na wstęgach ale z przetwornikami 1000-1500zl plus zwrotnica. Co do open baffle nie wiem jeszcze ale też dwie drogi choć te potrzebują dużego pomieszczenia. To tylko taki pomysł może ktoś to już robił. Teraz chciałbym małe dwudrożne z dobrym niskim basem. Może tandem głośników jeśli na tanich stx zmniejszyło by to obudowę dwukrotnie. Ale to też tylko pomysł. Jest sporo projektów z bass reflex ale ja mam dwa suby wiec dudnienie mam. Chodzi mi o coś na półkę co da dobry szybki niski bas. Bez dudnienia i rezonansów, drżenia. Wiem że w zamkniętej obudowie do niskiego basu musi być duży głośnik. A to duża obudowa. Ale jakiś kompromis musi być. Na czym gram teraz. Mam tak. Amplituner stereo technika, amplitunery kina denon i Pioneer. Kolumny Altus 140 po wymianie niskotonowych. Kino koda z którego używałem i podłogowych i satelit do stereo, głośniki kina harman kardon z synem wharfedale. Wszystko to na razie zbyt duże. Do monitorów planuję wzmacniacz może lampowy albo coś starego używanego cambridge audio albo marantz, denon. Ale chodzi mi po głowie lampowy. Kolega ma lampowy robiony z głośnikami open baffle i gra to świetnie ale 30m2 salon i te kolumny są wielkie.
  • #4 21790332
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    bumble napisał:
    Myślałem może o przetwornikach stx...
    Jest sporo gotowych i sprawdzonych projektów na przetwornikach od STX. Chyba nie ma więc sensu kombinować?
    bumble napisał:
    Przetworniki 500-600zl plus zwrotnica. Pudel nie liczę. Albo coś naprawdę dobrego może nie na wstęgach ale z przetwornikami 1000-1500zl plus zwrotnica.
    Obecnie trudno zrobić dobre kolumny DIY za małe pieniądze. Znacznie łatwiej znaleźć dobrze grające kolumny z drugiej ręki (używane kolumny są często odprzedawane w cenie niższej niż wartość elementów w tej kolumnie!). Przy DIY, poza znacznie wyższymi wydatkami na nowe głośniki i elementy zwrotnicy, musisz także uwzględnić ogromny nakład pracy własnej (szczególnie stolarka i wykończenie). A to wszystko przy braku całkowitej pewności co do uzyskanych efektów.
    bumble napisał:
    m tak. Amplituner stereo technika, amplitunery kina denon i Pioneer. Kolumny Altus 140 po wymianie niskotonowych. Kino koda z którego używałem i podłogowych i...
    A może warto to wszystko odsprzedać i kupić sobie jeden przyzwoity wzmacniacz stereo i dwie kolumny? Zapewniam, że przy odpowiednim doborze sprzętu niczego w dźwięku nie zabraknie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA