logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Peugeot 308 T9 2017 – słaby odbiór radia, czy można wymienić radio na wersję z nawigacją?

_Hose_ 26 Gru 2025 14:07 822 8
REKLAMA
  • #1 21790361
    _Hose_
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Dzień dobry.
    Peugeot 308 T9 z 2017 roku, po lifcie.
    Mam problem z radiem, słabo zbiera antena, radio szumi lub gra słabo. Zabierałem się za to kilka razy, dziś ponownie. Wyciągałem radio, sprawdzałem wszystkie wtyczki itp., wszystko niby OK, kiedyś wyjąłem schowek, zaczęło grać dobrze po tym zupełnie niezwiązanym bezpośrednio z radiem zabiegu, po kilku dniach problem wrócił, zakupiłem inną antenę z taką od nawi - radio, dziś wymieniłem razem z kablem, niby grało przez chwilę OK, teraz znowu problem wrócił. Na logikę pozostało radio (lub ewentualnie co jeszcze może być?), mam w samochodzie radio bez nawigacji, na portalu aukcyjnym jest mnóstwo oryginalnych używek z wbudowaną nawigacją za grosze, czy da się takie radio wymienić sztuka za sztukę bez kombinacji, czy trzeba coś programować, wymienić wyświetlacz itd.?
  • REKLAMA
  • #2 21791341
    Eko00
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Każda wymiana radia wymaga "dopisania" do samochodu. Może za schowkiem jest łączenie przewodu antenowego i tam jest problem? Albo radio nie daje zasilania na wzmacniacz anteny.
  • REKLAMA
  • #3 21791964
    _Hose_
    Poziom 11  
    Też podejrzewam brak zasilania wzmacniacza, rozbierałem radio, nie znalazłem podejrzanych elementów, kabel antenowy przebiega pod stopami pasażera przedniego siedzenia. Wyjęcie schowka zadziałało tylko raz, może zbieg okoliczności, ruszanie kablami nic nie zmienia. Jak wkodować radio przy wymianie? Jakie koszty tego?
  • #4 21792085
    justka80
    Poziom 34  
    Ocena: 442
    Radzę zwrócić uwagę na stan ciągłości żyły kabla antenowego. Szczególnie w obrębie wtyku antenowego. Tam często dochodzi do przerwy.
  • REKLAMA
  • #5 21792102
    _Hose_
    Poziom 11  
    Kabel jest OK.
  • #6 21792117
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Z racji, że jest wiele rozwiązań, zależnie od konfiguracji, to trudno odpowiedzieć, ale przyczyn szukałbym w rejonie separatora. Chyba w tym przypadku będzie to rejon podstawy anteny, czyli przy wzmacniaczu antenowym.
  • #7 21792120
    _Hose_
    Poziom 11  
    Kabel i antena kompletna z podstawą zostały wymienione. Chcę wymienić radio za 50zł jak pisałem w pierwszej wiadomości, w razie gdyby nie działało, odeślę za darmo. Jak te nabyte przeprogramować by dało się włączyć w moim aucie?
  • REKLAMA
  • #8 21792836
    Eko00
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Powinno działać bez dopisania, tylko co kilka sekund będzie bardzo irytujący dźwięk.
  • #9 21815527
    _Hose_
    Poziom 11  
    Witam.
    Ostatnią decyzją był zakup i montaż kolejnej "stopy" anteny, okazało się że dwie poprzednie są zepsute, na tej radio gra jak nowe, już nie ma potrzeby jego wymiany.
    Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 308 T9 z 2017 roku występował problem ze słabym odbiorem radia i szumem, mimo wymiany anteny wraz z kablem antenowym oraz sprawdzenia wtyczek i schowka. Podejrzewano brak zasilania wzmacniacza antenowego lub uszkodzenie przewodu antenowego, jednak kabel był sprawny. Wymiana radia na wersję z nawigacją teoretycznie możliwa, ale wymaga dopisania (programowania) radia do samochodu, co może generować dodatkowe koszty. Bez programowania radio działa, lecz pojawia się irytujący dźwięk co kilka sekund. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana uszkodzonej podstawy anteny (tzw. "stopy" anteny), po czym radio działało prawidłowo bez konieczności wymiany jednostki centralnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA